Vijesti iz regiona
srijeda, 15 Februar 2017 00:00

Haos u Crnoj Gori: Incidenti u Skupštini, prijetnje sukobima

Ocijeni...
(0 glasova)

crnagoraCrna Gora je na ivici građanskog suoba, nakon što je Skupština ukinula imunitet zastupnicima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, koje se sumnjiči za sudjelovanje u pokušaju navodnog državnog udara. Time je omogućeno njihovo privođenje, što je, kako se vjeruje, plan Specijalnog državnog tužilaštva. Ambasada SAD-a upozorila je svoje građana na moguće nemire.
Burno u crnogorskoj skupštini. Poslanici Demokratskog fronta izvrijeđali su kolege iz vladajuće koalicije koji su glasali za skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću.

Mandić I Knežević terete se za pripremanje terorizma i stvaranje kriminalne organizacije za izvršenje državnog udara. Mandić je poručio da je Crna Gora na ivici građanskog sukoba.
„Izmišljaju I podmeću da sa lažnim državnim udarom bilo kakve veze ima bilo ko iz Demokratskog fronta .Podmeću da bilo ko od nas iz Demokratskog fronta ima ikakve veze I poznanastva sa bilo kojim licem koje je uhapšeno ili sa kojim je raspisana potjernica“, kaže Andrija Mandić predsjednik Demokratskog fronta.

„Mi danas ispisujemo danas historiju ovo je politčki proces dostojan najslavniji stranica I većih država. Meni čast da svih ovih godina zajedno sa vama ispisujem tu historiju,a posebno mi je zadovoljstvo što ću sa kolegom Andrijom Mnadićem nastaviti ovu našu borbu“, navodi Milan Knežević, zastupnik Demokratskog fronta u crnogorskom Parlamentu.

Optužba ih tereti da su planirali protestni skup po okončanju izbora 16. oktobra, nakon kojeg bi proglasili izbornu pobjedu DF-a, uhapsili tadašnjeg premijera Milu Đukanovića te oružjem spriječili uspostavu kontrole situacije od strane crnogorske policije.

„Ko god pokuša da udari na te Crnogorske vrijednosti imat će na sprema sebe državu sa jasnim instrumentima I demokratskim princimpima“, riječi su Duška Markovića premijera Crne Gore.

Iako su Mandić i Knežević očekivali hapšenje u Skupštini, vrhovni državni tužilac saopćio je da im ne treba predlagati pritvor. Istovremeno, Američka ambasada upozorila je svoje građane da izbjegavaju područja gdje bi mogli biti protesti pa čak da izbjegavaju i male skupine okupljenih ljudi.

Lider PzP-a i član Predsjedništva DF-a, Nebojša Medojević, danas je hitno otputovao u Berlin.

On će, kako navode iz PzP-a, kolegama predstaviti dramatičnu političku situaciju u Crnoj Gori, te će tražiti hitnu reakciju Njemačke i EU.

(Vijesti.ba)

Procitano 526 puta

S5 Box