Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
subota, 02 Mart 2019 00:00

Održana premijera filma 'Nana Fata-bosanska heroina' (VIDEO/FOTO)

Ocijeni...
(1 glasova)

nanafatafilmDokumentarni film "Nana Fata – bosanska heroina" premijerno je prikazan večeras u sali Memorijalnog centra Kovači.

Fata Orlović, u prepunoj sali Centra, dočekana je dugim aplauzom, a mnogi su iskoristili priliku da joj priđu i pozdrave se.

Ona se zahvaila ljudima koji su odlučili da snime film o njenoj borbi jer će se tako na daleko čuti za njenu borbu.

- Jeste mi teško, 15 godina valja ovu borbu voditi. Ali uz lijepog Allaha i dobre ljude, nadam se da će biti bolje, ako Bog da, i da istrajem na svom. Ono nije potrebno, nikada nije ni trebalo. Što su pravili? Ja sam odgovarala i išla tri puta na suđenje što sam nacionalista. A kako ću biti nacionalista što hoću svoju avliju, a on nije nacionalista što je napravio u mojoj avliji i pobio toliku moju familiju? Kako on nije nacionalista i neće da ga kazne, nego kažnjavaju mene - rekla je nana Fata.

Dok je ovakve politike u BiH, ne vjeruje da će ukloniti crkvu, nego tek kada vidi da su se popeli na nju i počeli je uklanjati.

Ona želi samo svoju avliju natrag.

Naglašava da u crkvu niko i ne dolazi jer u njenom selu i okolini ne žive Srbi, i pita se zašto crkvu nisu pravili na svojoj zemlji.

- Nisu je ondje trebali praviti i svaka čast svakome. Ja poštujem crkvu, meni ne smeta, ali neka je nose na svoje. Ja da znam da su ubili Srbe, a napravili džamiju nikada ne bih klanjala u njoj jer krv je svačija jednaka - kazala je Orlović.

Enes Hotić, autor filma, zahvalio se prisutnima na dolasku posebno jer film govori o borbi jedne hrabre žene.

- Film oslikava svu bol i nedaće sa kojima se susreću povratnici u manji bh. entitet. Nana Fata je reprezentativan primjer te manjinske grupe - kazao je Hotić.

Mirsad Spahić, predsjednik Udruženja SBNO, zahvalio se Fati Orlović što nije nikad posustala.

- Snimili smo ovaj film kako bismo budućim generacijama prebijeli uspomenu na život i djelo nane Fate. Ali istovremeno smo htjeli da skrenemo pažnju međunarodne zajednice na nepravdu koja se i dalje dešava - kazao je Spahić.

Poseban gost premijere bio je i crnogorski mitropolit Mihajlo, te Mustafa ef. Cerić.

Dokumentarni film ”Nana Fata – bosanska heroina” govori o sizifovskoj borbi utjelovljenoj u slučaju starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca. Potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu.

Ovo je reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosansko-hercegovački entitet.

Autor filma je Enes Hotić, za produkciju je zaslužna ExitMedi, a a film je snimljen u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija.

Pogledajte više fotografija OVDJE

(Avaz)

Procitano 2628 puta

S5 Box