Vijesti iz regiona
Region

Region (74)

srijeda, 16 Oktobar 2019 00:00

Na sjeveru Kosova uhapšene dvije osobe

Ocijeni...
(0 glasova)

policija2Jedan od uhapšenih dovodi se u vezu s ubistvom Olivera Ivanovića, a navodno je riječ o inspektoru koji je skrivao dokaze.

Kosovo, PolicijaUhapšeni su odvedeni u Prištinu, operacija se nastavlja u Leposaviću.

Policija je potvrdila da su u akciji na sjeveru Kosova u srijedu ujutro uhapšene dvije osobe, od kojih je jedan policajac koji se dovodi u vezu s ubojstvom čelnika Inicijative Sloboda demokratija pravda - SDP Olivera Ivanovića, kao i još jedan osumnjičeni, kod koga je pronađeno oružje.

"Policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebni odjel, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca inicijala R. B., uključenog u nalog za pretragu", navedeno je u policijskom priopćenju.

Navedeno je kako se traga za drugim osumnjičenim policajcem, javlja Beta, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije.

Informaciju da je u toku potraga za trećom osobom potvrdio je glasnogovornik Policije Kosova Baki Kelani.

'Policajac skrivao dokaze'

Agencija Tanjug navodi, pozivajući se na isto priopćenje, kako su "u operaciji pronađena i zaplenjena još dva komada oružja i municija".

Isti izvor navodi kako je uhapšen policijski istražitelj Rade Basara, koji je vodio istragu o ubojstvu Olivera Ivanovića i za koga se sumnja da je skrivao dokaze.

Uhapšeni su odvedeni u Prištinu, a kako se navodi, operacija se nastavlja u Leposaviću.

Prištinski Kosova Press javlja da su dvojica Srba uhapšeni po nalogu Specijalnog suda Kosova.

Đurić: Bili su naoružani do zuba

Hapšenja je potvrdio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Ðurić navodeći kako su „pripadnici ROSU želeli da uhapse Željka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu“.

Prema njegovim riječima, „više od 100 pripadnika specijalne jedinice ROSU, naoružanih do zuba, upalo jutros u 5.45 na sever Kosova i Metohije, u grad su ušli sa 25 vozila, a 40 vozila je bilo na ulazu u grad“.

„Glavna meta operacije bio je komandir operative Kosovske policijske službe (KPS), zadužen za sever, Željko Bojić kome su upali u stan, izvršili premetačinu i odveli sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu“.

Dodao je i kako je „uhapšen još jedan radnik KPS, regiona sever, Rade Basara koji je radio na značajnim slučajevima“.

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

erdoganPredsjednik Turske Recep Tajjip Erdogan nakon današnjeg trilateralnog susreta u Beogradu, na kojem su učestvovali predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, poručio je da je taj samit bio plodonosan i da ga to čini veoma sretnim.
Najavio je da su narednog maja dogovorili susret ove vrste u Turskoj, a prije toga u Bosni i Hercegovini.

“Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam. Mislim da će to zbližiti i ljude i zemlje, ali najvažnija poruka današnjeg sastanka je što se razmišlja o cijelom regionu”, poručio je turski predsjednik.

Dotakao se i gorućeg problema neformiranja vlasti u BiH.

“Problemi s vladom se moraju riješiti, jer bez vlasti se ne može na efikasan način nastaviti rad. A drugo, kada je riječ o saobraćaju i autoputevima, poduzimamo korake u tom smislu i ti koraci će, uvjeren sam, još više zbližiti Srbiju i BiH i dovesti do još važnijih dešavanja u budućnosti”, istakao je Erdogan.

On je ponovio da je put sinonim za civilizaciju i život.

“Ako uspijemo izgraditi put između dva naroda, to će utjecati na stanovništvo i spriječiti odliv ljudi te učiniti region mjestom koje privlači ljude. Dragi prijatelju Vučiću, vama želim još jednom uputiti poruke zahvalnosti. Radujem se sljedećim samitima”, kazao je Erdogan u obraćanju medijima u Beogradu.

(Klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

balkanZamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer novi je specijalni predstavnik SAD za Balkan.

"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", naveli su iz State departmenta, saopštavajući odluku o njegovom imenovanju.

Dugogodišnji bh. političar Miro Lazović za Vijesti.ba kaže da je imenovanje Palmera za specijalnog izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan optimistična vijest.

"Amerikanci su konačno shvatili da moraju pojačanim angažmanom biti prisutni na ovom prostoru, prije svega zbog odnosa Srbije i Kosova, ali i zbog prilika unutar BiH", ističe Lazović.

Prema njegovim riječima, opstrukcije i blokade američkih projekata - Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma - koje dolaze ne samo iz BiH od strane lidera SNSD-a Milorada Dodika, nego i zbog miješanja iz regiona, pa i Rusije, signal su da američka administracija mora biti puno prisutnija na prostoru Zapadnog Balkana.

"Za BiH dobar je znak da američka administracija neće dozvoliti opstrukciju prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno prema putu BiH u evroatlantske integracije, što u kontinuitetu provodi Dodik u dogovoru sa predsjednicima Srbije i Rusije Aleksandrom Vučićem i Vladimirom Putinom", zaključuje Lazović.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99 Adil Kulenović uvjeren je da imenovanje Palmera za specijalnog predstavnika SAD-a predstavlja značajan američki doprinos ukupnom miru i stabilnosti na Balkanu.

"Riječ je o najvećoj državnoj sili na svijetu koja u značajnoj mjeri determiniše brojne procese i odnose, bez obzira na to da li nam se na emotivnom planu dopada ili ne dopada pojedinačni konkretni postupci. Kada je riječ o interesima cjelokupnog Balkana, Palmerovo imenovanje će značiti, htjeli to lokalni politički lideri ili ne, uozbiljavanje i stabilizaciju stanja na Balkanu, pogotovo u čvršćem opredjeljenju ka izgradnji stabilnog mira", pojašnjava Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.

On vjeruje da će u budućnosti biti mnogo špekulacija u vezi sa Palmerovim angažmanom, te simpatijama i antipatijama, te eventualnim stereotipima u prošlosti, ali da će to ipak biti u drugom planu.

"Jer nije riječ o nekoj sili koja ne vodi računa ne samo o lokalnom ambijentu, nego i o globalnim gibanjima u Evropi, te Evrope u kontekstu realne pozicije u vezi sa Rusijom, Kinom i drugim novim igračima na svjetskoj političkoj sceni", pojašnjava naš sagovornik.

Matthew Palmer, američki diplomatski veteran, dobar je poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, te snažan zagovornik EU i NATO puta BiH.

U nedavnim medijskim istupima pružio podršku je zahtjevu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da žele dogovor o podnošenju ANP kao dio sporazuma o formiranju vlasti.

"Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU. Država je ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO-om kao institucijom. Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU", rekao je tom prilikom Palmer.

(Vijesti.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

hrvatska3Pripadnici Granične policije Republike Hrvatske nezakonito su upali na teritoriji Bosne i Hercegovine kako bi prebacili 18 povrijeđenih migranata u našu zemlju.
Osamnaest povrijeđenih osoba za koje se sumnja da su migranati pronađeno je sinoć na teritoriji općine Velika Kladuša (lokacija Požar). Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granična policija BiH potvrdili su incident, ali nisu željeli davati nikakve detaljnije informacije.

Kako saznajemo, povrijeđene migrante na teritoriju naše zemlje nezakonito su prebacili pripadnici Granične policije Republike Hrvatske, a koji su se, nakon što su ih uočili pripadnici Granične policije BiH, povukli na teritoriju susjedne zemlje.

U slučaj koji se odnosi na 18 migranata uključilo se i Tužilaštvo BiH iz kojeg su nam kazali kako zajedno s agencijama za provođenje zakona poduzimaju aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja te da više informacija ne mogu davati.

Još od ranije bosanskohercegovačke vlasti, ali i svjetski mediji, tvrde kako policija Republike Hrvatske tuče i vraća migrante na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ovo je prvi konkretan slučaj u kojem su potvrđeni navodi bh. funkcionera o tome da susjedna zemlja krši suverenitet BiH ilegalnim upadima policajaca na teritoriju pod kontrolom službenog Sarajeva.

(Klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

besaraSrpski pisac Svetislav Basara za AJB je govorio o mitologizaciji srpske istorije i Vukovoj jezičkoj reformi.

Svetislav Basara gost je ovogodišnjeg BookstanaAl Jazeera

Zbog svoje otvorenosti i kritičke oštrine Svetislav Basara danas slovi za najuspješnijeg i najagilnijeg srpskog pisca, a njegove knjige, u pravilu, izazivaju reakcije među čitalačkim auditorijem.

Mnogi cijene hrabrost s kojom se upušta u raskrinkavanje i kritiziranje srpske političke mitologije dok mu drugi zamjeraju preveliku upotrebu cinizma, satire i ironije.

Ali, svi priznaju da njegova književnost privlači pažnju i provocira društvene sporove i napose - nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Svetislav Basara takav je i u "živom" kontaktu, govori bez ustezanja i odgovara na sva postavljena pitanja.

Atlas pseudomitologije knjiga je u kojoj je Basara kritikovao jezičku reformu Vuka Stefanovića Karadžića pokazujući na koji način je uvođenje fonetskog pisma učinilo srpsku kulturu siromašnijom i oskudnijom.

Svetislav Basara ovogodišnji je gost književnog festivala Bookstan koji se održava u Sarajevu.

U knjizi Atlas pseudomitologije pišete o pogubnom shvatanju historije i govorite o paradoksalnom „ozakonjenju“ alternativne historije i mitologije?

To je komplikovana priča. Problem je što je srpska istorija započeta s gomilom izmišljotina i čistih fikcija o zlatnoj mitološkoj prošlosti, o srednjovekovnom srpskom carstvu, koja je bila proizvod romantičarskih iluzija. Druga nikakva nije mogla ni biti napisana, jer je Vukova reforma učinila dokumentaciju od prije 400 ili 500 godina potpuno nečitkom i onda je sve krenulo od jedne fikcije u koju su upumpavani neki lažni mitovi. To je jedan psihički entitet koji lebdi u Srbiji od početka 19. veka do danas.

Koliko dva velika mita srpske kulture, onaj o Kosovu i Dušanovom carstvu, oblikuju današnju društvenu stvarnost srpske kulture?

Mit je nešto što dopire pre istorijskog pamćenja, a kosovska bitka ne može biti mit jer je realan istorijski događaj. Ona jeste naknadno mitologizirana i to početkom 19. veka, ona je trajala u sećanju ali ta nadogradnja i zaveti koji nisu davani i za koje nema dokaza to je sve dograđeno u 19 veku. I ne samo to jer se smatra da je to izgubljena bitka a pre će biti da je bila nerešena. Ali, eto pošto je izgubljena taj mit je nekako uvek pozivao na osvetu na osnovu te bitke i smisao tog mita je da se osveti jedna bitka vođenja 400 godina pre nego što je pseudomit ušao u opticaj. Znači vlada konfuzija od početka do kraja.

Kako gledate na ličnost Dobrice Ćosića i njegovu ulogu u širenju te mitologije?

Smanjila mu se uloga. On je mnogo svojim delovanjem dograđivao svoj mit. Naprosto, on je gotovo poluzaboravljen. Nije da je apsolutno zaboravljen, ali čim je nestao iz fizičkog života naprosto nema taj mit koji je stvarao o svojoj veličini više svoju materiju tako da je Ćosić jedan od nekolicine avatara. U svakom vremenu ima neki Dobrica Ćosić. On je bio čovek agilan i spretan i tako je pravio od svojih fikcija po meni lošu stvarnost.

U knjizi govorite da su Srbi period socijalističke Jugoslavije proglasili „Vavilonskim ropstvom“. Od kuda dolazi taj zazor prema „Titovoj Jugoslaviji“?

Ne znam gde je bilo komunizam prihvaćeniji nego u Srbiji. Možda u Bosni. U Srbiji je bilo to apsolutno dobrovoljno, bez ikakve prisile prihvaćeno i to sa velikim oduševljenjem. Ko priča suprotno laže, jer je taj period sada već davna prošlost. Sa velikim oduševljenjem je ta komunistička mitologija prihvaćena. A onda je u roku od deset dana po naredbi zamenjena srpskom mitologijom i kosovskom mitologijom. Uzrok svih naših problema je što kod Srba nije izgrađen nijedan kulturni model osim nacionalističkog. Ima tu naravno nekoliko satelitskih modela, ali nemaju nikakav uticaj - nemaju nikakav uticaj na onaj dio kulture iz kojeg proizilazi politika.

Kritički se odnosite prema „ideologiji svetosavlja“ koju raskrinkavate kao nekršćanski model?

To je isto potpuno nejasna stvar. Čovek bi rekao da je to nešto jako staro da je sve to uspostavio Sveti Sava. Ali nije tako. Svetosavska ideologija, nije to religija, nastaje između dva rata i čak se zna ime prote koji je to lansirao. Onda Dimitrije Najdanović, koji je bio odličan filozof, pokušao je, i vladika Nikolaj, da nasilu nekako spoje kršćanstvo sa tom stvari. Pravoslavlju se ne može ništa ni dodati ni oduzeti. Svetosavlje, šta je to – pravoslavlje srpskog naroda, ali hrišćanstvo nije pravac u umetnosti i to je jedna od tih pseudomitologija koja zamagljuje stvari.

SPC spori autokefalnost crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Kako gledate na taj sukob, koji je veoma aktuelan?

Tu su u pravu (Srpska pravoslavna crkva) jer se autokefalanost dobiva iz Carigrada a nema tu nikakvog samoproglašenja. To je malo nejasno van pravoslavnog sveta. To su norme koji oni moraju poštovati, znači mora ići jednom procedurom koja je dugačka i neizvesna. Makedonska crkva se bori već pola veka i još nema ništa pod toga.

Kakve je probleme „porodila“ Vukova jezička reforma?

Veća je tu nevolja ideološki i politički deo reforme nego lingvistički. Ne može se pisati tako fonetski niti se jezik može graditi od prostog naroda. Jezik se uzima od prostog naroda pa ga elite nadograđuju. Ono što je Vuk politički i ideološki uradio je loše jer je on „mudrost“ tog naroda proglasio kao vrhunac misli. Učeni ljudi ima da uče od naroda a ne obrnuto i onda smo dobili da ne znamo ni ko pije ni ko plaća.

Da li je Vuk Stefanović Karadžić bio marketinški genije?

On je bio čovek genijalan u mnogim aspektima. Doduše nije bio sam, imao je pomoć i Austrougarske kancelarije za manjine kojoj je bilo u interesu da uz pomoć reformisanog pisama učini nečitkim knjige koje su stizale iz Rusije. Tada su svi pravoslavni narodi pisali mešavinom crkvenoslavenskog jezika, u Bugarskoj i Rusiji i knjige su cirkulisale. Te ideje je Austrougarska nastojala da potisne čineći ih nečitkim, a on je uprkos tome savladao snažan otpor zajednice i ono što je retko doživeo je pobedu svoje vizije jezika i kulture.

Može li se reći da je „Vukov srpski jezik“ stvorila austrougarska imperijalna politika?

Moglo bi se reći, ali taj jezik je postojao i pre, jer nije to neki esperando. Ali to je jezik Vukovog rodnog kraja, jezik neizražajan, skučen. Poslije se jezik razvijao, ali šteta je već bila napravljena i nastavila je da se pravi.

Jasmin Agić (Al Jazeera)

Ocijeni...
(0 glasova)

voda1Trebaju li građani u regiji piti vodu iz česme ili onu kupovnu, odgovaraju stručnjaci.

Voda, Pitka vodaSvugdje se forsira kupovanje raznih drugih namirnica u svrhu sticanja profita, tako da ni voda nije izuzetak.

Balkanske države bogate su zdravom vodom i vrlo često se može čuti kako su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, pa i Srbija, u europskom ili svjetskom vrhu po kvaliteti ili količini pitke vode po glavi stanovnika. Istovremeno, često se vode i rasprave treba li koncesije za eksploataciju vode povisiti, jer je očita i velika razlika između iznosa naknade za „kubik“ vode i njezine cijene na policama (koncesionari će reći da to baš i nije tako).

Uz sve to, još će češća nedoumica koja je voda zdravija – ona koju svatko ima u kući ili stanu i koja dolazi iz slavine (pipe ili česme, kakogod se zvala na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku) ili koju kupujemo flaširanu. Struka uvjerava kako je voda iz slavine zdrava i sigurna, ali i ekonomski, socijalno i ekološki prihvatljiva za konzumaciju. S druge strane, pogotovo putem agresivnih reklama, forsira se kupovanje flaširane vode. Stoga se postavlja pitanje jesmo li svi u priči o korištenju vode postali žrtve konzumerizma?

Prije odgovora na to pitanje, dr. sc. Mara Pavelić, voditelja Sektora zaštite voda u Hrvatskim vodama, napominje kako je „voda iz crpilišta, koja se nakon iznimno strogog kondicioniranja upušta u javni vodoopskrbni sustav, najbolje moguće kvalitete i kao takva ne predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju“.

I zato, dodaje, „slobodno možemo konzumirati vodu iz javnih i privatnih slavina“. Nasuprot tome, upozorava, „nudi se voda u boci, kojoj na etiketi piše da se mora čuvati na temperaturi od šest stupnjeva, a ona se često drži i na 50 stupnjeva Celzija, a da rijetko tko o tome vodi računa“. A kad je konzumerizam u pitanju, konstatira da je, „kao posljedica kapitalizma, nažalost, svuda oko nas, pa tako i u polju osnove ljudske potrebe“.

„Forsira se i kupovanje raznih drugih namirnica u svrhu stjecanja profita, tako da ni voda u boci nije iznimka. No dok ostale namirnice, pa čak i druge vrste voda (mineralna, s okusima i sl.), nisu pokrivene zakonom i nisu jedne od temelja osnovnog ljudskog prava, voda to jest. Problematika je otišla još i dalje na način da ako u nekom restoranu u Hrvatskoj naručite vodu, a izričito ne naglasite da donesu vodu iz slavine, po zadanome će vam donijeti novu bocu vode i otvoriti je ispred vas te pošteno naplatiti. Nažalost, tu praksu prakticira veliki broj restorana, što je u Hrvatskoj, koja je izrazito bogata vodom iznimno kvalitetnih svojstava, jednostavno nedopustivo“, ukazuje Pavelić, koja je, osim dužnosti u Hrvatskim vodama, i predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda, a odnedavno članica Upravnog odbora Europskog udruženja za vode, krovne institucije za vode na Starom kontinentu.
Stalno i pravovremeno obavještavati javnost

Kao i u Hrvatskoj, tako i u susjedstvu, ali i drugdje u svijetu, konzumerizam i njegove žrtve su realnost. Po mišljenju Aleksandra Đukića s Instituta za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjerstvo Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, „takav ishod se i mogao očekivati s obzirom na velike budžete za marketing kojima raspolažu kompanije koje prodaju flaširanu vodu ali i tromost i nesnalaženje u medijskoj komunikaciji koje tradicionalno karakterišu vodovodska preduzeća“.

„Javnost nije dovoljno upoznata sa kvalitetom vode za piće iz gradskih vodovoda, ali ni sa štetnim posledicama od transporta ogromnih količina flaširane vode i generisanja ogromnih količina plastičnog otpada od ambalaže flaširane vode. Ipak, rezultati analiza kvaliteta vode za piće iz javnih vodovoda su jasni i pokazuju da u najvećem broju slučajeva, pogotovo kod velikih vodovodnih sistema, kvalitet vode za piće isporučene potrošačima je dobrog kvaliteta“, ukazuje Đukić.

Prema njegovim riječima, „informacije o kvalitetu vode za piće moraju biti stalno i pravovremeno dostupne javnosti jer, u krajnjoj liniji, lični je izbor svakog čoveka je koju će vodu piti - flaširanu ili sa česme“. I sam, kako kaže, „gotovo uvek pije vodu sa česme, a izuzetak su samo neke egzotične destinacije u koje povremeno putuje iz poslovnih razloga“.
Države bogate izvorima

I kada se pita organizacije za zaštitu životnog okoliša, druge nevladine udruge koje se bave ekologijom, baš kao i mnoge aktiviste iz civilnog društva, oni će u izboru između flaširane vode i one koja je nadohvat ruke prioritet dati vodi iz česme. Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu u Banjoj Luci za takav izbor navodi više razloga.

Navodi kako je Bosna i Hercegovina „još uvijek bogata izvorima pitke vode iako se raznim aktivnostima, prvenstveno ljudskim, izvori u sve većoj mjeri i ubrzanim tempom devastiraju“. Pored izvora, dodaje, veliki je pritisak i na površinske vode.

„Grca u ogromnom problemu, a to je velika količina otpada koja završava u rijekama. Dobar dio tog otpada je plastika koja jednim dijelom nastaje i zbog povećane konzumacije flaširane vode. Nama se prodaje priča putem reklama da je flaširana voda zdravija i sigurna za piće. Međutim, ta voda stoji dugo u plastici i nerijetko se transportuje kroz nekoliko država, često se zagrijava i hladi što smanjuje njen kvalitet. Još je apsurdnija činjenica da uvozimo ogromne količine flaširane vode, a samim tim i ogromnu količinu plastike koja postaje otpad“, upozorava Ivanić.

Upozorava i da je „jednom uništenu rijeku teško vratiti u prijašnje stanje“, te smatra da je „potrebno ozbiljno se pozabaviti ovim problemom jer ubrzano ostajemo bez najznačajnijih prirodnih resursa“.
Raspolaže li se vodom racionalno?

Sugovornicima Al Jazeere postavljeno je i pitanje gospodare li države iz kojih dolaze na racionalan način vodom, jednim od najvažnijih prirodnih bogatstava kojim raspolažu.

Ivanić odgovara kako je u Bosni i Hercegovini evidentan problem neadekvatnog upravljanja vodama, jer se „nerijetko prioritet u korištenju vode daje privatnim licima za razne projekte dok lokalne zajednice ostaju bez vode ili se bore sa poplavama i drugim posljedicama neodgovornog upravljanja“.

„Ogroman problem su otpadne komunalne vode i vode iz industrije koje uništavaju rijeke, kao i neadekvatno upravljanje otpadom i divlje deponije koje na kraju dospijevaju u rijeke. Velika pomama za izgradnjom hidroelektrana koja nije realno opravdana, zarad privatnih interesa, a na štetu lokalnih zajednica je takođe jedan od većih problema sa kojima se suočavamo“, konstatira Ivanić.

Prema Đukićevim riječima, upravljanje vodama u Srbiji se mijenja i poboljšava kroz vrijeme, ali su još uvijek prisutne prakse neadekvatnog i neracionalnog korištenja voda. Kao posebno važne, a neriješene probleme, ističe „neprihvatljivo visok nivo zagađivanja vodnih resursa, neracionalno trošenje vode (gubici vode) i nedovoljni monitoring voda“. Kako bi se riješili svi ti problemi, a pored uvijek neophodnog novca, ukazuje, „biće neophodno ojačati tehničke, organizacione i ljudske kapacitete različitih činilaca koji učestvuju u upravljanju vodama“.
Vodno gospodarstvo nije samo briga o pitkoj vodi

Podsjećajući na činjenicu da je Hrvatska vodom jedna od najbogatijih zemalja Europe, Pavelić ukazuje na podatke UN-ove agencije FAO po kojoj je ta država, prema ukupnim obnovljivim izvorima vode po stanovniku, treća u Europi (iza Norveške i Rusije), a peta po količinama kvalitetne pitke vode. I upravo zbog tog bogatstva i sve većeg geopolitičkog značaja vode, napominje, u Hrvatskoj se mora početi sustavno razmatrati korištenje tog strateški važnog resursa.

„Vodni potencijal koji nam stoji na raspolaganju obvezuje nas na racionalno i odgovorno upravljanje. Pitka voda u svakom kućanstvu mora biti naš prioritet. Izrazita prostorna i vremenska neravnomjernost u rasporedu vodnog bogatstva usmjerava nas na nužno ulaganje u daljnji razvoj javnih vodoopskrbnih sustava i povećanje stupnja opskrbljenosti stanovništva vodom, koji je danas 76 posto“, konstatira.

Navodi i kako vodno gospodarstvo nije samo briga o pitkoj vodi, nego podrazumijeva i razvoj ostalih značajnih vidova korištenja voda kao što su primjerice proizvodnja električne energije, natapanje, unutarnja plovidba, ribogojstvo, sport, kupanje i rekreacija, te korištenje geotermalnih i mineralnih voda. Stoga je, dodaje, „moguće i nužno učiniti potrebne razvojne korake, koji moraju biti povezani s cjelinom dugoročne strategije razvoja zemlje“.


Mladen Obrenović (Al Jazeera)

Ocijeni...
(0 glasova)

pernarKoliko god institucionalna politika bila jadna, smušena, korumpirana i bolno nekompetentna, antisistemske opcije koje su se nudile od nje su znatno gore, opasnije i luđe.

Problem nije u Živom zidu, nego u ljudima koji su za njih bili spremni glasati.

Nije hrvatska politika uvijek naporna, dosadna i razumnoj osobi teška za provariti, postoje i kratki ali zabavni trenuci kada je naprosto šteta ne biti upućen, ne pratiti i ne guštati u cijelom tom cirkusu. Jedan od njih traje upravo ovih dana i zaista je spektakularan: radi se o raspadu stranke naziva Živi zid, čudnovate nakupine ljudi skupljenih s koca i konopca koja je samo zahvaljujući bizarnim preferencijama hrvatskih birača posljednjih godina bila ozbiljni faktor na nacionalnoj sceni.

U jednom trenutku Živi zid dogurao je do statusa treće stranke po snazi, što je samo po sebi dovoljan razlog za očaj. Sada, kada pred očima kompletne javnosti uz zvučan tresak nestaju, vrijeme je za slavlje.

I to ne treba skrivati.

Stali uz male ljude, ali bili na rubu zakona

Za neupućene, u ovom slučaju jedna politička stranka nastala je iz - po svemu sudeći - altruističkog pokreta koji je u jeku najveće ekonomske krize u povijesti organizirao otpor prema deložacijama, sprječavao oduzimanje stanova i kuća nesretnicima koje su banke i država lihvarili, stao uz male ljude koji su evidentno bili žrtve sistema. Njihove akcije najčešće su bile na rubu zakona i uključivale su pasivni, a često i aktivni otpor prema policiji i zakonima koje se smatralo nepravednim, a u društvu teško opterećenom nepravdom - ili barem dojmom nepravde - jasno je da su naišle na pljesak.

I tako je mic po mic nastajala struktura za koju je bilo jasno da će ući u političku arenu i samo je bilo pitanje u kojem smjeru će se zaputiti. Za jedan antisistemski pokret, što Živi zid nesumnjivo jest bio na početku svog djelovanja, ulazak u strukture sistema najopasniji je mogući korak. Pogotovo ukoliko ni sami nemaju viziju svog djelovanja.

I to se vrlo brzo pokazalo točnim. Nakon što su na jednim predsjedničkim izborima privukli gotovo 300.000 glasova, pa potom na posljednjim parlamentarnim izborima osvojili osam od 150 mandata u Saboru, našli su se u nebranom grožđu. Naprosto nisu znali što raditi, a to nije ni čudno znamo li da se pod jednom kapom našao cijeli spektar ljudi - od čudaka koji se bave teorijama zavjera, HAARP-om i masovnim trovanjem nevinih potrošača od strane velikih korporacija, preko antibankarski i antikapitalistički nastrojenih aktivista, do ideološki potpuno pogubljenih narodnih zastupnika koji jedan dan šuruju s braniteljima iz Domovinskog rata, a već sutradan ispijaju rakije s notornim deklariranim četnicima.
Poput ekipe iz Alan Forda

Cijelo to društvo izgledalo je poput ekipe iz Alan Forda, doduše s nešto manje vica i znatno manje zdravog razuma: u beskrajnim bizarnim objavama na društvenim mrežama, njihovim gotovo jedinim alatom komunikacije, širili su antivakcinacijske teorije i za ozbiljne bolesti pripisivali vitamin C, sve dok i njih samih nisu spopale nešto teže bolesti. Zaklinjali su se u čiste račune sve dok i u njihovim redovima nisu otkrivene ozbiljne financijske vratolomije i manipulacije. Borili su se za slobodu medija sve dok se nisu našli na njihovom zubu, graktali o neposrednoj demokraciji sve dok nije otkriveno da konce u samom Živom zidu ne vuče doslovno 5 (pet!) osoba, od kojih su dvoje muž i žena.

Obećavali su izlazak Hrvatske iz Europske unije sve dok nije došlo vrijeme za europske izbore, na kojima su bez srama nastupili. Kleli se u svoj nematerijalni karakter, sve dok se nisu poklali za bogovske zastupničke plaće.

Ovih dana upravo na tome stranka se potpuno raspala - osvojen je tek jedan mandat u Europskom parlamentu i kad je na dnevni red došla odluka o sretnom dobitniku mjesečne plaće od deset tisuća eura s barem još toliko pripadajućih troškova, nastao je kuršlus. Pokazalo se da postoji previše gladnih usta.

Šamaranje mrtvog magarca

Daljnji tijek događaja na ovom mjestu ne vrijedi prepričavati jer se naprosto radi o šamaranju mrtvog magarca: iz sata u sat i iz minute u minutu objavljuju se potresne ispovijesti donedavno vjernih članova koji otkrivaju da su živjeli i radili u diktaturi, najavljuje se osnivanje novih stranaka, iznosi prljavo rublje i udara u dosad skrivene bolne točke. Živom zidu kao stranci rok trajanja evidentno je istekao i čeka se još samo da netko ugasi svjetlo.

Što je, kažemo, jedna sjajna vijest: koliko god nam institucionalna politika bila jadna, smušena, korumpirana i bolno nekompetentna, antisistemske opcije koje su se nudile od nje su znatno gore i, rekli bismo, opasnije i luđe.

Samo što problem nije u Živom zidu. Nego u ljudima koji su za to čudovište bili spremni glasati.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Damir Petranović (Al Jazeera)

Ocijeni...
(0 glasova)

mapanatalitet2Prema posljednjim analizama Svjetske banke, stopa fertiliteta u BiH iznosi 1,4 djeteta po ženi, ali zabrinjava podatak da naša država bilježi pad broja stanovnika od 0,3 posto. Interesatno je da susjedna Hrvatska ima drugi najveći pad broja stanovnika na svijetu s nevjerovatnih 1,2 posto.
Populacije se sporo mijenjaju, ljudi žive duže i mnoge bogate zemlje još uvijek privlače veliki broj migranata. Uprkos činjenici što skoro polovina zemalja širom svijeta ima stopu rađanja ispod nivoa potrebnog za zamjenu sadašnjih generacija, većina tih društava i dalje se širi.

Čak i s decenijama politike jednog djeteta i male migracije, kinesko stanovništvo i dalje uspijeva da raste, ali očekuje se da će se taj trend zaustaviti 2026. godine. No, Mađarska, Italija, Portugal, Japan, Ukrajina i još 17 drugih zemalja svjedoče kako se njihova populacija drastično smanjuje, prema podacima iz 2017. godine.

U Evropi najvišu stopu fertiliteta ima Francuska s 1,92 djece po ženi, a slijede Švedska (1,85), Irska (1,81), Velika Britanija (1,79) i Danska (1,74). Na dnu liste su Portugal (1,31), Poljska (1,32), Kipar (1,32), Španija (1,33) i Grčka (1,33). BiH se također nalazi u donjem dijelu tabele s 1,4 djeteta po ženi koliko ima i Hrvatska, dok Srbija nešto bolje stoji s 1,5.

Međutim, problem nastaje onda kada se uzmu u razmatranje podaci koji nisu vezani samo za stopu fertiliteta, već i za prirast stanovništva koji je u slučaju BiH, ali i niza drugih zemalja, negativan. Portal Axios je napravio upravo takvu analizu koristeći podatke Svjetske banke, tj. napravio je poređenje obje varijable i poredao države od najjače do najslabije po demografskim kretanjima.

BiH bilježi pad stanovništva od 0,3 posto, dok Srbija lošije stoji s 0,5 posto. Zanimljivo je istaći i to da susjedna Hrvatska ima drugi najveći pad stanovništa na svijetu s 1,2 posto, a jedina ispred nje je Litvanija s nevjerovatnih 1,4 posto. Treća je Latvija, a zatim slijede Bugarska i Rumunija.

"Važno je naglasiti da je niska stopa nataliteta utjecala i na stanje evropske ekonomije", izjavio je Richard Cincotta, direktor Globalnog političkog demografskog programa u Centru Stimson.

Japan se bori s kritičnim nedostatkom radne snage, prisiljavajući tamošnje vlasti da prihvate više stranih radnika. Vlade Japana, Njemačke, Singapura i drugih zemalja uvele su politike koje podstiču parove da imaju što više djece.

Zanimljivo je i to da bi migracija mogla postati sve važnija za jačanje nataliteta i održavanje rasta BDP-a. Ovi migranti bi mogli doći iz država kao što su Niger, Nigerija, Kongo te iz drugih zemalja s procvatom stanovništva. No, to mnogo zavisi i od spremnosti vlada hoće li prihvatiti veliki broj stranaca u svoja društva.

S druge strane, s novim, inovativnim tehnologijama, svjetske ekonomije vjerovatno neće trebati onoliko radnika koliko je nekad bilo potrebno, kazao je Cincotta. U budućnosti, manja humana radna snaga mogla bi dovesti do povećanja plata, rekao je predsjednik Global Aging Instituta Richard Jackson, ali bi porezi također vjerovatno porasli kako bi se mogli pokriti troškovi brige za sve veći broj penzionisanih generacija koje žive duže nego ikad.

Međutim, ekonomije s visokokvalificiranom radnom snagom, kao što je to Južna Koreja, koja ima veoma malu populaciju imigranata, i Njemačka, do sada kotiraju sasvim dobro.

(Klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

kosovo3Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je danas da je odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije populistička i za unutrašnju upotrebu.
"Predsjednik Srbije dobro zna da ne može da krene prema Kosovu. To je nešto nemoguće i nezamislivo i on je sam ubijeđen u to, ali za svaki slučaj institucije Kosova, uključujući i Sigurnosne snage Kosova su u stanje pripravnosti. Populističke izjave nisu prijetnje za rat, već za unutrašnju upotrebu da se dobije što veća simpatija u Srbiji, kazao je Thaci, prenosi Beta.

Thaci je nakon sjednice Saveza za nacionalnu sigurnost Kosova rekao da je u jutrošnjoj akciji kosovske policije na sjeveru uhapšen i jedan Rus za kojeg je naveo da je bio "maskiran statusom diplomate" i da je imao za cilj da ometa policiju.

Podsjećamo, danas je policija Kosova provela akciju na sjeveru zemlje gdje je većinsko srpsko stanovništvo, a cilj akcije je, kako je navela kosovska policija, bilo hapšenje policajaca upetljanih u kriminalne aktivnosti. Nakon sporevedene akcije, ROSU se povukla sa sjevera Kosova.

(Klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

kosovoPredsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti nakon akcije hapšenja u Mitrovici.

U akciji Policija Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa ranjen je jedan pripadnik i uhapšeno pet osoba, javljaju prištinski mediji, dok Tanjug javlja da je uhapšeno 13 pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti. Među uhapšenima ima i albanskih pripadnika Policije Kosova, prenosi Beta.

Radiotelevizija Srbije javila je ranije da je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Tokom akcije u Zubinom Potoku je ranjen jedan pripadnik PK-a koji je medicinski zbrinut u bolnici u južnom dijelu Mitrovice i prema informacijama medija on je van životne opasnosti.
Akcija hapšenja

Akciju hapšenja započela je u ranim jutarnjim satima danas, a akcija je rezultat višemjesečne istrage PK-a i PIK-a koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

"Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina", navodi se u saopćenju Policije Kosova.

U saopćenju se navodi da "uprkos oružanom otporu na sjeveru Mitrovice, policijska operacija se nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cijevi".

Policija Kosova je saopćila da se akcija koja se realizira na sjeveru Kosova ne odnosi na slučajeve ubistva policijskog specijalca Envera Zymerija i političara Olivera Ivanovića, prenosi Anadolija.

Više detalja o akciji će biti dato na konferenciji za medije na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva, Policije i PIK-a.

Specijalne jedinice Policije Kosova, ROSU, uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na sjeveru Kosova, rečeno je Tanjugu u dobro obavještenom izvoru.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da akcija Policije i Policijskog inspektorata Kosova na sjeveru ima za cilj jedino ostvarivanje zakona i ništa drugo, i pozvao Srbe na mir.

Akcija je protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela, napisao da je on na Facebooku.

"Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici Carine, Policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon", napisao je Haradinaj.

U Zubinom Potoku mještani su na magistralnom putu zapalili gume kako bi spriječili kosovske policajce da odvedu uhapšene, prenosi Beta.

Na sjeveru Kosova i dalje se čuju sirene.

Građani se okupljaju u centru grada, a atmosfera je napeta.

Reporter TV Prve javio je da je jutrošnja akcija specijalnih kosovskih jedinica počela u 6.10 u dijelu Mitrovice koji se zove Bošnjačka mahala.

Sirene za uzbunu

Odmah su aktivirane sirene za uzbunu u sjevernom dijelu Mitrovice, koje su se čule i u trenutku javljanja reportera TV Prve. Prema njegovim riječima, građani tog dijela Mitrovice veoma su uznemireni.

Također, prema informacijama TV Prve rano jutros izvedena je još jedna akcija pripadnika ROSU, u mjestu Rudari, u općini Zvečan.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za Radioteleviziju Srbije da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

(Agencije)

Stranica 1 od 6

S5 Box