Vijesti iz regiona
Region

Region (93)

Ocijeni...
(0 glasova)

novipazarAvion sa humanitarnom pomoći iz Turske u kome se nalazi 16 tona medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa stigao je danas u Srbiju, na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, javlja Anadolu Agency (AA).

Na aerodromu su avion dočekali ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, a pomoć će biti poslata u Novi Pazar, Tutin i deo u Sjenicu.

Turska je Srbiji poslala 16 tona medicinske opreme, odnosno svega što je potrebno lekarima u borbi protiv koronavirusa, a nakon što je iz Srbije stigao poziv za pomoć.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic naveo je da svi prolazimo kroz težak period, uz nadu da ćemo kroz teško vreme proći sa što manje posledica.

“Turska je u aprilu, po nalogu našeg predsednika (Recepa Tayyipa Erdogana) poslala prvi avion pomoći u Srbiju. Kasnije smo dostavili dva šlepera pomoći. Očekivali smo da će pandemija oslabiti tokom leta ali, nažalost, vidimo da broj zaraženih ponovo raste. Verujemo da će Srbija prebroditi i ovaj period, zahvaljujući merama koje sprovodi”, kazao je on.

Ambasador je dodao da Turska u borbi protiv pandemije nastavlja da bude uz Srbiju, zbog čega je i danas poslala pomoć po instrukcijama predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

“Pomoć koju smo danas dostavili je rezultat saradnje sa centralnim i lokalnim vlastima. Nadam se da će ova pomoć doprineti borbi protiv COVID-a u regionu. Ovim povodom, želeo bih da se zahvalim vlastima Srbije na bliskoj saradnji s našom zemljom i da svima poželim dobro zdravlje”, rekao je Bilgic.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izrazio je u ime Vlade Srbije zahvalnost Turskoj za veliku pomoć “koju pruža i ovoga puta, nakon aprila kada je stigla pomoć za više gradova u Srbiji”.

“Sada imamo veliku količinu pomoći koja je namenjena Novom Pazaru i Tutinu. Verujem da će deo pomoći biti namenjen i za Sjenicu. O kakvoj i kolikoj količini robe se radi najbolje ilustruje činjenica da je pun avion sa robom ranije bio namenjen za dve ili tri države, a sada je pun avion sa zaštitnom, medicinskom opremom, dezinfekcionim sredstvima i drugom vrstom opreme i pomoći namenjen za dva ili tri grada, odnosno dve ili tri opštine u Srbiji”, naveo je.

Ljajić je ocenio da se na ovaj način još jednom pokazuju odlični odnosi između dveju država i dvojice predsednika i kao i mnogo puta do sada pokazuje se briga Turske za dobre odnose, ali i brigu za narod u Srbiji.

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

maska1Mediji s njemačkog govornog područja pišu o naglom porastu broja novozaraženih koronavirusom u jugoistočnoj Europi. Radi li se o tzv. drugom valu od kojeg svi toliko strepe? Ili prvog nije ni bilo, pita se Deutsche Welle.

"Regija jugoistočne Europe je na vrhuncu pandemije u Europi prošla relativno dobro. Je li to razlog zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom?" pita se Spiegel Online. I dodaje kako su u cijeloj regiji brojevi novozaraženih u naglom porastu: u Srbiji u usporedbi s prethodnim tjednom za 125, u Bosni i Hercegovini 75, a u Hrvatskoj "čak 232 posto" više novozaraženih.

Nepridržavanje pravila o higijeni

Autor navodi kako je zbog ovih brojki Austrija prije nekoliko dana uvela stroga ograničenja za sve koji se vraćaju iz Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije. Isto vrijedi i za Njemačku koja je, usprkos preporukama Vijeća Europske unije, zadržala zabranu ulaska za one koji dolaze iz Srbije.

Za EU zemlje Hrvatsku i Sloveniju vrijede druga pravila. Der Spiegel navodi kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze "uvezeni" iz susjedstva. "Postoji intenzivni prekogranični promet među balkanskim susjedima, ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni", piše Der Spiegel.

U članku se zaključuje kako se u slučaju naglog porasta broja zaraza na jugoistoku Europe možda uopće i ne može govoriti o drugom valu jer prvog zapravo nije ni bilo. "Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom valu. Koronavirus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sustava, vrlo rano uvele lockdown i time broj zaraza dugo držale na vrlo niskoj razini. Prošlog tjedna su vlasti popustile pritisku gospodarstva i građana. Osim toga se u nekim zemljama održavaju i izbori", kaže Der Spiegel.

Sve zbog izbora i turizma

No koliko god lockdown bio strog, posebice u Srbiji gdje je na snazi čak bio i policijski sat, toliko su nerazumljiva nagla popuštanja, kaže Der Spiegel i navodi nogometne utakmice u Beogradu s 20.000 navijača ili nesretni turnir Novaka Đokovića. Spominje i sumnju u službene brojke vezane za koronavirus u Srbiji.

U službene brojke u Srbiji dvoji i južnonjemački dnevni list Heilbronner Stimme koji citira lokalne novinare i izvješća o smanjenim službenim brojkama novozaraženih, posebice uoči izbora. "Razlika između službene i stvarne brojke je, kad su u pitanju umrli, najmanje za 600 slučajeva. Broj dnevnih zaraza je bio deset puta veći nego službeni", kaže za Heilbronner Stimme jedna novinarka koja je imala uvid u skrivene brojke.

Isto tako se nakon izbora govori i o zabavama bez ikakve zaštite. "Situacija u Srbiji je sve dramatičnija. Institut Robert Koch Srbiju smatra rizičnim područjem", piše Heilbronner Stimme.

I utjecajni švicarski news portal Nau.ch tematizira povećane brojke u regiji jugoistočne Europe te ukazuje na "uvezene" slučajeve zaraze u Švicarskoj koji se povezuju s osobama koje su boravile u Srbiji. I Nau.ch govori o lažiranim službenim brojkama u Srbiji. "Primjećujemo posebnu koncentraciju zaraza kod onih koji su doputovali iz Srbije", kaže Stefan Kuster iz Saveznog ureda za zdravstvo Švicarske. Veleposlanik Srbije u Švicarskoj Goran Gradić demantira ove navode: "Situacija u Srbiji je stabilna."

Smrt za turizam

Glavni njemački javni servis ARD na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Beču donosi opsežan dosje o stanju s koronavirusom u regiji i također špekulira o drugom valu zaraze. "Radi li se ovdje o drugom korona-valu ili samo o vrhuncu prvog? Oko definicija se može raspravljati, no činjenica je da napetost glede epidemiološke situacije u jugoistočnoj Europi nije popustila. Naprotiv", zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom dijelu Europe.

Razloge za ovakav razvoj situacije ARD navodi na primjeru BiH: "Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prijevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se nitko ne drži."

Što se tiče Hrvatske, ARD navodi kako je kontrola koronakrize posljednjih tjedana žrtvovana radi politike i turizma. "Hrvatska je jedna od zemalja koje su brzo i efikasno reagirale na pandemiju i koja je slovila kao korona-free. No otprije tjedan dana Hrvatska spada među pet EU zemalja (uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španjolsku) s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika", piše ARD i zaključuje: "Ovo zasigurno nije baš dobra reklama za turističku zemlju Hrvatsku i sigurno jedan od razloga zašto turista nema."

(Index.hr)

Ocijeni...
(0 glasova)

novipazarVojska postavlja šatore pred bolnicom, društvenim mrežama kruže informacije o novim žrtvama, koje niko zvanično ne potvrđuje, priča se o pretrpanosti bolničkih soba. Tako izgleda treći dan vanredne situacije u Novom Pazaru, koja je proglašena zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru objavio je danas da je u petak kod još 17 osoba potvrdio prisustvo koronavirusa, tako da je ukupan broj inficiranih porastao na 508.

Internetom kruže fotografije u kojima je stanje u novopazarskom infektivnom odjeljenju alarmatno, dok je ispred grudnog i infektivnog odjeljenja bio povećan broj pripadnika policije i vojske.

Vojska formira šatore ispred grudnog odjeljenja u kojem su smješteni najteži slučajevi oboljelih od koronavirusa, dok gradom kruže razne priče o broju preminulih od koronavirusa, ali niko od zvaničnika nije potvrdio da li je to tačno.

Trgovinske radnje, marketi, frizerski saloni, pekare, mesare i tržni centri, kao i uslužno-zanatske radnje rade ograničeno od sedem do 19 časova. Iz ove mjere su izuzete samo apoteke.

Zabranjen je rad svih vrsta zabavnih parkova za djecu, kao i svih teretana na teritoriji grada.

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

izbori2Lider "Saveza za Srbiju" Dragan Đilas smatra da je bojkot opozicije u Srbiji postigao uspjeh, a da je današnji dan dodatno ogolio režim u Srbiji i pokazao da to građani ne podržavaju.
"Za nas je bojkot postigao uspjeh onog dana kada smo svi stali na tu stranu i donijeli odluku da ne učestvujemo u lažnim i nefer izborima. Bugarski vozovi, pritisci, prijetnje, dovođenje birača, telefonski pozivi s prijetnjama itd. nije bilo dovoljno da izlaznost dođe do 50 posto ni prema njihovim podacima", kazao je Đilas za TV N1 Srbija.

On je istakao da svi strani mediji navode da ukoliko nema 50 posto izlaznosti, vlast nema legitimitet.

"Maksimalna izlaznost je mogla biti 42 posto prema našim podacima. Šta se dešavalo od 17 do 20 sati, svi znaju da nije istina. Podaci kojim barata vlast je jednako onome da imamo najveći ekonomski razvoj u Evropi i da u Americi svakih 10 sekundi gine perač prozora", kazao je.

Đilas smatra da su građani pokazali hrabrost, te da u Beogradu izlaznost nije prešla 36 posto.

"Ljudi su još jasnije i glasnije rekli ne", poručio je lider SZS-a.

(Klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

hrvatska1Treća poruka mržnje upućena Srbima otkrivena je u Zagrebu, a riječ je o grafitu koji prikazuje ljude obješene o drvo, a pored je napisano "srpsko porodično stablo" /Serbian Family Tree/.

Grafit se nalazi se pored dječijeg vrtića u Čavoglavskoj ulici. Fotografiju je na Twitteru objavilo Srpsko narodno vijeće.

"Kakvi uzori takva mladost. Ne možete prešutjeti partizanski otpor fašizmu u obrazovanju, u politici, u uništavaju spomenika... a onda očekivati hrabre generacije", stoji u opisu objave.

Ovo je treća poruka mržnje prema Srbima koja je otkrivena u Zagrebu proteklih dana.

Prvo su se u četvrtak mladi navijači "Dinama" fotografisali pored transparenta na kojem je upućena uvrdljiva poruka srpskim ženama i djeci, potom je objavljena fotografija grafita sa porukom "U Vukovaru hrvatskome gradu, gradu mnogi četnici su ostavili bradu. Sve ćemo vam prste slomit, a ne samo tri. Ubi Srbina".

(SRNA)

Ocijeni...
(0 glasova)

mladicIzložba „Dnevnik“ Vladimira Miladinovića, inspirisana ratnim dnevnikom haškog osuđenika Ratka Mladića, otvara se u danas u beogradskoj galeriji „Eugster". Riječ je o 400 tušem iscrtanih stranica Mladićevih dnevnika, prevedenih na engleski jezik, koje je on vodio punih pet godina, od samog početka ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

„Polje savremene umjetnosti nudi potencijal da se stvari koje su duboko potisnute i veoma su problematične i traumatične, vrate nazad u razmatranje. To je ono što je meni značajno. Dakle, ne kao neki pokušaj da se mase osvijeste o onome šta se dešavalo“, kaže za DW autor izložbe Vladimir Miladinović.

On dodaje: „Mislim da danas svi imaju mogućnost da veoma lako saznaju sve što se dešavalo, ali važno je pitanje nekog simboličkog prostora u našem društvu koje ne dozvoljava mogućnost da se o određenoj temi govori, naročito na kritički način.“

Dokazni materijal na suđenju u Hagu

Dnevnici Ratka Mladića na 5.000 stranica i u dvadesetak svezaka nisu klasičan dnevnički zapis. To su više teze, neka vrsta podsjetnika, nekada teško razumljivog, ispisanog sa mnogo skraćenica, bilješke sa sastanaka sa visokom političkim i vojnim ličnostima u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

„Tu ima raznih stvari – od nekih banalnih, kao što je pitanje kapaciteta pekare u Lukavici za prehranu vojske, do nekih veoma značajnih pitanja u vezi sa nacionalnim identitetom, vjerom, itd“, objašnjava autor izložbe.

Mladićevi ratni dnevnici kao inspiracija

Dnevnici su pronađeni u stanu i na tavanu Mladićeve supruge u Beogradu prilikom pretresa 2008. i kasnije 2010. godine, i uvršteni su u dokazni materijal sudskog procesa koji se protiv njega vodio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu.

Da bi dnevnici bili uvršteni u dokaze u Hagu, tim grafologa, svjedoka i eksperata imao je zadatak da protumači ono sto je Mladić zapisao. „Svako slovo, svaka linija, morala je pažljivo biti pretvorena u kompjuterski tekst, čitljiv za birokratski auditorijum suda“, podsjeća beogradski Forum Ziviler Friedensdienst, koji je i jedan od pokrovitelja Miladinovićeve izložbe.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.

Fokus na 1992. godinu

Iako je Mladić vodio dnevnik punih pet godina, izložba Vladimira Miladinovića fokusirana je samo na 1992. godinu. „Na osnovu stranica Mladićevih dnevnika iz 1992. godine, ne može se saznati mnogo novog o ratnim zbivanjima u tom periodu“, kaže Miladinović, „ali ti zapisi daju uvid u strogu vojničku birokratiju, o tome kako se striktno vodilo računa o svim segmentima koji su tom trenutku bili važni.“

„Osnovni utisak koji se stiče, jeste da taj veoma strogi, školovani kadar JNA, u jednom trenutku počinje da radi protiv svega onoga za šta je bio spreman do juče da se bori. Upravo to se vidi kroz te dokumente i kroz dnevnik koji sam ja uzeo u razmatranje“, objašnjava Miladinović, čiji radovi čine i dio stalne postavke Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu.

Vladimir Miladinović i ranije se u svojim radovima bavio ratnom prošlošću bivše Jugoslavije, medijima devedesetih godina, odnosom prema ratnim zločinima. „Ono što podrazumijeva moj rad, koji je sada već postao dugogodišnja praksa, neka vrsta dnevne rutine, jeste da ja zapravo pretražujem različite arhive i pravim neku vrstu novog narativa, tj. pravim neke svoje arhive. Dakle, izvlačim stvari koje smatram da su izopštene iz javnog diskursa danas, i vraćam ih u neki proces razmišljanja. To počinje od arhiva dnevne štampe, bioskopskih postera, dokumenata, fajlova."

Srpski mediji – nekad i sad

Miladinović je jedan od dobitnika nagrade 53. Oktobarskog salona i glavne nagrade fonda za crtež „Vladimir Veličković“.Njegova prethodna izložba bila je posvećena manipulacijama i ratnoj propagandi medija u Srbiji devedesetih godina. Kako mu danas izgleda izvještavanje srpskih medija o ratnoj prošlosti bivše Jugoslavije?

„Mislim da je ono čemu danas svjedočimo logičan nastavak svega onoga što se postavilo kao kamen-temeljac u počecima raspada bivše Jugoslavije. Veoma značajno pitanje jeste na koji način su mediji doprinijeli ratu, pa čak možda i tome da se desi neki ratni zločin“.

Pošto su sada drugačije okolnosti, to se više ne dešava na isti način, kaže Miladinović. Ali i dodaje: „Bukvalno danas imamo naslovnu stranicu ’Večernjih novosti’ koja striktno perpetuira sve ono što je bila njihova osnovna agenda devedesetih godina. Govorim o tekstu koji je napisan povodom objavljivanja novog sajta Inicijative mladih za ljudska prava o ratu u Srbiji devedesetih godina. Ta naslovna strana je pokušaj da se ideja javne sfere zaštiti od bilo kakvog prodora nečeg što je drugačije, što se ne uklapa u neku ideju tog zvaničnog narativa o tome šta se događalo.“

Miladinović ocjenjuje da postoji tendencija da se stvori jedan dominantni istorijski narativ o prošlosti u Srbiji. „U tim procesima postoje dijelovi prošlosti koji se jednostavno ne uklapaju. Sa druge strane, imamo tu slavnu prošlost koja se uvijek stavlja u prvi plan. Mislim da se umjetnost zapravo suprotstavlja kulturi stvaranja tih narativa, to je kao neki klin koji se stavlja u taj točak i sprječava da se stvaraju takvi narativi“.

(DW)

Ocijeni...
(0 glasova)

hrvatska1Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ublažavanju mjera po pitanju ograničenja okupljanja te je epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo temeljem istog izdala preporuke kod organiziranja okupljanja u džamijama/mesdžidima.

Prilikom okupljanja u džamijama/mesdžidima obavezno je ispuniti sljedeće uvjete:

Abdest uzeti kod kuće jer će sanitarni čvorovi i abdesthane biti zatvoreni za upotrebu i neće se nikome moći dozvoliti da iste koristi.
Na ulazu u džamiju i mesdžide, obavezno postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Obaveza je svakog džematlije/džematlijke da dezinficiraju ruke pri ulasku te će o tome voditi računa portiri gdje imaju ili osoba zadužena od strane IOM-a.
Džamije/mesdžide pripremiti na način da se označi jasno pozicija gdje će svaka osoba u safu stajati vodeći računa da je minimalna udaljenost osoba u svim smjerovima 2 metra.
Redovito dezinficirati džamije/mesdžide, a posebno površine koje se često dodiruju poput rukohvata, prekidača, kvaka i sl.
Preporučuje se nošenje zaštitnih maski za lice.
Zabrana rukovanja i dalje ostaje na snazi.
Obaveza je da svaka osoba sa sobom ponese prostirku za obavljanje namaza koju neće dijeliti ni s kim kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze unatoč dezinfekciji.
Ponijeti sa sobom vrećicu ili sl. u koju će se moći odložiti cipele kod ulaska te iste nositi sa sobom kako bi se spriječile gužve na ulasku/izlasku.
Starije osobe, kronični bolesnici kao i osobe sa simptomima (kašalj, temperatura, grlobolja i sl.) moraju odgoditi svoj dolazak u džamiju/mesdžide.
Gdje postoji mogućnost, potiče se obavljanje molitve na otvorenom.
Obaveza je pridržavati se svih uputa koje budu izdavale osobe zadužene za osiguravanje reda i provedbe mjera.
Džamije će se djelomično (za džumu i teraviju) otvoriti u petak, 8.5.2020./15.9.1441. Poslije svakog okupljanja obaviti generalno čišćenje i dezinfekciju te izbjegavanje zadržavanja u džamijama/mesdžidima.

(islamska-zajednica.hr)

Ocijeni...
(1 glasova)

milanovic1Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oglasio se nakon napuštanja Okučana, mjesta na kojem se jutros obilježava godišnjica akcije Bljesak.

Milanović je nakon sto je vidio osobe s majicama “Za dom spremni” odmah napustio Okučane.

“Došao sam u Okučane odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namjere da bilo koga uvrijedim, ali nekada neke stvari morate reći jasno. U organizaciji ovog skupa moj Ured nije sudjelovao, ovo je organizacija Ministarstva hrvatskih branitelja i pristali smo na sve elemente protokola; da branitelji i obitelji polažu vijenac prvi, a premijer i predsjednik drugi, to je u redu.

Međutim, ovdje se jedan od sudionika koji je trebao polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom i grbom „Za dom spremni“, u tome ne želim sudjelovati. To je stvar organizatora koji je o tome mogao voditi računa i to je moj stav.

Žao mi je, to je namjerna provokacija s kojom smo računali, ona se dogodila i ja to smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ovo se nažalost moralo dogoditi jer je netko htio da se to dogodi. Ubuduće, gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati.

Za organizaciju nisam odgovoran, a premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju. Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je netko namjerno napravio ja u tome neću sudjelovati.

Oznaci "Za dom spremni" nije mjesto na ovakvom mjestu”, istakao je hrvatski predsjednik.

(Vijesti.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

vucic1Mnoge vlade u srednjoj i južnoj Evropi, a posebno u zemljama Zapadnog Balkana iskoristile su vanredno stanje i pandemiju kako bi ojačale izvršnu vlasti i masovno ograničile slobode, ali je Srbija zemlja čije su vlasti otišle najdalje u ograničavanju pravne države, piše danas njemački list Spiegel.

List piše da u Srbiji opozicioni političari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava i nezavisni mediji "gotovo jednoglasno govore o kršenju ustava i o državnom udaru".

Pri tome se, podsjeća Spiegel, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još krajem februara smijao na račun virusa, da bi nešto kasnije uslijedio zaokret i on je mimo parlamenta proglasio vanredno stanje što je dovelo "do ozbiljnih ograničenja osnovnih prava i javnog životaSrbije, iako je ona i sada srazmjerno malo pogođena korona krizom".

List piše da u Srbiji "ustvari samo parlament ima pravo da proglasi vanredno stanje, ali da rupa u ustavu to dozvoljava i predsjedniku, ako je zakonodavna vlast spriječena", što je Vučić i iskoristio pozivajući se na zabranu okupljanja zbog pandemije.

"To nije prvi put da predsjednik zaobilazi ustav. Tako je Vučić, na primjer, i šef svoje Srpske napredne stranke iako mu ustav zabranjuje da pored predsjedničke obavlja još neku funkciju", piše Spiegel i ocjenjuje da "srbijansko rukovodstvo inače ne pokazuje skrupule u potkopavanju ustava".

Navodeći da su u Srbiji uvedena rigorozna ograničenja i zabrane kretanja, posebno za starije građane, da je veći broj ljudi zbog kršenja tih zabrana završio i u zatvoru, i da je vlada tek poslije masovnog negodovanja zbog hapšenja novinarke Ane Lalić odustala od namjere da centralizuje pravo na informisanje, list prenosi ocjenu predsjednice srbijanskog Helsinškog komita Sonje Biserko da je "žalosno što EU u ovom trenutku ne želi da vidi šta se u Srbiji događa".

"Oni gaje nadu da će Vučić doprinijeti rješavanju kosovskog konflikta, i zato na unutrašnjem planu ima odriješene ruke", kaže Sonja Biserko za Spiegel.

Njemački online dnevnik piše da Aleksandru Vučiću, za kojeg se navodi da je 90-ih bio ministar informisanja i ultranacinalistički ratni huškač, a sada se svakodnevno na televiziji predstavlja kao lider i spasilac Srbije, "jačanje nadležnosti u stvari ne bi bilo potrebno, pošto već godinama vlada bez ograničenja".

"Prvobitno za 26. april zakazane, a zbog pandemije odložene izbore, njegova bi partija vjerovatno ubjedljivo dobila, dijelom i zato što većina opozicionih partija namjerava da ih bojkotuje. U zemlji, međutim, raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nepostojanja socijalne i ekonomske perspektive za većinu ljudi. Korona menadžment u kojem Vučić sada nastupa kao da je Srbija u ratu, čini da duboki problemi u zemlji potonu u drugi plan", konstatuje Spiegel.

(Beta)

Ocijeni...
(1 glasova)

bosnasrbijaMinistar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ni u doba pandemije koronavirusa s kojom se suočio cijeli svijet ne miruje u širenju nacionalističke velikosrpske politike.
Gostujući na jednoj srbijanskoj televiziji Vulin je poručio kako je vojska Srbije spremna štititi Srbe i izvan zemlje, iako je, podsjećamo, uloga vojske svake zemlje da čuva njene granice.
“Vojska Srbije je spremna da sačuva soju borbenu gotovost i da sačuva našu zemlju i Srbe gdje god da se oni nalaze. Tako da ako bilo ko pomisli da upadne u Sjevernu Mitrovicu ili da uznemiri Republiku Srpsku, nemoj da se igra, mi smo tu. Mi smo dovoljno sigurni, imamo dovoljno ljudi i oružja, svega što je potrebno, mi čuvamo svoju zemlju, kazao je Vulin.

Vulin nije objasnio ko i gdje ugrožava Srbe, ali je istakao kako je Srbija dovoljno sigurna, da ima dovoljno ljudi i oružja, i svega što je potrebno da sačuva svoju zemlju.

“Imamo onih što su oboljeli od Covida, ali 99, 9 posto njih su dobro. Nalaze se u karantinu, ali su spremni da dejstvuju kao i njihove kolege“, poručio je srbijanski ministar odbrane, koji inače nije služio vojni rok jer je nesposoban za vojsku.

On je još istakao zahvalnost generalima Lazareviću, Ojdaniću, Pandureviću, kao i kapetanu Draganu, na svemu što su dali i učinili za Srbiju. Podsjećamo, radi se o osuđenim ratnim zločincima.

(Vijesti.ba)

Stranica 1 od 7

S5 Box