Vijesti iz rubrike Scitech
subota, 29 April 2017 00:00

Kralj je mrtav, živio kralj: Golf skinut sa trona Evrope

Ocijeni...
(0 glasova)

auto4Agencija za istraživanje tržišta automobila Jato objavila je prodajne rezultate za prvi kvartal 2017. godine na evropskom tržištu. Najveća novost je smjena na vrhu. Naime, najprodavaniji automobil više nije Volkswagen Golf, već je tu poziciju nakon sedam godina dominacije njemačkog kompakta preuzela Ford Fiesta.
Ford je prodao 47.263 komada popularnog gradskog automobila, dok je Volkswagen Golf prodat u 46.795 primjeraka. Nekoliko je razloga za to. Prije svega, riječ je o vremenu kada novi, redizajnirani Golf starta na tržištu, dok su zalihe prošlih modela većinom rasprodate.

Osim toga, na cijelom evropskom tržištu primjetan je trend smanjenja prodaje dizelaša, što je jače utjecalo na Volkswagen Golf nego na Fiestu koja je ponudu bazirana dominantno na EcoBoost benzincima.

Volkswagen ipak nema razloga za pretjeranu tugu, a premda zvoni alarm za stečene pozicije Golfa, VW je i dalje najprodavanija marka u Evropi s 443.000 prodatih vozila u prvom kvartalu ove godine.

Treba pritom spomenuti kako prodaja automobila u Evropi raste, a martu je prema broju registriranih vozila rekordan (1,93 miliona registriranih primjeraka, povećanje od 10,8 posto u odnosu na prošlu godinu). Time je evropsko tržište postalo drugo po veličini, budući da je prodat veći broj vozila nego u SAD-u.

Od modela koji su doživjeli najveći rast u odnosu na prošlu godinu ističu se Citroen C3, Mercedes E-klasa i Volkswagen Tiguan, što je i logično budući da je riječ o novoj generaciji modela. Najprodavaniji segment i dalje su SUV vozila koja imaju tendenciju rasta, pa se tako 28 posto prodanih vozila odnosi na ovaj segment. Dakle, svako četvrto vozilo koje se proda u Europi je SUV. To prepoznaju i proizvođači koji u svojoj ponudi imaju sve više SUV-ova i crossovera.

(Faktor.ba)

Procitano 966 puta

S5 Box