Vijesti iz rubrike Scitech
srijeda, 26 Juli 2017 00:00

Adobe konačno 'ubija' Flash

Ocijeni...
(0 glasova)

adobeAdobe planira da konačno "ubije" Flash jednom za svagda. Chrome, Microsoft Edge i Safari već su blokirali Flash tokom protekle godine, ali Adobe planira da u potpunosti prekine podršku za Flash do kraja 2020.

"Prestaćemo da ažuriramo i distribuiramo Flash Player do kraja 2020", rekao je predstavnik kompanije. Bezbrojne igre, edukativni materijali i video sajtovi još koriste Flash.

Iz Microsofta kažu da će Flash prestati da bude podrazumijevana platforma na Edge i Internet Explorer-u i to do kraja 2019. dok će u potpunosti biti uklonjen sa svih verzija Windows-a do 2020.

Google će nastaviti da ga isključuje u narednih nekoliko godina, dok iz Mozilla-e kažu da će korisnici Firefox-a moći da odaberu koji sajtovi će moći da pokrenu Flash i nesmetano ga koriste do kraja 2020.

Apple će ga na sličan način držati u životu do samog kraja, a Safari trenutno zahtijeva eksplicitnu saglasnost za svaki sajt, čak i kad korisnici Mac-a instaliraju Flash.

Kraj ere Flash-a nosi sa sobom bolju bezbjednost i produženo trajanje baterija na laptopivima i drugim prenosivim uređajima.

(NN)

Procitano 715 puta

S5 Box