Vijesti iz regiona
utorak, 02 Oktobar 2018 00:00

DW: Zaev ima samo dvije opcije

Ocijeni...
(0 glasova)

makedonijaIzmeđu dva saznanja iz referendumske nedjelje, nedovoljne izlaznosti i ogromne većine glasova "za" među izašlima, vlada socijaldemokratskog makedonskog premijera Zorana Zaeva ima samo dvije mogućnosti - da ipak "progura" dogovor s Grčkom koji se vidi kao uslov brzog ulaska u NATO i, sporijeg i neizvjesnog, ulaska u EU, piše Deutsche Welle (DW).

Makedonski premijer, kako se navodi, pokušava da ishod referenduma "proda" kao uspjeh, ali ako za koji dan ne ubijedi barem devet poslanika opozicije da podrže dogovor sa Grčkom, moraće na vanredne izbore nadajući se ubjedljivoj pobjedi.

Prva opcija za Zaeva jeste da ubijedi opozicionu VMRO-DPMNE ili barem dio njenih poslanika da podrže dogovor oko imena za koji su neophodne ustavne promjene. Za promjenu naziva zemlje u „Republika Severna Makedonija“ ruku mora dići dvotrećinska većina, 80 od 120 predstavnika u Sobranju. Vladajuća koalicija je tu "kratka" za devet mandata.

Rukovodstvo nacionalne VMRO je slabu izlaznost proslavila kao jasan stav većine građana da su protiv mijenjanja imena zemlje. Zvanični partijski stav se neće menjati, bez obzira koliko eventualnih sastanaka bilo održano s predstavnicima socijaldemokrata.

U Skoplju se ne očekuje "prelet neposlušnih" poslanika opozicije u drugi tabor, premda među poslanicima VMRO ima onih koji su se u prethodnom periodu razilazili u stavu sa partijskim vrhom.

Nije tu u pitanju samo čvrsta stranačka hijerarhija, već i dugogodišnje opsluživanje narativa prema kojem se sve u Makedoniji deli na "patriote i izdajnike", konstatuje DW.

Ko god postupi suprotno od stranačkog stava suočiće se s "kaznom naroda" - to je, ukratko, poruka Hristijana Mickoskog, stranačkog lidera, navodi DW i dodaje da je on zadržao retoriku koju je tokom duge vladavine etablirao Nikola Gruevski.

Zato premijeru Zaevu, riješenom da ishod referenduma predstavi kao svoju pobjedu, ostaje samo druga opcija: da raspiše prevremene parlamentarne izbore i da se nada da će na njima njegova stranka, kao i stranke albanskog naroda, osvojiti u zbiru neophodnu dvotrećinsku većinu da promjene Ustav.

Zaev je, ističe DW, u cajtnotu. Da bi se ispoštovala dinamika Dogovora sa Grčkom, odluku bi morao da donese već ove sedmice.

Ako ubjeđivanje poslanika VRMO, kako se očekuje, bude uzaludno, skupštinu valja raspustiti najkasnije do 10. oktobra kako bi se izbori održali 25. novembra. Samo tako bi novi sastav parlamenta - ako socijaldemokrate i partneri ubjedljivo pobjede - mogao do februara ili marta da progura ustavne promjene.

Vladajući nade crpe iz 605.016 glasova "za“ na referendumu. Ta brojka veća je od bilo kojeg skora bilo koje opcije na bilo kojim izborima od nezavisnosti Makedonije, navodi njemački radio.

Zaev i saradnici to vide kao garant da će na prevremenim izborima pobijediti njihova opcija koju prati jak proevropski narativ i podrška Zapada, a ne VMRO kojem se prebacuje da zemlju vodi u izolaciju i večni status kvo.

Činjenica je, navodi se, da prevremeni izbori u ovom trenutku ne odgovaraju konzervativnoj opoziciji.

VMRO-DPMNE je tokom poslednjeg izbornog ciklusa rabljenjem nacionalističke retorike prema albanskoj zajednici izgubila famozni koalicioni potencijal, a bez predstavnika Albanaca nemoguće je zamisliti stabilnu koalicionu vladu.

DW ukazuje da VMRO više nije jedinstvena ni iznutra i da nemali broj analitičara, pa čak i bivših partijskih osnivača i funkcionera, ovoj stranci u slučaju vanrednih izbora predviđaju fijasko.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz te stranke, DW prenosi da ni ta prijetnja ne može da je motiviše da podrže ustavne promjene.

"VMRO-DPMNE će ostati na istoj liniji do kraja. Zapravo, na ovaj način se Zaevu i ne ostavlja drugi izbor osim vanrednih izbora. Takvo stanje može da se promijeni samo nekim čudom. A čuda se ne dešavaju", rekao je taj izvor.

Dok Zaev u teoriji ima dvije, a u praksi samo jednu opciju, u Grčkoj neće preduzimati ništa dok makedonska drama ne dobije epilog.

Zvanična Atina je spremna da ratifikuje sporazum samo ukoliko Makedonija načini odgovarajuće ustavne izmjene. Bez njih, dogovor je, što se tiče Grčke, propao. A onda nema ništa ni od brzog prijema u NATO ni od početka pregovora sa EU, zaključuje DW.

(Tanjug)

Procitano 2709 puta

S5 Box