Vijesti iz rubrike Zdravlje
četvrtak, 25 Januar 2018 00:00

Pripazite svoju djecu: Novi internet trend ima veoma pogubne posljedice po zdravlje

Ocijeni...
(0 glasova)

youtubeNajnoviji internet trend, veoma štetan po zdravlje, koji se raširio među djecom i tinejdžerima u SAD-u i za kratko vrijeme postao viralan, nazvan "Tide Pod izazov" (#TidePodChallenge), podrazumijeva gutanje kapsula sa tečnim detrdžentom za pranje veša u obliku jastučića.

Snimci tinejdžera koji grizu jastučiće sa deterdžentom preplavili su društvene mreže posljednjih nedjelja. Podstaknuti time, stručnjaci objašnjavaju kako detrdžent deluje na organizam i koliko može da bude štetan.

Gutanje može da prouzrokuje hemijske opekotine u svakom dijelu organizma do koga detrdžent stigne. Deterdžent sadrži brojne hemikalije koje, u malim količinama, mogu da budu relativno bezbijedne, ali kad su kondenzovane u jastučiću, njihovi sastojci mogu da nagrizu membrane masnih ćelija i da prouzrokuju hemijsko spaljivanje kože, usta, očiju, grla i probavnog trakta.

Deterdžent je gusto sabijen u jastučiću i zatvoren plastičnom membranom, što stvara određeni pritisak.

"Ukoliko ga progutate i on uđe u grlo, tu opasnost tek počinje", ističe šef Bolničkog centra za toksikologiju u Ohaju Henri Spiler.

Prvo što se osjeti, čim se zagrize jastučić, je gorak i neprijatan ukus. To je posljedica denatonijum benzoata, sastojka koji se dodaje upravo zato da bi ljude (uglavnom djecu, koja ga nenamjerno probaju) odvratio od gutanja.
Problem, međutim, nastaje upravo zbog toga što su tinejdžeri počeli da se nadmeću u gutanju baš zato što je deterdžent izuzetno neprijatnog ukusa. Najgore od svega je to što, čim se jastučić rasprsne u ustima, već može biti kasno za popravljanje štete, čak i kada, odmah nakon toga, ispljunete sadržaj.

"Iritacija dovodi do kašljanja i mučnine kod većine ljudi", tvrdi Spiler. Budući da se ovakav detrdžent ne razblažuje kao deterdžent pakovan u flaši, visoko koncentrisane sapunske hemikalije odmah nagrizaju tkiva u trenucima kontakta.

"Ako dospiju u zadnji dio grla, epiglotis (nepčana resica) i ždrelo, i tamo ostanu kratko vrijeme, hemikalije doslovno spaljuju tkivo", pojašnjava Spiler, piše B 92.

Spaljivanje ždrela ili grla učiniće kasniji unos hrane i tečnosti, ali i samo disanje, veoma bolnim i teškim. Ako se epiglotis spali (poklopac tkiva koji pokriva disajne puteve, tako da hrana i tečnost ne ulaze u pluća) on može da postane otečen i ne otvara se na način na koji treba, pa može doći i do poteškoća sa slanjem vazduha u pluća.

Kad hemikalije dospiju do pluća, one spaljuju krhke kesice vazduha kroz koje tijlo apsorbuje kiseonik i ispušta ugljen dioksid. Kad se ta tkiva zapale koncentrisanim sredstvima, "razmjena vazduha se ne odvija dobro." Loša razmjena vazduha može tako da ostavi čovjeka bez kiseonka, ili u hipoksičnom stanju, što zauzvrat može da potisne srednji nervni sistem.

U rijetkim slučajevima, djeca završavaju i u komi, koja ponekad može da traje danima nakon što bi progutali deterdžent, tvrdi Spiler.

(Nasevijesti.com)

Procitano 2332 puta

S5 Box