Vijesti iz rubrike Scitech
nedjelja, 02 April 2017 00:00

Nova generacija RAM memorije donosi dvostruke brzine

Ocijeni...
(0 glasova)

pc1Niko ne zna gdje je zapravo kraj, ali dobro je znati da živimo u vremenima kada se tehnologija gotovo na dnevnoj bazi razvija i poboljšava. Naravno, ne mislimo da na dnevnoj bazi stižu konstantni noviteti, ali procesi koji se odvijaju iza kulisa su intenzivni i osiguraće nam nove mogućnosti.

Ako ste zaljubljenik u računare, onda znate da je RAM (Random Access Memory) jedan od najvažnijih detalja u mozaiku kvalitetnog, pouzdanog i što je u današnje vrijeme vrlo bitno, brzog računara.

Trenutno je posljednji standard DDR4 RAM memorija čiji je razvoj završio još 2012. ali je svoj pravi zamah i ekspanziju na tržištima diljem svijeta tek tri godine kasnije, 2015. Mnogi su bili nezadovoljni i nestrpljivi što se toliko dugo čekalo, a sada se priprema - DDR5.

JEDEC je organizacija koja je praktički zadužena za standardizaciju računalne memorije i u objavi na svojim službenim stranicama JEDEC najavljuje kako stiže novi standard DDR5 RAM memorije.

Ono što će prosječnog korisnika najviše zanimati je brzina u odnosu na trenutačni DDR4 standard i tu su vijesti više nego odlične. Jer, prema JEDEC najavama DDR5 će udvostrućiti brzine u komparaciji s aktualnim stanjem. Nešto manje veselja će izazvati podatak da se finalizacija DDR5 standarda očekuje 2018 godine, ali će se u produkciji naći tek 2020. jer će do tada svi proizvođači RAM memorije biti spremni za masovnu produkciju i distribuciju.

Svkako, ne treba zaboraviti da će novi RAM standard za sobom povući i mnoge druge promjene u računarskoj industriji, jer će sve komponente trebati uskladiti s novi standardom kako bi sve radilo onako kako je zamišljeno.

(zimo.hr)

Procitano 442 puta

S5 Box