Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 09 Januar 2017 00:00

Intel predstavlja najnoviju generacija procesora

Ocijeni...
(0 glasova)

intelNekoliko mjeseci nakon početka prodaje sedme generacije procesora za ultraprenosive računare, Intel je uoči sajma CES u Las Vegasu otkrio kako je stiglo vrijeme i za najsnažnija izdanja namijenjena vrhunskim personalnim i laptop računarima.

Konkurencija u svijetu procesora za računare nikad nije bila potrebnija nego sada. Prema pisanju mnogih stručnjaka Intelovi najnoviji čipovi su ušli u optimizacione vode, što zapravo znači da vlasnici ranijih generacija Intelovih čipova (sve do Sandy Bridgea iz 2011.) nemaju posebnu potrebu za nadogradnjom.

I dok se čeka na Cannonlake i prve procesore izvedene proizvodnim procesom na 10nm, Kaby Lake (14nm+) je trenutno ipak najbolje što postoji za tržište računara. Nije u performansama na istom radnom taktu sve, jer Kaby

Lake ipak donosi nekoliko prednosti u odnosu na ranije generacije. Intel tako za benchmark S-serije i7-7700K CPU-a koristi tri generacije star čip (i7-4770K) i tvrdi da je novitet brži za 25 posto u nekim radnjama. Hardverske optimizacije ipak čine svoje pa su novi procesori brži u radu s 4K video materijalom, manje troše i moguće im je podizanje radnog takta na viši nivo nego kod ranijih generacija.

(Domino Magazin)

Procitano 445 puta

S5 Box