Vijesti iz regiona
petak, 01 Septembar 2017 00:00

Zagreb: Ploče s napisom 'Trg maršala Tita' odlaze u muzej

Ocijeni...
(0 glasova)

zagreb1Zagrebačka Gradska skupština je kasno sinoć odlučila kako se uklanja ime Trga maršala Tita.

Nakon glasanja na kojem je prisustvovalo 50 gradskih zastupnika utvrđeno je da se većinom s 29 glasova za, 20 protiv i jednim suzdržanim, Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

trg-marsala-tita-zagreb-2

''Ovim je Trg maršala Tita prepušten povijesti i nadam se da će tamo i ostati", rekao je predsjednik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić.

Trg maršala Tita uklonjen je na inicijativu skupine zastupnike Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović, koji su sa Strankom rada i solidarnosti Milana Bandića koalirali kako bi stvorili većinu u Gradskoj skupštini.

Zlatko Hasanbegović je izjavio kako će se ploče sa imenom Trga maršala Tita skinuti i staviti u Hrvatski povijesni muzej ili Muzej Grada Zagreba. Hasanbegović je uklanjanje ploče nazvao „malenom i zakašnjelom zadovoljštinom svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora“.

Inicijativu je podržao i gradonačelnik Milan Bandić koji je pozvao Vladu da što prije ukloni simbole svih totalitarnih režima, a pripadnike HOS-a da uklone ploču sa natpisom „Za dom spremni“ iz Jasenovca.

Trg oko Hrvatskog narodnog kazališta nosit će ime Trg Republike Hrvatske.

(AA)

Procitano 822 puta

S5 Box