Vijesti iz rubrike Zdravlje
srijeda, 20 Juni 2018 00:00

Ovisnost o videoigrama službeno je postala bolest

Ocijeni...
(0 glasova)

videoigraSvjetska zdravstvena organizacija prvi je put poremećaj igranja videoigara uvrstila u 11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih problema koji će biti objavljen u ponedjeljak 18. jula. SZO će tako vlade diljem svijeta upozoriti na nastajanje novog stanja te pokušati omogućiti da svi koji od njega pate dobiju i odgovarajuću zdravstvenu pomoć.

Dijagnozu je predložio doktor Vladimir Poznyak, član Odjela za mentalno zdravlje i zloupotrebu supstanci pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Poznyak je naveo i tri glavne karakteristike koje definiraju poremećaj ili ovisnost o igranju videoigara. Nemogućnost kontroliranja vremena provedenog igrajući videoigre u toj mjeri da igranje nadilazi sve ostale dnevne aktivnosti. Nastavak tog stanja bez obzira na jasne negativne posljedice i utjecaj prekomjernog igranja na ostale aspekte života, obitelj, društvo i obrazovanje. Kako bi se poremećaj dijagnosticirao, navedene karakteristike moraju biti evidentne u posljednjih 12 mjeseci, osim u iznimnim slučajevima kada se dijagnoza može postaviti i ranije.

Brojni eksperti smatraju kako je podizanje svijesti o postojanju poremećaja iznimno važno u njegovoj prevenciji. Ipak, i oni sami tvrde da od njega pati samo mali broj ljudi koji igraju videoigre, ali zbog iznimne popularnosti tog vida zabave vjerojatno ćemo se s tim i sličnim poremećajima sve više susretati u budućnosti.

Južna Koreja je jedna od zemalja koje su vrlo rano prepoznale potencijalne probleme zbog ovisnosti o internetu i videoigrama te se s njima krenula obračunavati u za to posebno opremljenim klinikama. Sada ćemo nešto slično češće susretati i u ostatku svijeta. Razloga za paniku zasad nema, a ako strahujete da vi ili netko vama blizak pati od poremećaja ovisnosti o videoigrama ili tehnologiji, ovako izgleda popis simptoma, prema Nightingale Hospitalu:

    Sve više vremena provodite za računalom i na internetu
    Ne možete kontrolirati koliko vremena provodite za računalom ili na internetu
    Zapostavljate obitelj, prijatelje i ostale obaveze
    Burno reagirate kada vam se prigovori da previše vremena provodite na računalu ili internetu
    Povlačite se iz drugih aktivnosti u kojima ste prije uživali
    Ostajat ćete dugo budni kako biste bili za računalom ili na internetu umjesto da spavate
    Nervozni ste i tjeskobni kada niste online

Ovo su samo smjernice i nemojte ih tumačiti doslovno. Smatrate li da vam tehnologija ili videoigre previše utječu na svakodnevni život obratite se svom liječniku.

11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti objavljeno je tjedan dana nakon što je devetogodišnja djevojčica otišla u kliniku za odvikavanje zbog ovisnosti o videoigrama, točnije megapopularnom Fortniteu. Djevojčica je skrivećki igrala po cijele noći, a kada joj je otac pokušao oduzeti Xbox One udarila ga je u lice. Situacija je otišla toliko daleko da se djevojčica pomokrila jer se nije željela maknuti od konzole. Pitanje je što su roditelji točno radili u tom periodu i kako nisu prepoznali problem, a upravo su oni ti kojoj djeci moraju objasniti pravila i pripremiti ih za sve potencijalne izazove u životu. Djevojčica je trenutno na odvikavanju. Navodno se radi samo o jednom u nizu slučajeva ovisnosti o Fortniteu, ali treba napomenuti kako se radi o najpopularnijoj igri na svijetu, s više od 125 milijuna igrača pa će i problematičnih slučajeva biti više.

 

(Index)

Procitano 3391 puta

S5 Box