Vijesti iz regiona
utorak, 24 Januar 2017 00:00

Svi su na dobitku, osim izolovanog Dodika

Ocijeni...
(0 glasova)

vucic3Susret delegacija Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH upriličen juče u Beogradu jedan je od rijetkih pozitivnih političkih događaja koji se dogodio u posljednje vrijeme u cijelom regionu, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.
On je rekao da takvo mišljenje temelji na činjenici da su ambijent i poruke koje su s tog susreta upućene bile i više nego pozitivne.

- Ovaj susret smatram značajnim dostignućem. S toga predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću i premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću u tom smislu odajem svako priznanje jer se, u obilju negativnih stvari, dogodilo nešto pozitivno - istakao je Ivanić.

Opredjeljenje o jačem povezivanju Beograda i Sarajeva, odnosno Bosne i Hercegovine i Srbije za Ivanića je nešto što je pozitivna stvar za sve građane obiju zemalja.

Ivanić je izrazio nadu da će se takav pozitivni ambijent nastaviti i da će to biti početak promjene političkog ambijenta u regionu, jer je region bio u takozvanom negativnom stanju zbog toga učesnici ovih razgovora zaslužuju sve pohvale.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ocijenio je za Fenu veoma značajnim sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića juče u Beogradu, "posebno jer je u jednom periodu postojala napetnost u odnosima dviju zemalja".

-To je način na koji treba da razgovaraju odgovorni zvaničnici i vode svoje zemlje – rekao je Borenović.

Otvoreni dijalog, napomenuo je Borenović, doprinosi regionalnoj saradnji, te stabilizaciji odnosa Srbije i BiH.

Borenović pozdravlja i ekonomsku saradnju dviju zemalja, posebno u infrastrukturnim projektima, što treba da bude u korist građana.

Takvi projekti, naglasio je, treba da budu ključna vodilja izvršnih vlasti u BiH i Srbiji.

Smatra i da je premijer Srbije pokazao da želi saradnju sa svim stranama u BiH.

-Vučić i ovom posjetom pokazuje da želi saradnju sa susjednim zemljama. Kada je u pitanju BiH to se odnosi i na zvaničnu Banjaluku i Sarajevo i Mostar – istakao je lider PDP-a, dodajući da je Vučić pokazao državnički, a ne politikantski stav, kao neki drugi političari.

Sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića juče u Beogradu pokazuje da dijalog i saradnja u regionu predstavljaju jedinu šansu, ocijenio je za Fenu profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

-Mora se generalno shvatiti da se u regionu mora razgovarati, ukoliko se želi mir – naglasio je Šolaja.

Benefite od jučerašnje posjete ima, kako je naveo, i Srbija i BiH.

Vučić je, kaže, pokazao da Republika Srpska nije jedina adresa s kojom razgovara, posebno nakon sankcija SAD-a predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, iako, napominje, nije rekao da neće razgovarati, ali je pokazao i da zvanična Banjaluka nije jedina za dijalog.

-Vučić je dosta toga dobio ovom posjetom. Osim saradnje s Republikom Srpskom, njenim predsjednikom Miloradom Dodikom, sada se sastao i s predsjedavajućim Zvizdićem, koji je i član SDA, a nedavno je razgovarao i s liderom HDZ-a Draganom Čovićem i time je pokazao da Srbija nastoji da očuva stabilnost u regionu te da su joj mir i stabilnost u regionu interes na evropskom i putu unutrašnjih reformi – rekao je Šolaja.

I za BiH je, kaže, ova posjeta značajna, posebno, kako podsjeća, jer je u posljednje vrijeme zakomplikovala odnose sa svim susjedima, s Crnom Gorom u vezi s pitanjem granice, zatim raspravama s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović, te sa Srbijom.

-Zato je za BiH i za predsjedavajućeg Zvizdića jako važno da su pokazali da se može sarađivati u regionu i mogu se ostvariti neki konkretni projekti – rekao je Šolaja.

Poziv Aleksandra Vučića u svojstvu premijera Srbije Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, posebno je značajan jer se dešava kratko nakon najnovijih verbalnih 'rafala' koje su razmijenili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, povodom proslave Dana Republike Srpske.

Tenzije koje su tom prilikom nastale između ove dvije države Vučić je iskoristio da se ponovo prikaže značajnim faktorom stabilnosti, izjavila je za Fenu politička analičarka Ivana Marić.

Marić je istakla da je "već odranije postalo jasno da je Aleksandar Vučić pragmatičan političar koji radi samo ono što njemu ide u prilog".

- Takav odnos on gradi i prema BiH. Kad uvidi da je to dobro za njega on će na suptilan način uz neizbježan uzdah i listu pripremljenih opravdanja dolijevati ulje na vatru sukoba u BiH. Ali će isto tako gasiti tu istu vatru ako će to doprinijeti poboljšanju njegovog imidža glavnog faktora stabilnosti na Balkanu, imidža koji već godinama gradi. Do sada smo svjedočili različitim provokacijama, ali i mirovnim pohodima Vučića prema BiH - istakla je Marić.

- Još jedna prednost ovih zadnjih susreta je i promjena karaktera međudržavnih susreta koje su u slučaju Vučića i Izetbegovića nazivali srpsko-bošnjačkim odnosima, dok susret Vučića i Zvizdića nazivaju odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, što je i jedino ispravno - smatra Marić.

Smatra da je "odnos predstavnika vlade Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine značajan i zbog toga što to nije bio samo ceremonijalni susret već se radilo o radnom sastanku na kojem su dogovoreni brojni projekti od značaja za obje zemlje".

- Poznajući odgovornost određenog broja članova Savjeta ministara BiH ovi dogovori sigurno neće ostati samo na papiru već bismo uskoro mogli svjedočiti početku realizacije navedenih projekata- istakla je Marić.

Neupitno je, dodala je ona, da je ovakav potez Vučića izrazito pozitivan, kako za Srbiju, tako i za BiH, posebno jer je pokazao da Milorad Dodik više ne uživa neupitnu podršku Srbije, što je do sada često bio slučaj.

- Međutim, političari u BiH moraju biti oprezni da ne upadnu u Vučićevu zamku, popločanu dobrim namjerama, u kojoj se predstavlja liderom i mirotvorcem koji pomaže očuvanju mira u BiH. Zvizdić je ravnopravan partner Vučiću i to mora i pokazati kako bismo prekinuli Vučićevu tradiciju predstavljanja predvodnikom i političkim liderom regiona i kako bi nas i međunarodna zajednica shvatila kao ozbiljnog i važnog partnera.

Da bi se to desilo političari u BiH moraju naučiti da sami rješavaju unutrašnje probleme umjesto da u pomoć prizivaju Hrvatsku, Srbiju, Tursku, Rusiju, Ameriku, Njemačku i koga sve ne.

Ukoliko nastavimo drugima dozvoljavati da rješavaju naše probleme time im dajemo pravo i da se petljaju u unutrašnja pitanja BiH- upozorila je Marić.

Zaključila je da "ovakvi susreti ulijevaju nadu da će političari u BiH napokon preuzeti odgovornost za sve dobro ali i loše što se dešava u BiH i da ubuduće za rješenje unutrašnjih problema neće tražiti pomoć izvana, već da će biti u stanju da sami riješe svoje probleme".

"Odlično je prošao sastanak Aleksandra Vučića, srpskog premijera i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića u Beogradu. Značajan je, jer znači unapređenje odnosa Srbije i BiH; Značajan je, jer dolazi nakon što su SAD izrekle sankcije Miloradu Dodiku, čime je Beograd poslao lako čitljivu poruku da se ne slaže sa politikom lidera SNSD-a i šefa Režima u Srpskoj.

Značajan je, jer je mogao biti otvaranje niza kvalitetnih susreta i konačnog odbacivanja stanja “Zamrznutog rata”, koje, posebno, satire BiH", zapisao je u kolumni novinar Slobodan Vasković.

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra da je sastanak ohrabrujući i obavezujući.

“Vjerujem da je želja da se relaksira atmosfera Vučićevo konačno opredjeljenje i nadam se da će on za to dobiti podršku u sopstvenoj stranci, te da će smiriti predsjednika Tomislava Nikolića i neke ljude iz njegove blizine, koji su itekako učestvovali u stvaranju vrlo napete atmosfere, koja je dovela do minuta da je prekipjelo i građanima Srbije, jer ideje Dodika i Nikolića da se još jednom može ratovati, otcjepljivati i slično, nisu naišle na podršku.

Prekipjelo je i Evropskoj uniji. Stoga na sastanak Zvizdića i Vučića treba gledati kao na preuzimanje obaveze ne samo prema građanima BiH i Srbije, nego i prema međunarodnim kontrolorima, prvenstveno NATO-u i EU“, kaže Janjić za Vijesti.ba.

On dodaje da kada su u pitanju sankcije Dodiku, Vučić neće poduzimati ništa dok ne prođu izbori u Srbiji, ali da nakon toga Dodik ne može da računa na zaštitu Srbije koja je, podjeća Janjić, isporučila i Miloševića te, prema njegovom mišljenju, Dodik ima još nekoliko mjeseci da uradi nešto sa svojom politikom.

(Agencije)

Procitano 640 puta

S5 Box