Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
nedjelja, 16 Oktobar 2016 00:00

Bogatstvo jezika: Znate li šta je škafiškafnjak?

Ocijeni...
(1 glasova)

lupaJedna od riječi koji su svi barem jednom u životu probali izgovoriti, a niko ne zna šta zapravo znači jeste škafiškafnjak.
Kada je Donald Trump tokom prve predsjedničke debate na CNN-u iskoristio riječ "bigly" - to je dan poslije postala glavna vijest na svim svjetskim portalima. Razlog je taj što ta riječ ne postoji, niti ima značenje. U teoriji, prostor BiH je prepun izraza koji nemaju značenje, ali se obilato koriste u svakodnevnom govoru.

Pokušali smo izdvojiti nekoliko najfrekventnijih, koje se koriste od razgovora sa djecom - do 'pridjeva' koji ne opisuju ništa, a govore štošta. Legenda kaže da je ovu riječ koja zapravo ne znači ništa, smislio neki anonimni pijanac. Razlog nije poznat. Vjerovatno da bi napakostio onima koji nisu baš vješti u izgovoru ''teških riječi''. A izraz škafiškafnjak zaista ne znači ništa.

Baš kao ni, recimo, trtuleica - ni ta riječ ne znači baš ništa. A koristimo je.

Škafiškafnjak je u svakom slučaju najveći škafiškafnjak među škafiškafnjacima. Možete li to izgovoriti? Poslužit će vam kao logopedska vježba, a eventualno je možete ubrojati na sopstvenu listu beskorisnih talenata koje svi postedujemo, na ovaj ili na onaj način.

(Bportal.ba)

Procitano 4397 puta

S5 Box