Vijesti iz kulture
subota, 09 Maj 2015 00:00

Mostar: Premijerno prikazan film 'Herceg-Bosna, zločin i kazna'

Ocijeni...
(0 glasova)

Dokumentarni film „Herceg-Bosna, zločin i kazna“ Avde Huseinovića večeras je premijerno prikazan u Narodnom pozorištu u Mostaru. Premijeri su, pored bivših logoraša iz Hercegovine, prisustvovali i logoraši iz Srednje Bosne i Krajine, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Film prati politička dešavanja o raspadu bivše Jugoslavije, posebno refleksije tajnog dogovora nekadašnjih predsjednika Hrvatske i Srbije Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu iz 1991. godine. U filmu političke analize iznose bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, aktuelni gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, prvi predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić, Aleksa Buha, visokopozicionirani član SDS-a s početka rata u BiH, te generali hrvatske vojske Antun Tus i Matrin Špegelj.

„Očekujem da će ovo biti nišan i spomenik kolektivnom pamćenju mog naroda koji je dosta dugo lutao kroz povijest“, rekao je Huseinović.

Na filmu u kojem svoja svjedočenja iznosi više od stotinu ljudi, radio je više od godinu dana.

„Na području pod kontrolom tzv. Herceg-Bosne kroz logore prošlo je preko 25.000 logoraša. U nekim poput Heliodroma bilo je zatočeno preko 10. 000 ljudi“, istakao je.

U sistematičnom slikanju događanja, Huseinović je razgovarao sa logorašima koji su bili zatvoreni u Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Mostaru, Žepču, Kiseljaku, Vitezu, Novog Travnika, Gornjeg Vakufa, Bugojna.

Izrazio je bojazan da će veliki broj zločinaca ostati nekažnjen, jer za mnoge zločine ne postoje vjerodostojni podaci, svjedoci, mnogi počinitelji su nedostupni organima gonjenja.

„Za nas je najvažnije da su donesene, iako nepravosnažne, prvostepene, presude u slučaju Prlić i ostali pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koje su u potpunosti dešifrovale udruženi zločinački poduhvat“, kazao je Huseinović.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, izjavio je da film nema nikakvu poruku kojom bi se osudio bilo koji narod.

„Želimo da jasno kažemo da se na prostoru BiH desio zločin, posebno nad logorašima. Oni su danas neprepoznatljiva kategorija ljudi, a u isto vrijeme su živa istina i živa historija dešavanja na ovim prostorima“, istakao je Mešković.

Odgovarajući na optužbe kako je na području pod komadnom Armije RBiH bilo preko 300 logora, Mešković je pozvao sve relevantne faktore da se uključe u donešenje jedinstvenog zakona o pravima logoraša na osnovu kojeg bi se utvrdio tačan broj i logora i logoraša.

„Pored ostalog, cilj nam je da ovim filmom potaknemo sve bivše logoraše da otvoreno govore o zločinima koje su doživjeli kako se taj dio historije nikada više ne bi ponovio“, rekao je Mešković.

Premijeri je prisustvovao i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić. U kratkom obraćanju pozvao je okupljene da argumentirano zapišu sve ono što im se dešavalo u periodu 1992.-1995.

„Na nama je da širimo istinu. Istina je na našoj strani. Mi ne trebamo ništa preuveličavati“, poručio je Salkić

Film je prije premijere preveden na njemački, engleski i turski jezik, a uskoro će biti ponuđen i svim zainteresiranim TV-stanicama.

(AA)

Procitano 1325 puta

S5 Box