Vijesti iz regiona
ponedjeljak, 28 Avgust 2017 00:00

Katolički svećenik: Sekularizam ugrožava Hrvatsku

Ocijeni...
(0 glasova)

svecenikUstav u članku 41 navodi da su sve vjerske zajednice pred zakonom jednake i odvojene od države, a upravo je to definicija sekularnosti, kažu stručnjaci ustavnog prava. Urednik Glasa koncila se ne slaže.
Ustav u članku 41 navodi da su sve vjerske zajednice pred zakonom jednake i odvojene od države, a upravo je to definicija sekularnosti, kažu stručnjaci ustavnog prava. Urednik Glasa koncila se ne slaže.

Ne postoji ustavna definicija koja bi Republiku Hrvatsku definirala kao ‘sekularnu’, piše glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

- Naime, država, kao država, da bi stvarno bila demokratska, mora biti neutralna i jamčiti svim građanima, bez obzira na sve razlike među njima, jednaka prava i obveze. Stoga svi koji Hrvatsku pretvaraju u ‘sekularnu državu’ ugrožavaju njezinu neutralnost i pretvaraju je u ideološku državu - objašnjava nadalje Miklenić obrazlažući kako sekularizam ima korijene u komunističkoj ideologiji.

Odgovorio je tako na komentar bivšeg predsjednika Ive Josipovića na program HTV-a. Josipović je rekao da je previše vjerskog programa kao i da je Hrvatska sekularna država.

- Ustav u članku 41 navodi da su sve vjerske zajednice pred zakonom jednake i odvojene od države, a upravo je to definicija sekularnosti. To što se izrijekom u Ustavu ne spominje sekularnost, ne znači da je nema - objasnio je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku, doc. dr. sc. Mato Palić.

- Država koja sebe smatra sekularnom ne mora zbog toga poprimiti neprijateljski odnos prema nekoj od vjerskih zajednica niti izgubiti svoj neutralni odnos, kao što to tvrdi velečasni Miklenić. On namjerno ili nenamjerno, tendenciozno ili iz nerazumijevanja izoštrava neke teze i ratuje sa svojim protivnicima iskrivljenim tezama - kazala je teologinja Anna-Maria Gruenfelder.

U istom tekstu Miklenić kritizira i reformu obrazovanja pozivajući “da društvo i politika napokon oslobode nametanja vjernicima, koji su ogromna većina u Hrvatskoj, svakog oblika sekularizma”.

"Izdizanje sekularizma iznad religija, na državnu ideologiju, bilo bi brisanje državne neutralnosti i stvaranje države u kojoj su sekularisti građani prvoga, a pripadnici religija građani drugoga reda".

Miklenić tvrdi da svi oni koji Hrvatsku pretvaraju u 'sekularnu državu' ugrožavaju njezinu neutralnost i pretvaraju je u ideološku državu.

(SB)

Procitano 756 puta

S5 Box