Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
srijeda, 06 Septembar 2017 00:00

SDA: Hrvatska islamofobičnim napadima na BiH relativizirati presudu čelnicima Herceg-Bosne

Ocijeni...
(0 glasova)

sdaOvo je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva SDA, izjavio predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dodavši da su Bošnjaci u najtežim vremenima pokazali da radikalizam u BiH nije poželjan.

Izetbegović je naglasio da napadi iz Hrvatske imaju jasne ciljeve osiguranja izmjena Izbornog zakona kojim bi došlo do etničke podjele BiH, kao i da se relativizira presuda haškoj šestorci odnosno tvoracima “Herceg-Bosne”.

“Pozivamo zvaničnike ovih država da BiH ne označavaju kako metu već da spriječe bujanje neonacionalizma i retrogradnih ideologija u njihovom dvorištu. Kada su u pitanju islamofobični napadi koji dolaze iz Hrvatske, kaoi napadi na prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, oni očigledno imaju jasne političke ciljeve, a to je da se u procesu izmjene Izbornog zakona izdejstvuju a rješenja koja BiH vode u dalje etničke podjele kao i to da se revitalizira udruženi zločinački poduhvat na BiH u kojem je Hrvatska ima značajnu ulogu. Haški tribunal je provostepenom presudom osudio vodstvo Herceg-Bosne na 111 godina i sada se očekuje drugostepena presuda. Pozivamo Hrvatsku da se prema BiH ne odnosi na ovakav neprimjeren način jer to može ugroziti dobrosusjedske odnose koji su nam potrebni”, rekao je Izetbegović.

(Klix.ba)

Procitano 703 puta

S5 Box