Vijesti iz rubrike Scitech
petak, 15 Septembar 2017 00:00

Istraživanja pokazuju da Alpi ubrzano nestaju

Ocijeni...
(0 glasova)

alpiNestaju francuski Alpi - od 2003. do 2015. godine lednici su izgubili 25 odsto površine, koja se sada smanjuje tri puta brže nego ranije, upozoravaju francuski naučnici.

Laboratorija za lednike i geofiziku u Grenoblu, koji u okviru evropskog istraživanja prati taj dio Alpa, ističe da se otapanje lednika iznenada ubrzalo.

Istraživanje pokazuje da gubitak lednika između 2003. i dana posljednjeg mjerenja u 2015. godini iznosi, u prosjeku, dva odsto godišnje, u poređenju sa 0,7 odsto od 1986. do 2003. godine.

"To je gotovo trostruko povećanje", upozorava naučnik Antoan Rabatel, koji je izvršio istraživanje na osnovu satelitskih snimaka. On pojašnjava da je sve veći gubitak mase lednika očigledan, posebno u nižim dijelovima planinskih masiva.

Lednici Mon Blana, najvišeg vrha Evropa /4.809 metara/ najotporniji su na eroziju i kod njih je zabilježeno smanjivanje površine od jedan odsto godišnje u periodu od 2003. do 2015. godine.

Najviše su pogođeni lednici na Vanuaz, koji godišnje gube čak 2,6 odsto površine, zbog toga što su većim dijelom ispod 3.800 metara nadmorske visine. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa austrijskim, italijanskim i švajcarskim naučnicima u okviru projekta Evropske svemirske agencije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Prirodne klimatske promjene" /Nature Climate Change/, a u tekstu se upozorava da "postoji tek pet odsto izgleda za zaustavljanje globalnog otopljavanja na nivo ispod dva stepena Celzijusova".

Ranija istraživanja pokazala su da su se lednici u Peruu smanjili od 1970. godine za više od 40 odsto.

(Srna)

Procitano 690 puta

S5 Box