Vijesti iz regiona
subota, 30 Decembar 2017 00:00

Die Welt: Svađa Hrvatske i Slovenije opasna po EU

Ocijeni...
(0 glasova)

hrvatska1Njemački dnevni list Die Welt u članku o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koji smatra potpuno bizarnim, upozorava da bi od njega najviše koristi mogli imati zagovornici neliberalne demokratije unutar EU-a, poput mađarskog premijera Viktora Orbána i poljskog ultrakonzervativnog čelnika Jarosława Kaczyńskog.

List piše da se Hrvatska i Slovenija "već godinama žestoko natežu zbog nekoliko kvadratnih metara mora", i to čak ne zbog lijepih jadranskih plaža nego zbog "područja na kojem lovi nekoliko ribara", prenosi portal Index.hr.

Zbog razgraničenja u malom Piranskom zaljevu "dva susjeda idu opasnim smjerom konfrontacije", a vječna svađa sada bi mogla eskalirati zbog odluke Slovenije da implementira međunarodnu arbitražnu odluku o razgraničenju dvije države, navodi Welt.

"Hrvatska je do današnjeg dana imala gotovo dvije godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dvije trećine zaljeva, ali se Vlada Hrvatske odlučila da će arbitražu sveukupno ignorisati. Hrvatska je, štaviše, već prije dvije godine u znak protesta istupila iz arbitražnog procesa", podsjeća njemački list i navodi da je hrvatski argument za takav potez bila nepravilnost u arbitražnom procesu.

Regija puna sukoba
"Napetosti su izraz starih borbi za podjelu teritorija među proizvodima raspada Jugoslavije, te će ionako krhki mir na zapadnom Balkanu još više dovesti u pitanje. I turisti bi mogli osjetiti posljedice toga. Naime, niko ne može spriječiti Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj", piše Welt i ističe da Hrvatska nije dio Šengenske zone slobodnog kretanja.

Slovenija je to već ljetos bila napravila, a rezultat su bile kolone duge kilometrima, napominje list i upozorava da bi takav stalni granični režim bio fatalan za hrvatski turizam.

"No, još je veći problem to što je arbitraža kao instrument rješavanja graničnih sporova oslabljena. Ako ta vrsta neutralnog posredovanja treće strane više ne uživa povjerenje i neće biti prihvaćena s obje strane, onda je Evropska unija izgubila jednu od najvažnijih poluga za svoju politiku na Balkanu", piše list.

Brisel se nadao da će pomoću arbitraža srediti i neke druge granične sporove u regiji "koja je puna takvih konflikata", a hrvatsko-slovenska arbitraža pretvorila se u "mračan presedan", iz kojeg je izašlo još "internog stresa za EU".

Hrvatska posvađana sa susjedima
Njemački list podsjeća i da je "Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a, posvađana sa svim svojim susjedima", ali ključno je što njeno odbijanje priznavanja arbitražne presude i drugima nudi takvo ponašanje kao mogućnost.

S obzirom na to da zemlje nastale raspadom Jugoslavije nisu same u stanju bilateralnim dogovorom riješiti svoje probleme u vezi s granicama, ako to nije moguće ni međunarodnom arbitražom, cijeli proces približavanja Evropskoj uniji mogao bi se pretvoriti u seriju blokada.

"Upućeni u briselske stavove zabrinuti su da bi insistiranje Evropske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez s nacionalistima iz Mađarske i Poljske", zaključuje Welt i završava konstatacijom da bi takav razvoj događaja "dugoročno predstavljao postavljanje eksploziva pod cijeli evropski projekt".

(Agencije)

Procitano 1109 puta

S5 Box