Vijesti iz regiona
srijeda, 11 April 2018 00:00

Svjetski mediji o Šešelju: Srpski radikal i Miloševićev ratni saveznik kriv za ratne zločine

Ocijeni...
(0 glasova)

seseljSvjetski mediji objavili su kako je ultrancionalista Vojislav Šešelj drugostepenom presudom proglašen krivim s naglaskom da je već odslužio svoju kaznu i da neće ići u zatvor. Ovaj put mu nisu dali mnogo prostora.

Reuters je objavio dvije rečenice, dok Russia Today podsjeća da je Šešelj bio ratni saveznik nekadašnjeg srbijanskog lidera Slobodana Miloševića.

TRT World kazao je kako je Šešelj bio jedan od onih koji su propagirali Veliku Srbiju te da je tokom svojih govora upozoravao da će rijeke krvi teći Bosnom ako se suprotstave ideji Velike Srbije. Također, podsjetili su na cijeli tok prvog suđenja u kojem je ponavljao kako je sve ono što je reklo tužilaštvo laž te da se ne osjeća krivim.

"Tribunal je presudio da je jedan govor istaknutnog ultranacionalističkog političara srbijanskoj masi u maju 1992. godine bio iskra za zločine protiv etničkih Hrvata u dijelu pokrajine Vojvodina", piše BBC.

Arab News podsjetio je na Šešeljevu izjavu kako nikada neće odustati od Velike Srbije te da će ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka raditi na tome da ujedini u jednu državu sve teritorije na kojim žive Srbi.

(Klix.ba)

Procitano 2061 puta

S5 Box