Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
subota, 20 Avgust 2016 00:00

Aylan, Omran i milioni drugih: Imaju li djeca Sirije izbora?

Ocijeni...
(1 glasova)

sirija26Prizor ranjenog dječaka Omrana koji je jučer bio jedna od glavnih tema u svjetskim medijima, pokrenuo je lavinu reakcija na svim društvenim mrežama.

Naime, nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi dječak Omran kako nakon spašavanja iz ruševina zbunjeno i nepomično sjedi u vozilu Hitne pomoći, reakcije su stizale sa svih strana.
Mnoge je ovaj slučaj podsjetio na dječaka Aylana koji je postao sinonim za stradanje nevine djece u ratom ugroženim područjima, nakon što se utopio u Egejskom moru.

Tada je brod sa 14 sirijskih izbjeglica u septembru 2015. godine potonuo u Egejskom moru pri pokušaju da dođe do grčkih otoka. Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i dvogodišnji Aylan, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu, a stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svih svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu nade ka Evropi.

Ilustracija koja najbolje opisuje stradanje ovih dječaka je ona Khalida Ablaiha, naslovljena rečenicom "Izbori za sirijsku djecu".

(N1)

Procitano 711 puta

S5 Box