Print this page
ponedjeljak, 19 Avgust 2019 00:00

Voda na Aljasci pretopla za ribe

Ocijeni...
(0 glasova)

aljaska2Aljaska se ovog ljeta našla na udaru nezapamćenih vrućina, a naučnici upozoravaju na uticaj klimatskih promjena na riblji svijet pošto su registrovali brojne uginule primjerke nekoliko vrsta aljaskog lososa.

Stefani Kvin-Dejvidson, direktorka ribarske komisije Jukon, rekla je za CNN da je krajem jula povela grupu naučnika na ekspediciju duž rijeke Kojokuk, nakon što su je mještani upozorili na uginule losose.

Izbrojali su 850 mrtvih lososa, mada su procenili da je ukupan broj verovatno veći četiri do 10 puta.

Tražili su dokaze o mogućem trovanju ili zaraženosti, ali ih nisu našli, a pošto se odumiranje poklopilo sa toplotnim talasom, zaključili su da je toplotni stres uzrok masovnog uginuća, prenosi RTS.

Kvin-Dejvidson, koja se bavi naučnim radom osam godina kaže da "nikada ranije nije čula ni vidjela nešto slično“.

Inače, toplotni talas je jači nego što je bilo predviđeno. "Temperature vode dostigle su rekordne vrijednosti istovremeno s temperaturom vazduha“, kaže Sju Moger, koja se takođe bavi naučnim radom za Cook Inletkeeper.

Naučnici od 2002. godine prate temperaturu oko uvale Kuk, južno od Enkoridža i do sada, ona nije prelazila 24,5 stepeni Celzijusa. Ove godine je 7. jula dostigla temperaturu od 27,5 stepeni.

Mogerova je rekla da su ona i njen tim objavili studiju 2016. godine u kojoj su upozorili na uticaj klimatskih promjena na temperature u rekama i potocima i Aljaske.

"Dešava se da ribe zato ne mogu sebi da obezbjede dovoljno kiseonika ili energije koja im je potrebna za mrest, pa tako uginu“, objasnila je Mogerova.

Populacije lososa su pod dodatnim pritiscima, kao šti su ribolov, ali i orke kojima služe kao hrana. Sa manje raspoložive hrane, odnosno sa manjim brojem lososa, i same orke, koje su ugrožene, gube na brojnosti.

Prošle nedjelje, iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da se neće suprotstavljati projektu miniranja na Aljasci, koji potencijalno može da opustoši staništa lososa.

U zalivu Bristol svake godine bilježe brojnost lososa. Godine 2016. zabilježili su dvomilijarditog lososa koji je ulovljen u vodama tog zaliva.

(Agencije)

Procitano 2580 puta