Vijesti iz regiona
srijeda, 23 Avgust 2017 00:00

Srbija nakon BiH i Hrvatske političku nervozu dokazuje i u Makedoniji

Ocijeni...
(0 glasova)

vucic2Srbija je u ponedjeljak povukla osoblje iz svoje Ambasade u Skoplju, što makedonska javnost većinski smatra neodmjerenom reakcijom zvaničnog Beograda. Tim više što još uvijek nije obrazloženo šta znači "ofanzivno djelovanje prema Srbiji". Makedonski stručnjaci datu situaciju objašnjavaju kao nervozu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog opredjeljenja nove Vlade Makedonije da pristupi NATO-u.
Srbija u svojoj tradicionalnoj ulozi vječitog izazivača vješto fabrikuje obavještajne i druge krize u regionu, samo se akteri mijenjaju. Hrvatska, kao druga strana iste nacionalističke kovanice, pruža najžešći otpor, dok u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova nailaze na slabiji politički otpor.

Dželal Hodžić, kolumnista iz Skoplja, kazao je za Klix.ba da rukovodstvo Srbije, osim što nije obrazložilo šta znači ofanzivno djelovanje prema Srbiji, nije obrazložilo ni kako to ofanzivno djelovanje može dolaziti iz Skoplja.

"Još uvijek nema konkretnih informacija. U Makedoniji se povlačenje srbijanskog osoblja iz Ambasade Republike Srbije doživljava kao neodmjerena reakcija zvaničnog Beograda", kazao je Hodžić, dodavši da ovakav potez Srbija nije povukla ni kad ih je NATO bombardovao preko zračnog prostora Makedonije.

Hodžić objašnjava da Srbija pokazuje jednu nervozu koja proizlazi iz toga da je nova Vlada Makedonije iskazala suštinski volju da Makedonija bude 30. članica NATO-a.

"Makedonija ima čistu situaciju, gdje želi dobre odnose sa Srbijom, kao i sa svim susjedima. Vlada pokazuje veliku želju da intenzivira put ka NATO-u i Evropskoj uniji. Srbija se deklarativno zalaže za dobre odnose, no ovaj skandal pokazuje da postoji neka nervoza. Makedonija je priznala Kosovo, pratit će većinu članica EU i za neke druge odluke glede Kosova", istakao je Hodžić.

 

(klix.ba)

Procitano 588 puta

S5 Box