Vijesti iz rubrike Scitech
nedjelja, 09 April 2017 00:00

Nokia nudi Android uređaj kakav svi žele?

Ocijeni...
(0 glasova)

nokiaNokia je na ovogodišnjem MWS najavila da će njene telefone "šest", "pet" i "tri" pokretati "čista" verzija Androida ili verzija koja je najpribližnija Vanilla verziji, koju priželjkuje većina korisnika ovog OS.

Štaviše, Nokia je najavila da će njeni telefoni po kratkom postupku dobijati ažuriranje sistema.

Izgleda da je kompanija ušla u neka strateška partnerstva sa Google-om i Foxconn-om.

"Većina pametnih telefona na tržištu nema operativni sistem kakav bi trebalo da ima", rekao je potpredsjednik kompanije za Bliski istok i Severnu Afriku Per Ekman. "Kupci imaju pravo da zahtjevaju posljednju verziju operativnog sistema i mi ćemo je nuditi zajedno sa zakrpama, čim je Google učini dostupnom".

U teoriji, to zvuči dobro, ali je stavljanje "čistog" Androida u pametni telefon nešto što ni Google više ne radi.

Po prvi put, Google je Android prilagodio sopstvenom telefonu i stvoren je Pixel, koji nudi neke opcije kakve nisu bile dostupne na Nexus uređajima.

S druge strane, primarni partner Google-a, Samsung, polako okreće leđa Androidu. Ta južnokorejska kompanija predstavila je Bixby, konkurenciju Google Assistant-u, što znači da bi uskoro mogla da se pretvori u njenog takmaca na tržištu.

Možda će saradnja sa voljenim brendom biti od interesa Google-u.

U svakom slučaju, ispred HMD Global je veliki izazov jer će njihovi telefoni izaći na 120 tržišta svijeta krajem maja ili početkom juna.

(NN)

Procitano 510 puta

S5 Box