Vijesti iz kulture
utorak, 28 April 2015 00:00

Pisci protiv PEN-a zbog nagrade listu Charlie Hebdo

Ocijeni...
(0 glasova)

pisacŠestero slavnih pisaca odlučilo je ne sudjelovati u godišnjoj dodjeli nagrada američkog PEN-a 5. maja, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog odluke  nevladinog udruženja da ovogodišnju nagradu za slobodu izražavanja dodijeli francuskom satiričkom časopisu Charlie Hebdo.

Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner i Taiye Selasi neće se pojaviti na dodjeli nagrada, piše New York Times.

Carey, dvostruki dobitnik prestižnog Bookera, rekao je za američki list kako smatra da odlukom o dodjeli nagrade američki PEN prekoračuje svoju tradicionalnu ulogu branitelja slobode riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom.

Ismijavanje islama

"Počinjeno je strašno zlodjelo, no je li miješanje američkog PEN-a u to pitanje slobode izražavanja?", upitao se poznati pisac u intervjuu za američki list.

"Sve je još gore zbog očiglednog sljepila PEN-a prema kulturnoj aroganciji Francuske koja ne poštuje svoju moralnu zadaću prema velikom dijelu vlastitog stanovništva", smatra autor, misleći pritom na kritike izrečene na urednički izbor francuskog časopisa koji, prema mišljenju mnogih, prečesto ismijava islam i poslanika Muhammeda.

Na svom blogu američki PEN centar je objavio kako smatra da Charlie Hebdo "nije imao namjeru vrijeđati muslimane, već se snažno suprotstaviti pokušaju manjeg broja ekstremista da ograniče slobodu riječi".

"Bit će nam žao ne vidjeti na dodjeli nagrada one koji su odlučili ne sudjelovati, no poštujemo njihova uvjerenja", kazao je Carey.

Nagradu će u ime kolega iz Charlie Hebdoa primiti Jean-Baptiste Thoret koji je preživio, jer je na dan smrtonosnog napada na redakciju magazina zakasnio na posao.

 

(Agencije)

Procitano 1305 puta

S5 Box