Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
nedjelja, 20 Mart 2016 00:00

Evo zašto su članovi narko kartela istetovirani od glave do pete

Ocijeni...
(1 glasova)

bandaAko ste se ikada zapitali zašto su članovi narkobandi puni tetovaža, evo i odgovora. Tom Wainwright, autor knjige “Narconomics” i bivši šef dopisništva The Economista u Meksiko Sitiju objašnjava finansijski razlog zašto neki članovi kartela imaju tetovaže od glave do pete.

“Postoji čudan ekonomski razlog za te tetovaže. One olakšavaju kartelu kontrolisati svoje ‘zaposlenike’. Uz to, neko ko ima po cijelom tijelu, uključujući i lice, tetovaže s imenom jedne bande teško će se moći priključiti nekom drugom narkokartelu”, kaže Wainwright za Business Insider.

Wainwright daje primjer s bilo kojim drugim poslodavcem. Zamislite da vam je na čelu tetovirano ime kompanije u kojoj trenutno radite. Zasigurno bi se teško zaposlili negdje drugo. Ista logika vrijedi i u svijetu droge. Pojedine bande dopustiće nekome da pristupi članstvu samo u slučaju da se tetovira.

“Oni doslovno brendiranju svoje zaposlenike. Mnogi tetovaže stavljaju iz ponosa, ali iza toga stoji i ekonomska logika sa gledišta kartela. Te tetovaže znače doživotnu povezanost s bandom. Ne mogu otići i zaposliti se negdje drugo”, ispričao je Wainwright. Dodaje kako to pak znači da su s tim tetovažama jeftiniji poslodavcu i mogu ih tretirati kako žele.

(NN)

Procitano 893 puta

S5 Box