Vijesti iz rubrike Sport
subota, 20 Avgust 2016 00:00

Koliko sportisti zarade na OI ako osvoje zlatnu medalju?

Ocijeni...
(0 glasova)

olimpijada1Neki sportisti se u Rio de Janeiru takmiče zbog ponosa i slave, drugi pak zbog izdašnih bonusa koje im medalja - tačnije zlato na OI mogu donijeti.

Neke nacije zaista izdvajaju ogromne sume za svoje sportiste koji se u zemlju vrate sa najsjajnijom medaljom, dok druge - ne daju apsolutno ništa.

Statista je napravio grafikon zemalja koje daju keš bonuse sportistima, a to uključuje i sponzorske dilove i endorsmente.

Kada je Joseph Schooling postao prvi sportista iz Singapura koji je dobio zlato na 100 metara leptir u plivanju, inkasirao je 753.000 dolara. Andy Murray, koji je daleko veće ime, odbranio je titulu olimpijskog prvaka u tenisu - nije zaradio ništa.

Velika Britanija naime ne izdvaja apsolutno ništa za OI, dok je Singapur najizdašniji kada je o plaćanju medalja riječ.

Bivši olimpijac Geoff Huegill, plivač vjeruje da novčane nagrade sportistima zapravo ne funkcionišu.

"Bonus u kešu za medalju je odlična stvar, i sportisti to cijene - ali to nije fokus. Keš je ok da cijenite napore sportiste u određenoj disciplinin", kazao je za Fox News, prenosi Independent.

Ipak, ima zemalja koje drugačije nagrađuju sportiste koji se vrate sa medaljom. Sjeverna Koreja recimo svoje predstavnike ne šalje u vojsku, dok Nijemci dobiju životnu zalihu piva ako se dobro pokažu na igrama.

(N1)

Procitano 1100 puta

S5 Box