Vijesti iz regiona
ponedjeljak, 02 Oktobar 2017 00:00

Evropska komisija odgovorila Vučiću: Kosovo i Katalonija se ne mogu porediti

Ocijeni...
(0 glasova)

vucic3Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije “nisu uporedivi”, jer je “Španija država članica” Evropske unije. “Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst.

To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima”, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su “specifičnosti” koje je spomenuo. Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji “nije bilo legalno”.

”Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rešavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi, u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU”, rekao je Shinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije. Mimo tog, čisto zakonskog, aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vreme za” jedinostvo i stabilnost, a ne za podele i fragmentaciju”.

”Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Verujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će reši ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana”, zaklučuju u Evropskoj komisji. U sedištu Evropske komisije u Briselu navode da su tokom vikenda kancelarije predsednika Komisije Žan Klod Junkera i premijera Španije Marijana Rahoja bile u stalnim kontaktima, kao i da će se tokom dana Junker i Rahoj lično čuti telefonom povodom dešavanja u Španiji.

Vučić sazvao hitne konsultacije Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predsjednicu vlade Anu Brnabić, sve članove vlade, kao i predstavnike obavještajnih i bezbjednosnih agencija na konsultacije nakon saopštenja Evropske komisije u kojem se kaže da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, objavio je “Blic” on-line. Konsultacije će biti održane u Prededništvu, u popodnevnim satima, nakon obraćanja grčkog predsednika Prokopiosa Pavlopulosa u Skupštini Srbiji.

(Tanjug)

Procitano 845 puta

S5 Box