Vijesti iz regiona
srijeda, 11 April 2018 00:00

Šešelj: Ponosan sam na svoje zločine, spreman sam ih ponoviti u više navrata

Ocijeni...
(0 glasova)

seselj1Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, reagirao je na Twitteru povodom osuđujuće presude koju je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MKSJ).
- Ponosan sam na sve svoje zločine protiv čovječnosti, spreman sam da ih ponovim u više navrata! Osudila su me petorica sudija koja me u životu nikad nisu vidjeli. Po anglosaksonskom pravu nisu mogli oslobađajuću presudu preinačiti u osuđujuću - poručio je Šešelj na Twitteru.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće, kojim je predsjedavao sudija Theodor Meron, proglasilo je Šešelja krivim po tačkama optužbe 1, 10 i 11, te ga osudilo na deset godina zatvora.

Pravomoćno osuđeni ratni zločinac neće morati u zatvor, jer mu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u ševeningenskom pritvoru tokom suđenja, prenosi Avaz.

Šešelj je ocijenio kako je presuda, koju je protiv njega donijelo Žalbeno vijeće mehanizma u Hagu, protupravna i dodao kako će poduzeti određene mjere protiv nje.

Tvrdi da po anglosaksonskom pravu Žalbeno vijeće nije moglo prvostupanjsku oslobađajuću preinačiti u osuđujuću presudu, već da je moglo samo tražiti ponovno suđenje.

Po njegovim riječima, u Hrtkovcima nikada nije bilo sustavnog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo.

"Raspostranjen i sustavni napad je kada artiljerija tuče, kada minobacači pucaju. Nijedan Hrvat nije proteran s područja Vojvodine, nego su svi prethodno zamijenili stanove i kuće i prošli mnogo bolje od Srba", rekao je šešelj za agenciju Beta.

(Vijesti.ba)

Procitano 1966 puta

S5 Box