Vijesti iz rubrike Zdravlje
nedjelja, 13 Avgust 2017 00:00

Pet signala kada nadutost ne trebate zanemariti

Ocijeni...
(1 glasova)

stomakNadutost u stomaku najčešće nas muči zbog hrane koju smo pojeli, ali ako nadutost prate ovi simptomi, onda bi u pitanju mogao biti zdravstveni problem ozbiljnije prirode.

1. Grčevi u stomaku

Najčešće ih pripisujemo menstruaciji ili ih pak doživljavamo isključivo kao reakciju na namirnicu koju smo pojeli, ali ako su grčevi česti ili ipak svakodnevni, trebali biste posjetiti doktora kako biste ustanovili šta je uzrok tog problema. Obratite pažnju i na namirnice koje konzumirate, tj. pokušajte pratiti koje od njih uzrokuju grčeve jer bi to moglo značiti da ste alergični na određenu namirnicu.

2. Bol u karlici

Mnoge žene ne znaju kako bi kombinacija nadutosti i bolova u karlici mogla biti znak problema s jajnicima. Kod policističnih jajnika uz bol u karlici i nadutost može se javiti i naglo gojenje u području stomaka. To se događa zato što se kod većine žena s policističnim jajnicima masno tkiva nakuplja u predjelu stomaka. Provjerite i druge simptome policističnih jajnika zbog kojih morate posjetiti ginekologa.

3. Gubitak težine

Nadutost koju prati neobjašnjiv gubitak kilograma često upućuje na gastroenterološke zdravstvene probleme. Problem bi mogla biti i intolerancija na gluten, supstancu koja je sastavni dio žitarica poput pšenice, raži i zobi, a nalazi se u mnogim prehrambenim proizvodima.

4. Vaginalni sekret neugodnog mirisa

Čudan vaginalni sekret uvijek je znak da je vrijeme za posjetu ginekologu, a ako se javlja u kombinaciji s nadutosti, problem bi mogla biti i spolno prenosiva bolest. 

5. Krv u stolici

Nikada ne smijete ignorisati pojavu krvi u stolici. Ona može biti znak mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema poput hemoroida, čira na želucu, sindroma iritabilnog kolona (nervozni želudac) ili Kronove bolesti.

(ljepotaizdravlje.ba)

Procitano 766 puta

S5 Box