Vijesti iz regiona
utorak, 17 Januar 2017 00:00

Nikolić: Ako treba, u rat ćemo ja i moji sinovi

Ocijeni...
(0 glasova)

nikolicPredsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je spreman povući se s predsjedničke pozicije ako ta zemlja u slučaju ubijanja Srba na Kosovu odšuti Albancima.

Nikolić je rekao kako Srbija ne zvecka oružjem, ali je spremna braniti Srbe na Kosovu.

"Mi ne zveckamo oružjem, već na tu ravan prebacujemo ukoliko bude bio ugrožen srpski narod na Kosovu i Metohiji. I da, rekao sam da ću i ja, ako treba, otići u rat, pa i moji sinovi", rekao je Nikolić u intervjuu za beogradski list Kurir.

Dodao je kako će Srbija odbraniti Srbe na Kosovu te da o tome postoji potpuna saglasnost Vlade i predsjednika.

"Srpsku decu bih zaštitio od svega, a sebe ne žalim u tome. Međutim, ako napadnu na Srbe i počnu egzodus i ubijanje, hoće li Srbija ćutati? Ja u takvoj Srbiji ne bih bio predsednik", poručio je Nikolić.

Garancije iz Brisela
Utvrdio je kako postoji dogovor da albanske snage ne dolaze na sjever Kosova, a da Vojska Srbije ne ulazi na teritoriju Kosova.

Po njegovim riječima, taj je dogovor proteklog vikenda prekršila albanska strana.

Na pitanje je li to samo usmeni dogovor Nikolić je odgovorio: "Nema tu usmeno ili pismeno, ti dogovori se poštuju."

"Dogovorili smo se o tome da ROSU [specijalne kosovske snage] ne može doći, jer smo obećali da nećemo tražiti da naša vojska dođe. Mi obećali usmeno, a za ROSU potpisali dogovor. Pogazili su dogovor i sada imamo mnogo aduta za razgovore u Briselu, gde trebamo tražiti garancije da ROSU nikada neće doći, da će poštovati sporazum, jer onda i mi poštujemo svoje obećanje da nećemo zahtevati od Ujedinjenih nacija da omoguće prisustvo oružanih srpskih snaga, koje bi čuvale verske objekte i srpsku baštinu", istakao je predsjednik Srbije, prenosi Tanjug.

Reagiranje evropskih zvaničnika na njegove izjave nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost nazvao je prevarom.

"Evropska unija je trebalo da reaguje kada je skoro minirana pruga i kada nije dozvoljeno da prođe srpski voz. Pa, ako Johannes Hahn kaže da ja ne gledam u budućnost i da je budućnost Srbije nezavisno Kosovo, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Onda je on prevara za sva vremena i to što radi EU je prevara", naglasio je Nikolić.

Na vagonima voza koji je saobraćao iz Beograda prema Mitrovici na više jezika bilo je ispisano "Kosovo je Srbija", a interijer je dekoriran freskama iz pravoslavnih manastira na Kosovu, koji su pod zaštitom UNESCO-a.

To je izazvalo oštre reakcije zvaničnika s obje strane.

'Završit će loše'
Nikolić je ranije izjavio kako će "svaki sledeći pokušaj privremenih institucija [na Kosovu] da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše".

Kosovski predsjednik Hashim Thaci ranije je rekao kako je namjera Srbije odvojiti sjeverni dio Kosova, a potom ga pripojiti Srbiji, i to na način kako je Krim pripojen Rusiji.

"Isti ljudi koji su vladali 90-ih godina i dalje vode Srbiju", kazao je Thaci za Reuters.

On je rekao da je svrha voza, koji je iz Beograda krenuo ka Mitrovici tokom vikenda, bila da isprovocira Prištinu kako bi se napravio izgovor da Beograd vojno intervenira i pripoji sjever Kosova, gdje živi približno 50.000 Srba.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je, zahvaljujući "želji i mudrosti, izbegnut sukob i sačuvan mir na severu Kosova".

(Agencije)

Procitano 527 puta

S5 Box