Vijesti iz rubrike Zdravlje
utorak, 08 Avgust 2017 00:00

Pet znakova da vašem tijelu nedostaje kalijum

Ocijeni...
(1 glasova)

stresTijelu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisalo. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko bi trebalo, manjak kalijuma mogao bi biti uzrok. Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz “kesice”, vjeroatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionista Loren Blejk iz Medicinskog centra Waksner. Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u tijelu, reguliše tjelesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu. Uz to ublažava učinke pretjeranog konzumiranja soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svijetu. Prije svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visoki krvni pritisak. Ovo su najčešći znakovi da vašem tijelu nedostaje kalijum.

1. Stalno ste umorni

Tijelu je potreban kalijum da bi normalno funkciinisalo. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko biste trebali, manjak kalijuma mogao bi biti uzrok, tvrdi Loren Blejk. Umor može biti i posljedica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

2. Imate česte grčeve u mišićima

Kalijum je neophodan za pravilan rad mišića u cijelom tijelu. Kada su količine tog minerala u tijelu niske, pojedinac osjeća bolove i grčeve tokom dana ili dok vježba.

3. Osjećate slabost i vrtoglavicu

Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u tijelu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvjestiti. To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posjetite ljekara. Nemojte zanemarivati ni ako osjećate trnjenje u rukama i nogama.

4. Imate visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u tijelu, krvni sudovi se mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na preskoke u radu srca –najvažniji mišić u tijelu ne može dobro raditi kada u tijelu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

5. Stalno ste naduti

Tijelo ima problema s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijum. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao biti jedan od razloga.

(Lepotaizdravlje.rs)

Procitano 858 puta

S5 Box