Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
četvrtak, 19 Januar 2017 00:00

Novinar Danijel Senkić: Pustio sam bradu zbog prijatelja, koji su zbog nje proganjani

Ocijeni...
(1 glasova)

senkicNovinar i predsjednik Nevladine organizacije „Front“ iz Tuzle Danijel Senkić objavio je na svom Facebook profilu da zapušta bradu, zbog svojih komšija Bošnjaka, koji također nose bradu, ali koji su zbog brade stigmatizirani odnosno obilježeni u javnosti u negativnom kontekstu, piše novinska agencija Patria.

- Pita me prijatelj zbog čega sam zabradatio. Jedva mu objasnih... Zbog nekoliko mojih prijatelja koji su pustili bradu jer vjeruju, a vjerovanje je lična stvar. Bez obzira na to, oni su stigmatizirani i pod stalnim pritiskom, a tolike su "vehabije" da se druže sa mnom - krstašom. Pa eto, i ja puštam bradu jer vjerujem... da oni imaju pravo da vjeruju! – napisao je Senkić.

Sigurnosne agencije izvele su više akcija na području BiH u kojima je uhapšeno nekoliko osobe pod sumnjom da imaju veze sa radikalnim grupama. Najveći broj uhapšenih do danas je pušten na slobodu, jer tužilaštva nisu mogla dokazati njihovu odgovornost. Neka od lica hapšena su više puta. Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorile su da način odijevanja ne bi trebao biti povod za hapšenje ljudi, ukoliko protiv njih ne postoje jasni dokazi da krše zakon, piše Patria.

(NAP)

Procitano 824 puta

S5 Box