Vijesti iz rubrike Zdravlje
nedjelja, 16 Juli 2017 00:00

Zašto nam od klime prorade sinusi?

Ocijeni...
(0 glasova)

klimaDa, klima-uređaji utiču na to da li će nekome curiti nos ili se zapušiti, i to iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.
Pod jedan, ulazak u hladniju, suvu sobu može da pokrene curenje nosa, isto kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica, kaže dr Džon Ohman, šef alergološkog odeljenja u Taft medicinskom centru u Bostonu.

Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlezde u nazalnim membranama da proizvode sluz. Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje, kaže dr Ohman.

Oni sa alergijama mogu da osete začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klima-uređaje, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj, kaže dr Marija Garsija Ljoret, alergolog na UCLA.

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže.

Dr Ričard Lebovic, rinolog u Langon medicinskom centru u Njujorku, naglasio je važnost redovnog menjanja filtera na klimi.

"Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski 'list' prašine, vraćajući prašinu u vazduh, što baš nije korisno", rekao je dr Lebovic.

(B 92)

Procitano 770 puta

S5 Box