Vijesti iz rubrike Scitech
Scitech

Scitech (72)

Ocijeni...
(0 glasova)

alfrednobelNobelova nagrada za hemiju za 2019. godinu dodijeljena je trojici naučnika za razvoj litijum-jonskih baterija.

Nagradu su dobili Džon B. Gudinaf, Stenli Vitingem i Akira Jošimo, prenosi AP.

"Litijum-jonske baterije donijele su revoluciju u našim životima i koriste se u od mobilnih telefona do laptopova i električnih automobila", naveo je Nobelov komitet u obrazloženju.

Svojim radom, kako se dodaje, ovogodišnji laureati za hemiju postavili su temelje bežičnog i društva bez fosilnog goriva.

(Tanjug)

Ocijeni...
(0 glasova)

google1Ukoliko ste korisnik Google Chroma koji voli imati otvoreno 50 tabova u isto vrijeme, Google će vam ukoro u mnogome olakšati upravljanje tabovima uz novo unapređenje.
Upravljanje tabovima ili karticama u Chromeu trenutno zahtijeva da zadržite pokazivač miša iznad svake kartice i pričekate opis kartice ili da je jednostavno vizualno uočite preko male ikone za favorite. Međutim, to može biti teško kad vam je otvoreno puno kartica.

Ostali preglednici već godinama bolje upravljaju karticama, uključujući Microsoft Edge i Appleov Safari, ali, kako piše Verge, dobro je vidjeti da Chrome dobija određena poboljšanja. U početku će se Googleovo unapređenje ograničiti samo na preglede naslova stranica, ali Google obećava da će Chrome uskoro podržati cijeli takozvani thumbnail kartica.

Pored promjena na karticama, Google također planira prilagoditi traku sa adresom u Chromeu kako bi omogućio brži prikaz rezultata. Tako će korisnici dobijati instant odgovore na pitanja o vremenu, prijevodima, sportskim događajima i još mnogo toga.

Google će dodati i neke nove boje za teme u Chromeu, a omogućit će i promjenu boje kompetnog preglednika bez potrebe dodatnog instaliranja Chrome tema putem web trgovine.

Nije poznato kada će biti dostupne ove promjene, ali Google kaže da će ih predstaviti ove jeseni.

(Klix.ba)

nedjelja, 01 Septembar 2019 00:00

Naučnici: Ne postoji homoseksualni gen

Ocijeni...
(0 glasova)

homoseksualizamVeliko naučno istraživanje bioloških uporišta seksualnog ponašanja potvrdilo je da ne postoji izdvojeni "gej gen", ali je ustanovljeno da složena kombinacija genetike i okruženja utječe na to hoće li netko imati seksualne sklonosti prema osobama istog pola.

Istraživanjem su analizirani podaci o DNK i seksualnim iskustvima gotovo pola miliona ljudi. Došlo se do zaključka kako postoje hiljade genetskih varijacija povezanih sa istospolnim seksualnim ponašanjem, ali većina ih isto tako na to ima veoma mali uticaj.

Samo pet genetskih markera je "značajno" povezano sa homoseksualnošću, otkrili su naučnici, ali ni na temelju njih ne mogu se predvidjeti seksualne preferencije.

"Skenirali smo cijeli ljudski genom i pronašli šačicu - njih pet, da budemo precizni - lokacija koje su jasno povezane s time hoće li osoba imati istospolne seksualne odnose", rekao je Andrea Gana, biolog sa Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj koji je bio jedan od predvodnika istraživanja, dodavši kako ti markeri imaju "vrlo mali utiecaj" na određivanje ljudske seksualnosti.

To znači da su drugi faktori poput okruženja, odgoja i karaktera puno značajniji za seksualnu orijentaciju, kao i u slučaju drugih ljudskih osobina, istakli su istraživači.

Ova studija, najveća svoje vrste, analizirala je anketne odgovore i provela analize na nivou cjelokupnog genoma (GWAS) na podacima više od 470 hiljada ljudi koji su dali uzorke svoje DNK i podatke o svojim preferencijama institutu UK Biobank i američkoj kompaniji za genetička testiranja 23andMeInc. Upitani zašto su htjeli provesti takvo istraživanje, naučnici su rekli kako su ranije studije bile premale kako bi omogućile čvrste zaključke.

"Prijašnja istraživanja bila su mala i nedovoljna", kazao je Gana.

"Zbog toga smo odlučili formirati veliku međunarodnu grupu i prikupili smo podatke o gotovo 500 hiljada ljudi, što je otprilike stotinu puta više od prijašnjih studija na ovu temu."

Objava rezultata i reakcija LGBT zajednice

Rezultati su objavljeni u četvrtak u časopisu Science i pokazali su da ne postoje jasni obrasci između genetskih varijacija kojima bi se mogla predvidjeti ili identifikovati seksualna orijentacija pojedinaca.

Aktivisti za prava LGBT osoba pozdravili su ovo istraživanje, naglasivši kako ono pruža "još dokaza da je biti homoseksualac prirodan dio ljudskog života".

(Index.hr)

ponedjeljak, 19 Avgust 2019 00:00

Voda na Aljasci pretopla za ribe

Ocijeni...
(0 glasova)

aljaska2Aljaska se ovog ljeta našla na udaru nezapamćenih vrućina, a naučnici upozoravaju na uticaj klimatskih promjena na riblji svijet pošto su registrovali brojne uginule primjerke nekoliko vrsta aljaskog lososa.

Stefani Kvin-Dejvidson, direktorka ribarske komisije Jukon, rekla je za CNN da je krajem jula povela grupu naučnika na ekspediciju duž rijeke Kojokuk, nakon što su je mještani upozorili na uginule losose.

Izbrojali su 850 mrtvih lososa, mada su procenili da je ukupan broj verovatno veći četiri do 10 puta.

Tražili su dokaze o mogućem trovanju ili zaraženosti, ali ih nisu našli, a pošto se odumiranje poklopilo sa toplotnim talasom, zaključili su da je toplotni stres uzrok masovnog uginuća, prenosi RTS.

Kvin-Dejvidson, koja se bavi naučnim radom osam godina kaže da "nikada ranije nije čula ni vidjela nešto slično“.

Inače, toplotni talas je jači nego što je bilo predviđeno. "Temperature vode dostigle su rekordne vrijednosti istovremeno s temperaturom vazduha“, kaže Sju Moger, koja se takođe bavi naučnim radom za Cook Inletkeeper.

Naučnici od 2002. godine prate temperaturu oko uvale Kuk, južno od Enkoridža i do sada, ona nije prelazila 24,5 stepeni Celzijusa. Ove godine je 7. jula dostigla temperaturu od 27,5 stepeni.

Mogerova je rekla da su ona i njen tim objavili studiju 2016. godine u kojoj su upozorili na uticaj klimatskih promjena na temperature u rekama i potocima i Aljaske.

"Dešava se da ribe zato ne mogu sebi da obezbjede dovoljno kiseonika ili energije koja im je potrebna za mrest, pa tako uginu“, objasnila je Mogerova.

Populacije lososa su pod dodatnim pritiscima, kao šti su ribolov, ali i orke kojima služe kao hrana. Sa manje raspoložive hrane, odnosno sa manjim brojem lososa, i same orke, koje su ugrožene, gube na brojnosti.

Prošle nedjelje, iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da se neće suprotstavljati projektu miniranja na Aljasci, koji potencijalno može da opustoši staništa lososa.

U zalivu Bristol svake godine bilježe brojnost lososa. Godine 2016. zabilježili su dvomilijarditog lososa koji je ulovljen u vodama tog zaliva.

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

auto4Kompanije Daimler i Bosch dobile su odobrenje u Njemačkoj za automatsko parkiranje automobila bez vozača u kolima.
Dvije kompanije su radile na ovom projektu četiri godine, a rezultat je da je prvi put u svijetu zvanično odobreno potpuno automatsko parkiranje bez toga da vozač sjedi za volanom.

Kompanija Bosch je jedan od najvećih svjetskih proizvođača tehnologije koja se koristi u automobilskoj industriji i ona upravlja infrastrukturnim dijelom automatizovane funkcije parkiranja. Ovo radi u partnerstvu sa kompanijom Daimler, koja svoju tehnologiju koristi u Mercedesovim vozilima.

Korisnici će biti u mogućnosti da pristupaju funkciji automatizovanog parkiranja putem aplikacije na mobilnim telefonima.

Bosch i Daimler su počeli da razvijaju ovaj sistem 2015. godine, a njihovo partnerstvo je već uspješno razvilo car2go i car-sharing projekte.

Ovo nisu jedini projekti kompanija koje su se udružile sa ciljem da uvedu potpuno automatizovana vozila na puteve početkom sljedeće decenije, a trenutno rade i na pilot projektu uvođenja robotaxi usluge, koja će biti testirana u San Joseu u Kaliforniji.

(BiznisInfo)

četvrtak, 25 Juli 2019 00:00

FaceApp za 10 dana zaradio milion

Ocijeni...
(0 glasova)

novac5Aplikacija za modifikovanje selfija FaceApp, koja između ostalog ima funkciju da "ostari" osobu na fotografiji, zaradila je milion dolara za samo 10 dana, prenio je američki biznis magazin "Forbes".

Prihodi su ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste ovu aplikaciju proizvedenu u Rusiji.

Aplikacija, koja koristi vještačku inteligenciju (AI), koju je osmislila ruska kompanija "Wireless Lab", proširila se ovog mjeseca kao virus nakon gotovo tri godine postojanja.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počeli da dijele svoje fotografije izmijenjene uz pomoć filtera za postarivanje, američki senator iz redova demokrata Čak Šumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji zbog navodnih rizika po nacionalnu bezbjednost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila FaceAppu da zaradi više novca, piše "Forbes", pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu "App Annie".

Naime, podaci te kompanije su pokazali da je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion dolara, što je skoro 10 odsto od njenih dosadašnjih ukupnih prihoda, i da je preuzeta 6,5 miliona puta.

Iako je broj "Appleovih" korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida (dva miliona u odnosu na 4,5 miliona), oni su najviše doprinijeli najnovijem prihodu kompanije. Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju da plate da bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i da bi dobili pristup dodatnim filterima.

Osnivač kompanije koja stoji iza aplikacije Jaroslav Gončarov odbio je da komentariše izvještaj "Forbesa".

(Bankar.me)

Ocijeni...
(0 glasova)

googlefbSve se glasnije traže stroži propisi ili razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod nadzorom poslije niza skandala sa ugrožavanjem podataka.
Ministarstvo pravosuđa sprema se istražiti jesu li Amazon, Apple, Facebook i Google zloupotrijebili svoju tržišnu moć.

Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je kako otvara istragu o velikim tvrtkama za digitalnu tehnologiju o tome sudjeluju li u antikonkurentskim praksama.

Istragom se želi utvrditi kako su vodeće online platforme na tržištu postigle snagu, štete li konkurenciji, potiskuju li inovacije ili na drugi način štete potrošačima.

Ministarstvo pravosuđa nije obznanilo koje su to tvrtke, ali je naglasilo kako će se u razmatranju uzeti u obzir zabrinutost o "pretraživanju, društvenim medijima i nekim maloprodajnim uslugama na internetu".

"Bez discipline smislene tržišne konkurencije, digitalne platforme mogu djelovati na način koji ne odgovara zahtjevima potrošača", izjavio je u saopćenju pomoćnik državnog tužitelja Makan Delrahim, koji je na čelu Odjela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Trump kritizirao Google

U junu je Reuters izvijestio da se Ministarstvo pravosuđa sprema istražiti jesu li Amazon, Apple, Facebook i Google Alphabet Google zloupotrijebili svoju tržišnu moć.

Tehnološke tvrtke suočavaju se s neuspjehom u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta, potaknute zabrinutošću među zakonodavcima i skupinama potrošača da imaju previše moći i štete korisnicima i poslovnim rivalima.

Sve se glasnije traže stroži propisi ili čak razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod strogim nadzorom poslije niza skandala sa ugrožavanjem privatnosti svojih korisnika.

Američki predsjednik Donald Trump posljednjih je mjeseci žestoko kritizirao velike tehnološke kompanije. Pozvao je i na pomnije ispitivanje društava društvenih medija i Googlea, optužujući ih da potiskuju konzervativne glasove na internetu, bez iznošenja bilo kakvih dokaza.

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

youtubeYouTube je u srijedu najavio planove za uklanjanje nekoliko hiljada snimaka i kanala koji zagovaraju desničarske ideje i ideologije kao što su neonacizam i bijela supremacija u pokušaju da se riješi ekstremizma i govora mržnje na svom servisu.
Nova politika će zabraniti i objavljivanje klipova u kojima se opravdava diskriminacija, segregacija ili bilo koji drugi vid isključivosti, navodi se u saopćenju kompanije.

Zabrana će obuhvatiti i snimke kojima se poriče da su se dogodili nasilni incidenti, kao što je to primjerice pucnjava u Osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu.

YouTube nije naveo nijedan specifičan kanal ili video koji će biti zabranjen.

"Naša je odgovornost da zaštitimo korisnike i da spriječimo da se naša platforma koristi za podsticanje mržnje, uznemiravanja, diskriminacije i nasilja", navodi se iz YouTubea.

Odluka YouTubea, koji je u vlasništvu Googlea, najnovija je akcija kompanije iz Silicijske doline da se zaustavi širenje govora mržnje i dezinformacija na servisu, prenosi New York Times.

Interesantno je da je prije mjesec Facebook objavio listu sedam svojih najkontroverznijih korisnika, uključujući Alexa Jonesa, teoretičara zavjere i osnivača InfoWarsa.

(Klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

sonyUprkos lošim prodajnim rezultatima i velikom minusu koji iz godine u godinu ostvaruje odjel pametnih telefona u Sonyju, iz ove kompanije nemaju namjeru odustati od njihove proizvodnje i prodaje.

Pametni telefoni neophodni su za portfelj kompanije kojoj je u središtu poslovanja zabava, a pametni telefoni su "hardver za zabavu" komentarisao je nedavno izvršni direktor kompanije Kenihiro Jošida, jasno dajući do znanja da nastavljaju s razvojem telefona.

Ali, u kompaniji se ne mire sa statusom quo i jasno im je kako trenutan način poslovanja i gomilanje gubitaka moraju promijeniti te je nedavno predstavljen plan za profitabilnost mobilnog odjela tokom sljedećih godina.

Kako to obično biva, ovakve najave uključuju otkaze pa tako misle prepoloviti radnu snagu odjela koji razvija telefona, namjeravaju se povući s većine svjetskih tržišta i optimizirati troškove (spominje se rezanje troškova za pola, a nedavno je zatvorena fabrika u Kini).

Tokom izlaganja tog plana okretanja profitabilnosti prije nekoliko dana u Tokiju, iz Sonija su prikazali kartu regija koje im više nisu u fokusu, odnosno u kojima više neće uopšte prodavati telefone ili neće sarađivati s operaterima poput SAD-a, Kine, Indije itd., dok će se fokusirati samo na četiri regije - EU, Japan, Hong Kong i Tajvan.

Plan je da dugoročno kompanija posluje pozitivno i profitabilno na tržištu pametnih telefona, a u tome bi im mogla pomoći situacija s Huaweijem (i, čini se, Honorom) čije je poslovanje u budućnosti ugroženo te se otvara prostor za konkurentske kompanije da se sa svojim telefonima pokušaju izboriti za naklonost kupaca koji bi inače kupili telefone ovih kineskih kompanija.

(zimo.dnevnik.hr)

Ocijeni...
(2 glasova)

more6Naučnici su se spustili do najdublje tačke okeana.

I tamo su pronašli do sada nove i nikad viđene vrste riba.

Ali i još nešto.

Doktoru Alanu Jamiesonu trebalo je dva i po sata da siđe na dno okena i dubine od 7.180 metara.

I dole je zatekao – đubrište.

Otkriveni su prvi uzorci plastike, što znači da je zagađenje prouzrokovano ljudskom rukom doprlo i do najizolovanijih tačaka Zemlje.

(NN)

Stranica 1 od 6

S5 Box