Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 26 Februar 2018 00:00

Srednja klasa telefona postaje svjetski trend

Ocijeni...
(0 glasova)

Piše: Mario Pejović
smartphone8Mlađim generacijama, popularno nazvanim millenials, čitav svijet stane u njihove mobilne uređaje. Kako kaže Emma Jones, freelance novinarka posvećena mobilnoj industriji, novčanici su skoro nepotrebni, jer se sva plaćanja vrše skeniranjem telefona, pogotovo uz trend izumiranja gotovinskih transakcija, poslovne kartice gotovo i ne nose, već se direktno umrežavaju putem poslovnih i društvenih mreža.

Također, iako su ljubitelji fotografiranja, što pokazuje popularnost servisa poput Instagrama, fotoaparati im više nisu toliko potrebni, zbog uznapredovane tehnologije optičkih senzora na mobilnim uređajima. Zbog široko rasprostranjene dostupnosti interneta te čestih putovanja, čak su i televizori postali manje bitni, jer sve veći ekrani mobitela omogućavaju mladima da filmove i serije na Netflixu gledaju na telefonima bilo gdje i bilo kada, kaže Jones.

Iako su im telefoni postali sastavni dio života, mladi se sve češće okreću telefonima srednje klase, jer su cijene velikana poput Apple i Samsunga postale previsoke, a sve je manje razlike između svake naredne iteracije, bez obzira koliko to kompanije tvrdile, smatra bloger Daniel Meier. Dok su nekad „jeftini telefoni“ bili zatrpani bloatver programima, koji su gušili uređaje relativno slabih komponenti, stanje na tržištu je znatno drugačije.

Zahtjevi tržišta
Kompanije poput OnePlusa, Xiaomija, ZTE-a i drugih prave uređaje niske i srednje klase, koji mogu odgovoriti na zahtjeve mladih, bez potrebe da potroše platu ili dvije za novi uređaj, kaže on, što u konačnici dovodi do sve kvalitetnijih uređaja za manje novca. To bi, kaže njemački stručnjak, moglo ići na ruku kupcima iz „nove Evropske unije“, odnosno bivših komunističkih zemalja.

Taj trend će pokušati iskoristiti i Alcatel, proizvođač pametnih telefona pod okriljem kineskog giganta TCL-a, kazao je Marc Bernier, direktor kompanije za Centralnu Evropu. Alcatel je uoči Mobile World Congressa u Barceloni predstavio niz telefona, za koje kažu da nude kvalitet znatno viši od onog što mu cijena govori.

„Kupci u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, u Srbiji, pa i u cijeloj centralnoj Evropi, puno su zahtjevniji i izbirljiviji kupci, nego oni iz zapadnog dijela Evrope. Kupci na centralnom dijelu kontinenta dobro promisle, prije nego što se odluče za kupovinu. I dobro pamte šta im je valjalo, a šta ne“, kaže Bernier.

Kalitetan softver
Novinarka Jones napominje da je prošlo vrijeme kad su proizvođači mogli u bilo kakav uređaj „nagurati“ operativni sistem koji žele, bez obzira da li taj telefon može kvalitetno raditi. Nerijetko se kupcima željnih najnovije verzije Androida dešavalo da im mobiteli budu užasno spori, jer jednostavno komponente ne mogu da „nose“ taj operativni sistem, podsjeća stručnjakinja za mobilne tehnologije.

Svjestan toga, kaže Bernier, Alcatel je u saradnji sa Googleom radio na razvoju sistema koji će biti na njihovim telefonima, pa će tako Android Oreo Go, najnovija verzija ovog operativnog sistema, premijeru doživjeti na najjeftinijem modelu iz Serije 1, koji košta 99 eura. Go verzija osme generacije Androida namijenjena je telefonima koji imaju manje RAM memorije i diska, koji ne mogu raditi ili su performanse znatno narušene punom verzijom.

Prema Meierovom riječima, telefoni poput Alcatelovih, koji za cijenu do 229 eura nude ekrane srednje i visoke rezolucije formata 18:9, uz kvalitetnu izradu, trebali bi postati sve češća pojava.

Ponuda proizvođača
„Serija 5 nudi dvostruku prednju kameru, sa širokokutnim snimanjem, HD displej, otključavanje pomoću lica, uz dizajn i izradu koja djeluje mnogo iznad cjenovnog ranga. Još je rano govoriti o njegovim performansama, ali mi se sviđa ovo što vidim i očekujem da i ostali proizvođači krenu tim putem“, kaže njemački bloger.

„Lijepo je imati telefon od 600-700 eura, ali kad će naredne godine doći malo poboljšana verzija istog uređaja, za isti novac, ljudi se sve češće pitaju treba li mi to“, dodaje.

On podsjeća na primjer kineskog Huaweija, koji je pomoću velikih, ali siromašnijih tržišta poput Brazila i Indije, postao globalni teškaš, što pokazuje da niža i srednja klasa vrlo lako mogu diktirati trendove na tržištu.

Korisnici iz regije obično moraju čekati na dostupnost novih modela uređaja, a kada ih i dobiju, obično budu oni za B tržišta, odnosno telefoni koji nose isto ime, ali koji imaju slabije komponente od onih koji se prodaju na Zapadu.

Marc Bernier tvrdi da je regija centralne i jugoistočne Evrope prioritet, što znači da će svi modeli, počevši od najjeftinijih iz Serije 1, do premium modela iz Serije 5, biti trenutno dostupni i kupcima Zapadnog Balkana, odnosno da će nadolazeći mobiteli stizati uporedo sa onim koji dolaze na zapadna tržišta.

(Al Jazeera)

Procitano 938 puta

S5 Box