Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
četvrtak, 29 Mart 2018 00:00

SPECIJALNI RAT - at it`s finest!

Ocijeni...
(3 glasova)

pezic2Haris Zahiragić je na svom Facebook profilu objavio osvrt na medijsko sataniziranje Bošnjaka muslimana. Njegovu kvalitetnu analizu prenosimo u cijelosti:

Medijska kuća Deutsche Welle obradila je temu „religijskih fundamentalista u Bosni i Hercegovini“.

DW u svom videu, između ostalog, fundamentalnim naziva Elvedin Pezić i njegove stavove o alkoholu, kocki i propuštanju namaza. Stavove - koji su zapravo temeljni islamski stavovi, ne radikalni, ne „vehabijski“, ne fundamentalni – nego jednostavno temeljni islamski stavovi. Pezića - koji je jedan učen i divan insan i koji je sve suprotno od onoga kakvim su ga pokušali predstaviti. Šta više, Pezić se čak aktivno bori protiv svih negativnih pojava kojima su razno-razne službe pokušale, uglavnom bezuspješno, inficirati muslimane u Bosni i Hercegovini i ta borba mu odlično ide. Bio sam svjedok i lično poznajem mlade ljude koje je Elvedinova misija spasila iz ponora života i koji su sebi i društvu pružili novu šansu. Sav besmisao navedenog videa svakako možete spoznati u dijelu videa u kojem navode da Pezić predavanja održava na bosanskom jeziku sa arapskim naglaskom. Ma šta im to značilo, jasno je u kojem pravcu ta polovna formulacija cilja. Nakon Pezića u videu prikazuju poruku nekog primitivnog pripadnika takozvanog „ISIL“-a koji poziva Bošnjake da ubijaju po BiH. Veoma sofisticirano, veoma podlo i u krajnjoj liniji veoma opasno spinovanje i povezivanje onoga šte se povezati nikako ne može.

Za relevantnog sagovornika u dokazivanju radikalizacije muslimana u BiH uzimaju izvjesnu Adelu Mahmutović koja je domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti, postala poznata po navodnom usmenom napadu, kojeg je imenovana navodno doživjela, navodno od strane neke arapkinje u tržnom centru. Taj navodni napad nikada nije dokazan, niti postoje neki svjedoci koji mogu potvrditi Adeline navode, ali joj je taj njen javni napad na arape i potvrda Dodikovih, Kolindinih i Čovićevih teza kako arapi u Sarajevu uspostavljaju svoja pravila i šerijat obezbjedila kartu, a možda i azil, u Republici Njemačkoj. Uvidom u Adelin Facebook profil bit će vam jasno da se radi o sagovornici koja je relevantna poput Ave Karabatić, Simone Gotovac, Stanije ili neke druge regionalne starlete. Međutim, DW evidentno nije briga za relevantnost sagovornika, šta više, starlete poput Adele im odlično posluže kako bi satanizirali dobre bosanske muslimane.

DW završava taj video, zbog kojeg bi njihov rodonačelnik Goebbels bio ponosan, sa zaključkom da se duboko podijeljeno i ratom porušeno društvo nalazi pred izazovom radi sve veće "radikalizacije mladih". Ne spominje se u videu sabur i merhamet bosanskih muslimana, ne spominju činjenicu da se muslimani sa ovih prostora nisu nikada svetili iako su u više navrata bili žrtve genocida i „etničkog čišćenja“, da muslimani sa ovih prostora nikada nisu rušili bogomolje iako su džamije rušene i u miru i vremenu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ne spominju ni četnički pokret koji slavi Dražu Mihajlovića i genocid u Višegradu, Prijedoru, Bijeljini, Foči ili Srebrenici i najabljuje novi, ne spominju ni slavljenje presuđenih ratnih zločinaca od strane samog vrha HDZ-a i države, ne spominje se kontinuriano petljanje Hrvatske i Srbije u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, niti Dodikovi stalni nasratji na državnost i ustavni poredak. Valjda to nije ni poželjno pominjati ovih dana.

Paralelno sa sve češćim dokumentarnim filmovima poput gore navedenog, koji idu u prilog lažnim tvrdnjama i optužbama naših sugrađana i komšija, traju stalne optužbe spram Bošnjaka iz EU institucija, ali i drugih država, vlada i parlamenata. Sve teze i „argumenti“ koje navedeni koriste dolaze upravo od bošnjaka sa muslimanskim imenima. Oni te teze tako olako ispucavaju u dnevno-političke svrhe, ispucavaju ih kako bi dobili naslovnicu na nekom portalu, kolumnu u nekim novinama ili aplauz retrogradnih snaga iz Ljubuškog, Laktaša, Beograda ili Zagreba (ne generaliziram stanovnike tih sela i gradova). Među njima ima političara, univerzitetskih profesora, novinara, analitičara, NGO aktivista – to je jedan dobro uštimani orkestar koji već godinama za tuđi račun, neki njegovi članovi svjesni tog računa, drugi `pak nesvjesni, pokušava da odsvira posljednju kompoziciju Bošnjacima i muslimanima – ta kompozicija je za njih oda čini mi se. Ne smeta njima Bosna i Hercegovina, njima smeta bošnjački nacionalni i islamski vjerski identitet. Oni žele Muju, Sulju, Hasu, Šemsu Poplavu i slične komšije, koji pate od hroničnog manjka samopouzdanja, kompleksa niže vrijednosti i nedostatka hrabrosti.

Ranije pomenuti političari, univerzitetski profesori, novinari, analitičari i NGO aktivisti, pored toga što kao beztrzajni top ispucavaju opasne teze i izmišljenje činjenice protiv islama i Bošnjaka, oni za šaku eura ili dolara organizuju čitave simpozijume, konferencije i okrugle stolove kako bi nas prikazali nazadnim, rigidnim, radikalnim i opasnim.
Paralelno s navedenim procesima, ustaški i četnički pokreti bujaju, neka stara prijateljstva se ponovo rađaju, neke stare ideje – za koje smo mislili da su konačno poražene, a na krilima rastuće islamofobije u Europi i „zapadnom svijetu“, ponovo hvataju zalet jer očito osjete pogodno tlo za to.
Šta rade Bošnjaci u međuvremenu? Vade jedni drugim oči, glođu jedni druge, pate od mesijanskog sindroma i svaki misli da je najpametniji. Pored toga lažu, kradu, petljaju, varaju. Kupuju diplome i tako kradu od znanja! Šta rade muslimani? Dijele se na sekte, na pokrete, na udruženja. Jedni čuvaju privilegije i ugodan život bez puno znoja, drugi im pokušavaju te privilegije dokinuti bez ispravnog pristupa. Svađamo se šta je farz, a šta vadžib, svađamo se kako se drže ruke na namazu, svađamo se koji je potvrđeniji hadis. U pauzama od silnih prepirki, rasprava i svađa, divimo se videu na kojem mačka ne želi da pređe preko Kur`ana ili slici paradajza na čijem presjeku se ukazalo nešto što sliči napisanom imenu Allah na arapskom jeziku.

Specijalni rat koji se vodi protiv nas, ali i onaj koji vodimo sami protiv sebe, odveć predugo traje. Medijska i javna okupacija također. Loš obrazovni sistem, nekvalitetna i improvizirajuća kultura sjećanja, nedostatak ozbiljnih akademskih institucija i rekcija potpomažu taj proces. Krajnje je vrijeme da sabijemo redove, da sistemski izgradimo institucije, da pročistimo naše političke, vjerske i akademske organizacije. Da iz svojih redova jasno i nedvosmisleno odbacimo kancerogena tkiva i njihove metastaze. Osnovni preduslov za to jeste da učimo i spoznajemo, te da kritički promatramo i pristupamo politici, geopolitici, medijima i njihovim temama. Da VJERUJEMO PRVIMA među nama i slijedimo ih, da ih podržimo, da ih savjetujemo, pa i da ih kritikujemo, ali isklučivo na osnovu utemeljenih i utvrđenih argumenata, a ne na osnovu medijskih naslova i spinova kojim nas truju i kojima nam razvlače pamet.

Od nas samih nemamo gorih neprijatelja, ali ako to shvatimo, shvatit ćemo da osim nas samih nemamo i ne možemo imati boljih prijatelja. S vjerom u Boga i s ljubavlju prema našoj Domovini otvorimo širom oči, zbijmo redove i odbijmo ove drske napade, poštujmo jedni druge i naravno učimo, učimo i učimo – samo tako možemo opstati.

(Nasevijesti.com)

Procitano 3569 puta

S5 Box