Vijesti iz regiona
ponedjeljak, 16 Januar 2017 00:00

Albanski premijer: Srbi će na Kosovo moći samo kao turisti

Ocijeni...
(0 glasova)

kosovoNakon napetosti koje je izazvalo zaustavljanje srbijanskog voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, oglasio se i albanski premijer Edi Rama koji je izjavio kako se ne treba uzbuđivati zbog političkih igara "vozovima i avionima".
"Ove igre s vozovima i avionima su političko manevriranje političkim rezultatima", izjavio je Rama te dodao kako će "Srbi na Kosovo moći ući samo kao turisti", prenosi B92.

Voz na kojem je na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i albanski, napisano "Kosovo je Srbija", a u njemu su freske, fotografije i podaci o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a, zaustavljen je u Raškoj na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je lično tražio zaustavljanje voza Beograd-Kosovska Mitrovica kako bi se izbjegli sukobi Srba i Albanca, nakon što je Priština angažovala policiju i poslala specijalce da kontrolišu putnike.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u nedjelju je izjavio kako će se svaki sljedeći pokušaj Prištine da izazove sukob "završiti loše".

Nikolić je rekao da je Srbija spremna poslati oružane snage na Kosovo, ako tamošnji Srbi bude ugroženo.

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je da se "nada da je Beograd naučio lekciju", dok je kosovski premijer Isa Mustafa naveo da "Srbima sa Kosova i Metohije nije potrebna zaštita Beograda jer ih štiti Priština".

(Fena)

Procitano 557 puta

S5 Box