Vijesti iz rubrike Scitech
utorak, 08 Avgust 2017 00:00

Šta se događa na internetu u samo jednoj minuti?

Ocijeni...
(1 glasova)

internetPrema web servisu koji na dnevnoj bazi procjenjuje veličinu interneta, trenutno je njegova veličina barem 4,53 milijardi stranica Kad biste nekoga pitali koliko je velik internet, vjerovatno ne bi mogao pogoditi njegovu pravu veličinu.

Jer, osim gomile web stranica među kojima nam se pomažu snaći različite pretraživače, postoji cijeli jedan svijet web stranica koje nisu indeksirane u tim pretraživačima pa ih je onda i "nemoguće" pronaći.

Naime, prema web servisu koji na dnevnoj bazi procjenjuje veličinu "world wide weba", trenutno je njegova veličina barem 4,53 milijardi stranica. Uzmemo li u obzir da na svijetu živi oko 7,5 milijardi stanovnika, to znači da na jednu web stranicu dolazi 1,65 stanovnika.

Želimo li nekome opisati dočarati koliko je intrnet u svakom trenutku "živahno" mjesto moraćemo se dobro potruditi. Tvrtka Visual Capitalist, koja stvara zanimljive grafove, pokušala je na jednom grafu opisati što se sve događa u samo jednoj minuti na internetu.

Dakle, dogodi se čak 3,5 miliona pretraživanja na Googleu. Na Facebook se ulogira nevjerovatnih 900 hiljada korisnika, istovremeno se pošalje i 15 hiljada GIF-ova kroz Facebook Messenger.Objavi se 452 hiljada tvitova, pošalje 16 miliona SMS-ova i 156 milione e-mailova. 120 ljudi otvori novi LinkedIn profil. U samo jednoj minuti stvori se 1,8 miliona snapova i objavi 46 200 fotografija na Instagramu.

Pogleda se nevjerovatnih 4,1 miliona videa na YouTubeu i preko 70 hiljada sati Netflix programa. U samo jednoj minuti potroši se čak 751 522 dolara u online kupovini, a s Google Play i App Storea preuzme se 342 hiljada aplikacija.

Impresivne brojke, zar ne? Želite li ipak vidjeti što se događa svake sekunde, posjetite Internet Live Stats.

 

(zimo.hr)

Procitano 716 puta

S5 Box