Vijesti iz rubrike Zdravlje
nedjelja, 29 Oktobar 2017 00:00

Zvanično dokazano: Najbolji način da prestanete da pušite

Ocijeni...
(0 glasova)

pusenje4Pitate se kako prestati s konzumiranjem cigareta? Rezultati studije koja je sprovedena na Oksfordu pokazuju da je naglo ostavljanje cigareta stvarno najbolji način da zaista i prestanete da pušite.
Tokom istraživanja, naučnici su došli do saznanja da pušači koji presijeku s pušenjem imaju čak 25 odsto veće šanse da posle četiri nedjelje i dalje ne puše, ali i 42 odsto više šansi da ne puše ni kroz narednih šeset meseci. To, nažalost, ne važi za one koji su postepeno prestajali da puše prije nego što su konačno i presekli, piše B92.

Naime, objašnjenje se krije u tome što su osobe koje su smanjivale broj popušenih cigareta teže odlučile da definitivno presijeku, a ta praksa ujedno i pojačava potrebu za cigaretama. Ipak, ako pak prelomite da pušite onda se odmah mirite sa tim da cigarete neće biti dio vašeg života u narednom periodu. Takođe, mentalno će vam biti lakše i vaše tijelo neće tražiti nikotin.

Godinu nakon što prestanete da pušite rizik od kardiovaskularnih bolesti se smanjuje za 50 odsto, a deset godina nakon što prestanete da pušite i rizik od upale pluća.

(Nasevijesti.com)

Procitano 1036 puta

S5 Box