Vijesti iz rubrike Scitech
srijeda, 02 Avgust 2017 00:00

Japan pravi najbrži računar na svijetu

Ocijeni...
(0 glasova)

pc1Japan pravi najbrži računar na svijetu koji bi ovu zemlju trebao učiniti centrom istraživanja umjetne inteligencije.
Superračunar će moći izvoditi 130 hiljada biliona kalkulacija u sekundi i kada bude završen (u aprilu 2018. godine) AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) bit će najmoćniji računar na svijetu i nadmašit će trenutnog kineskog šampiona Sunway TaihuLight.

ABCI neće imati ekran niti miš, ali će dosta ličiti na standardne kompjutere, osim što će biti dosta brži i veći. Naime, zauzimat će površinu od 1.000 kvadratnih metara.

"Trenutni superračunar je milion puta brži od običnih računara", objašnjava Satoshi Sekiguchi, generalni direktor Nacionalnog instituta naprednih industrijskih nauka i tehnologija u Japanu.

On dodaje kako bi običnom računaru trebalo 3.000 godina da postigne ono što superračunar može uraditi u samo jednom danu.

Japanske kompanije će koristiti ABCI kako bi poboljšale robotiku, medicinske dijagnoze i automobile s automatskim upravljanjem, a najvažnija upotreba tiče se napretka u umjetnoj inteligenciji.

Japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije uložit će 173 miliona dolara u ovaj projekt, jer, kako kažu, svjesni su da će umjetna inteligencija biti ključna za budućnost i za konkurentnost industrije.

 

(klix.ba)

Procitano 538 puta

S5 Box