Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
nedjelja, 23 Juli 2017 00:00

Vijeće muftija izdalo knjigu 'Ideologija tekfira', bit će podijeljena svim imamima i vjeroučiteljima

Ocijeni...
(0 glasova)

vijecemuftijaIz štampe je izašlo printano izdanje analize „Ideologija tekfira i nasilnog ekstremizma“ koju je izradilo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, javlja INS.

Predviđeno je da svi imami, vjeroučitelji i profesori Islamske zajednice dobiju besplatan primjerak knjige.

Izdavač je „El-Kalem“, izdavački centar Rijaseta IZBiH, a kao urednik se pojavljuje Muhamed Jusić, ugledni publicista, islamski teolog i arabist, analitičar dešavanja na Bliskom istoku i Ballkanu, danas savjetnik reisu-l-uleme IZBiH dr. Huseina ef. Kavazovića za medije.

Analiza koju je usvojilo Vijeće muftija na sjednici održanoj 21. marta ove godine, jedan je od napora koje Islamska zajednica u BiH ulaž̌e na suzbijanju utjecaja interpretacija vjere stranih tradicionalnom islamskom učenju, a koje su se kod nas pojavile u posljednje vrijeme.

Inače, na osnovu Zaključka Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH usvojenog na osmoj redovnoj sjednici, održanoj 30. juna 2016. godine i Rješenja broj 03-2-93-1/16 od 15. jula 2016. godine, reisu-l-ulema Kavazović je donio Rješenje o formiranju komisije koja ima zadatak obraditi najrelevantnija pitanja koja se tiču ideologije tekfra i nasilnog ekstremizma u Bosni i Hercegovini kao reaekcije sličnih stremljenja u svijetu.

- Ovaj dokument rezultat je rada Komisije i sadrži ključne koncepte i pojmove koje radikalne skupine najčešće zloupotrebljavaju, ideologiziraju i izvode iz konteksta ustaljene islamske interpretacije. Primarni cilj ovog istraživanja nije bio da polemizira s takvim stavovima nego da ukaže na najčešće zloupotrebe temeljnih koncepata islamskog učenja kojima su data nova značenja – navode iz Islamske zajednice u BiH.

Očito ne slučajno, nedavno su upravo od sljedbenika takve ideologije, odnosno pripadnika tzv. Islamske države, stigle prijetnje reisu Kavazoviću i muftijama IZBiH.

Naime, kako je INS objavio, a prenijeli brojni mediji u BiH i regionu, u posljednjem izdanju ISIL-ovog magazina Rumiyah (Rim) na ovdašnjim jezicima, propagandisti te organizacije pozivaju svoje simpatizere da, kako navode, ubijaju šejhove tavagita (tagut, sve ono što se obožava mimo Allaha, a što simpatizeri ove ideologije koriste da opravdaju ubijanje nevinih ljudi). Pozvali su svoje simpatizere na Balkanu da se ugledaju na "braću sa Istoka i Zapada".

Uz tekst je ovaj put objavljena fotografija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, njegovog zamjenika Huseina ef. Smajića, kao i muftija IZBiH, koje opisuju kao mu «murteddske (otpadnici od islama) vođe neislamske zajednice», te naglašava da je «ubijanje mrutedda draže i preče od ubijanja pravih kafira».

(ins.ba)

Procitano 947 puta

S5 Box