Vijesti iz rubrike Scitech
subota, 04 Novembar 2017 00:00

Facebook prijavio 270 miliona lažnih profila

Ocijeni...
(0 glasova)

facebook3Iz kompanije Facebook su objavili da oko 270 miliona naloga na ovoj društvenoj mreži nije legitimno, što dodatno dovodi u pitanje integritet platforme, a naročito poslije pritisaka koji su na kompaniju vršeni zbog navodnog ruskog miješanja u posljednju predizbornu kampanju u SAD.
Tako je otkriveno da na platformi ima na desetine miliona više lažnih naloga nego što se očekivalo, te je oko 3% od ukupnog broja profila mjesečnih korisnika za treći kvartal 2017. godine označeno kao lažno, što je više od 1%, koliko se očekivalo. Dodatnih 10% čine duplikati profila aktivnih korisnika, što je skoro duplo više od očekivanog. To znači da je oko 13% profila od 2,1 milijarde aktivnih mesečnih korisnika nelegitimno, što nas dovodi do broja od 270 miliona.

Kompanija je ranije saopštila da su podaci koji lociraju lažne profile zaslužni za uvećani broj korisnika, prije nego sami lažni profili, te se tom prilikom naznačilo da u određenim periodima, te u određenim zemljama – poput Indonezije i Vijetnama, povremeno dolazi do uvećanja broja ovakvih profila. Tako je Facebook tvrdio da je zbog toga što od korisnika zahtjeva da koriste svoja prava imena, te što povremeno traži provjeru identiteta, manje „zagađen“ od drugih društvenih mreža poput Twitter-a.

U broj lažnih profila ubrajaju se i stranice preduzeća, te organizacija, koje su otvorene kao profili, a ne Facebook stranice, te profili koji su specijalno napravljeni za spamovanje i druge aktivnosti koje na Facebook-u nisu dozvoljene.

Tako bi kompanija sada mogla da trpi još veće pritiske da objavi kako je broj lažnih profila uticao na posljednje predsjedničke izbore u SAD, te kako utiče na cjelokupno demokratsko mišljenje u svim zemljama svijeta.

(NN)

Procitano 746 puta

S5 Box