Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
ponedjeljak, 15 Februar 2016 00:00

Zašto nestaje Kineski zid?

Ocijeni...
(0 glasova)

kineskizidVeliki Kineski zid čija je izgradnja trajala preko 2.000 godina izgubio je gotovo 30 odsto od svoje dužine, jer lokalno stanovništvo njegove cigle, kamenu građu i pločice koristi za izgradnju kuća.

U studiji kineske agencije za državnu imovinu se navodi da je 1.962 kilometara zida nestalo a da je 1.200 kilometara ovog monumentalnog kulturnoistorijskog zdanja dugog oko 9.000 kilometara u veoma lošem stanju. Veliki priliv turista takođe je doprineo razgradnji ovog spomenika, dodaje se u izveštaju.
- Lokalno stanovništvo koje živi u okolini Velikog zida imalo je običaj da koristi cigle zida za gradnju sopstvenih kuća, dok su pojedini delovi srušeni ili urušeni usled širenja gradova i izgradnje puteva - izjavio je Čeng Dalin ekspert Komisije za proučavanje Velikog zida.
Propisane kazne za krađu građe sa Velikog zida su i do 1000 evra. "Ali nedostaje organizacija o primeni regulative o kažnjavanju", objašnjava jedan od čelnika kineske agencije za zaštitu državne imovine Ða Halin. Zbog odsustva kažnjavanja, pojedini stanovnici iz sela u pokrajini Hebej u blizini Zida prodaju pločice sa zida po ceni od 4,3 evra po komadu.

Veliki zid nije dovršen, a građen je u raznim periodima, počev od III veka pre nove ere. Procenjuje se, ukoliko se računaju nestali delovi kao i forme od prirodnog reljefa, da je dužina Zida oko 21.000 kilometara.
Zid je vekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i železničke pruge. Kamen, cigla i ostala građa zida neprestano nestaje sa građevine, a posebno je to bilo očigledno tokom Kulturne revolucije (1966-1977).

 

(021.rs)

Procitano 1075 puta

S5 Box