Vijesti iz rubrike Scitech
srijeda, 01 Mart 2017 00:00

Broj korisnika mobilnih telefona premašiće pet milijardi

Ocijeni...
(0 glasova)

smartphone7Broj korisnika mobilnih telefona u svijetu premašiće do sredine godine pet milijardi, pokazuje istraživanje udruženja mobilnih operatera GSMA.

Prošle je godine mobitele koristilo 4,8 milijardi ljudi širom svijeta, a s obzirom na rast broja stanovnika u azijskim zemljama, posebno u Indiji, njihov bi broj do 2020. godine mogao dostići 5,7 milijardi odnosno tri četvrtine svjetske populacije, izračunali su autori GSMA-ova istraživanja "Mobilna privreda", objavljenog u ponedjeljak, prenosi Hina.

Na Aziju će otpasti oko polovice procijenjenog ukupnog rasta, a u samoj Indiji njihov će broj u sljedeće tri godine porasti za nekih 310 miliona, izračunali su autori istraživanja.

Utvrđen je i trend pojačane upotrebe mobilnih mreža koje omogućavaju širokopojasni pristup Internetu i pametnih telefona, uz zaključak o sve većem doprinosu mobilne industrije rastu privrednih aktivnosti i društvenom razvoju.

"Mobilne komunikacije globalna su platforma koja danas podupire dvije trećine svjetske populacije, omogućavajući povezivanje i osiguravajući infrastrukturu koja je baza nove digitalne ekonomije i nudi odgovore za društveno-ekonomske izazove", rekao je Mats Granrajd, direktor GSMA.

"Naše najnoviji izvještaj 'Mobilna privreda' otkriva kako aktuelna prisutnost pametnih telefona i brzih komunikacija omogućuje inovacije u područjima kao što je umjetna inteligencija i da su motor digitalne transformacije", dodao je Granrajd, potkrepljujući tu tvrdnju ulaganjima hiljadama milijardi dolara u globalne mreže od 2010. godine.

Zahvaljujući tim ulaganjima udio telekomunikacijskog sektora u svjetskom BDP-u iznosio je prošle godine 4,4 posto odnosno 3.300 milijardi dolara. Do 2020. godine porašće na 4,9 odsto odnosno na 4.200 milijardi dolara.

U sistemu mobilnih komunikacija prošle je godine bilo zaposleno, što direktno što indirektno, ukupno 28,5 miliona ljudi. Do 2020. ta bi brojka trebala narasti na 30,9 miliona.

Taj će sektor donijeti i 500 milijardi dolara poreznih prihoda do 2020. godine, u odnosu na prošlogodišnjih 450 milijardi, u koje nisu uključene koncesijske naknade od gotovo 19 milijardi dolara u 2016. godini.

Operateri takođe prognoziraju 700 milijardi dolara daljnjih ulaganja do 2020. godine, kada bi nova, peta generacija mobilnih mreža trebala omogućiti još brži prenos podataka.

Prošle je godine prema GSMA u 188 zemalja svijeta pokrenuta uspostava ukupno 580 mobilnih mreža četvrte generacije koje sada pokrivaju 60 posto svjetske populacije.

(NN)

Procitano 414 puta

S5 Box