Vijesti iz regiona
četvrtak, 06 April 2017 00:00

Sabor usvojio 'Lex Agrokor'; dobavljači dali ultimatum

Ocijeni...
(0 glasova)

konzumHrvatski sabor danas je, sa 83 glasa „za“, 46 „protiv“, te dva suzdržana saborska zastupnika, usvojio "Lex Agrokor" - zakon o sistemski važnim kompanijama.

Ranije je objavljeno kako je zagrebačka firma Ovum na Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Konzumom zbog prezaduženosti, odnosno duga od 9,5 miliona kuna (1,27 miliona eura).

Sabor je prihvatio jedan amandman opozicije i sve amandmani HDZ-a.

Najvažnija je izmjena u tome da će se, suprotno prvobitnom prijedlogu, dok traje vanredna uprava, moći voditi radni i upravni sporovi, što znači da bi radnici mogli sudskim putem tražiti plate.

Trgovačko će se društvo, propisuje zakon, smatrati od sistemskog značaja ako zapošljava više od 5.000 radnika i ima obveze veće od 7,5 milijardi kuna (nešto više od milion eura). Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u ekonomskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje.

Zakonom se uređuje postupak vanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

U međuvremenu, predstavnici dobavljača, kojima Agrokor, prema procjenama, duguje dvije milijarde eura, dali su ultimatum bankama - traže dogovor do kraja dana ili će prestati isporučivati robu.

 

(Agencije)

Procitano 467 puta

S5 Box