Vijesti iz svijeta
Svijet

Svijet (1507)

Ocijeni...
(0 glasova)

mercedes1Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz Evropske unije u Sjedinjene Američke Države, pošto su u Evropi stupile na snagu carine na više desetaka američkih proizvoda.

"Ako uskoro ne budu ukinute carine koje su dugo na snazi za Sjedinjene Američke Države, njene kompanije i radnike, odredit ćemo poreze od 20 posto na sve automobile koji će biti uvezeni u SAD", napisao je na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik i dodao: "Proizvedite ih ovdje."
Zaštita američke automobilske industrije

Trump je nekoliko puta spominjao mogućnost uvođenja poreza u svrhu zaštite američke automobilske industrije, a te bi se carine odnosile posebno na Njemačku.

On redovno ističe da žali gledajući previše "mercedesa" na ulicama New Yorka i nedovoljno američkih automobila na evropskim ulicama.

Novi porezi koje je odredio Brisel, koji su službeno na snazi od petka, odgovor su Evropljana na poreze od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij koje su Sjedinjene Američke Države uvele većini zemalja svijeta, među kojima su i njihovi saveznici.

 

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

katarzastavaKatarski ministar vanjskih poslova Sheik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani naglasio je kako Doha smatra da rješenje za Jemen leži u okupljanju svih strana za istim pregovaračkim stolom, a ne u pružanju podrške jednima na račun drugih u uništavanju ove zemlje, prema njegovim riječima.

Katarski ministar je dao ove izjave tokom razgovora u Briselu sa šeficom vanjske politike EU-a Federicom Mogherini.  
Oprečne agende

Prema riječima Al-Thanija, njegova država prati situaciju u Jemenu a svojevremeno je bila i dio arapske koalicije za povratak legitimiteta početkom 2015., kada je cilj bio postizanje političkog rješenja i okupljanje Jemenaca različitih orijentacija oko inicijative Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC).  

Dodao je da se pravac koalicije sada promijenio, gdje se mogu vidjeti tajni zatvori, mučenja i oprečne agende između zemalja koalicije.  

Ministar je naglasio da njegova zemlja neće podržavati stav Irana ili bilo koje druge strane u uništavanju Jemena, istakavši da Doha podržava postizanje stabilnosti za narod Jemena i okupljanje jemenskih frakcija za istim pregovaračkim stolom kako bi riješili krizu u svojoj državi.

 

(Al Jazeera)

Ocijeni...
(0 glasova)

SADDjeca imigranti, od kojih neki imaju samo 14 godina, kažu kako su bili zlostavljani u maloljetničkom centru za pritvor u američkoj državi Virginia. Kako navodi agencija AP, oni kažu kako su bili tučeni dok su nosili lisice na rukama, zatvarani duže vremena u samicama i ostavljani nagi u hladnim, betonskim ćelijama.

Detalji o zlostavljanju nalaze se u tužbi protiv maloljetničkog pritvornog centra Shenandoah Valley kod Stauntona (Virginia), a koja je predana federalnom sudu. U tužbi se navodi nekoliko izjava latinoameričkih tinejdžera koji su tamo pritvoreni mjesecima ili godinama. Nekoliko pritvorenika je navelo kako su ih čuvari tjerali da skinu sa sebe svu odjeću, vezali ih za stolice i vreće im stavljali preko glava.

„Kad god su željeli da me svežu i stave me u stolicu, to su radili lisicama. Vezali su mi cijelo tijelo, od stopa do grudi, nikako se nismo mogli kretati… Imali su punu kontrolu nad nama, stavljali nam vreće na glavu. Na njima su bile male rupe kroz koje smo vidjeli, ali smo se gušili u vrećama“, navodi jedan mladi imigrant iz Hondurasa koji je imao 15 godina kada je bio pritvoren.

Uz ova svjedočenja, uključeno je i svjedočenje neimenovane žene koja je radila u ovoj ustanovi kao specijalista za razvoj djece. Ona je za AP, pod uvjetom da ostane anonimna, kazala kako je vidjela djecu sa modricama i slomljenim kostima za što su oni krivili čuvare.

Advokati pritvora su negirali sve optužbe o fizičkom zlostavljanju.

Optužbe za pripadnost bandama
Mnoga djeca su tamo zatvarana na osnovu optužbi američkih vlasti da su pripadala nasilnim bandama.

No, Kelsey Wong, jedna od direktorica pritvora kazala je nedavno pred Kongresom kako djeca nisu izgledala kao članovi bandi i da su imali psihičke probleme od trauma iz domovina – probleme koje pritvor nije mogao liječiti.

„Mladi su bili tretirani kao pojedinci iz bandi. A kada su dolazili kod nas i kad su nad njima vršene procjene od strane našeg osoblja, nisu bili tako prepoznati“, istakla je ona.

Većina djece u pritvoru Shenandoah, koja su u centru pažnje zbog tužbe, uhvaćena je kako ilegalno sami prelaze granicu.

Wong je navela kako je 30-ak djece u pritvoru imalo i ima mentalne probleme koje bi bolje bilo liječiti u zdravstvenim ustanovama, no dodala je kako takve ustanove često ne žele prihvatiti djecu iz pritvora.

(Agencije)

Ocijeni...
(1 glasova)

erdogan8Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je Turska tokom historije, bez ikakve diskriminacije, prihvatala i podržavala sve potlačene narode.
Erdogan je uputio poruku povodom Svjetskog dana izbjeglica u kojoj je istakao da se u Sredozemlju svakoga dana događaju razne tragedije i da je Turska pokazala humanitarni i moralni stav naspram krize koja je zahvatila Siriju i Irak.

Kritikujući stav kojeg zemlje EU zauzimaju naspram izbjeglica, Erdogan je kazao:

“Dok se mnoge evropske zemlje skrivaju iza bodljikavih žica, Turska je ugostila četiri miliona izbjeglica, od toga 3,5 miliona iz Sirije”.

Erdogan je kazao da EU nije ispoštovala obećanje koje je Turskoj dala povodom izbjeglica i dodao da je Turska, tokom historije, uvijek bila uz potlačene, prenosi TRT.

(FENA)

Ocijeni...
(0 glasova)

assadSnage sirijske Vlade napale su u četvrtak artiljerijskom paljbom pobunjenička područja na jugozapadu zemlje, koja sirijski predsjednik Bashar al-Assad želi osvojiti, a nalaze se uz granicu s Jordanom i Golanskom visoravni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je 12.500 civila pobjeglo iz grada Busre al-Haririja i obližnjih područja u pokrajini Deri u zadnja dva dana.

Velika Vladina ofanziva na jugozapadu zemlje mogla bi dovesti do eskalacije sedmogodišnjeg rata.

Interesi Jordana i Izraela
SAD je upozorio da će poduzeti “odlučne i primjerene mjere” kao odgovor na Vladina kršenja sporazuma o “deeskalaciji”, dogovorenog s Rusijom prošle godine.

Sukob se premjestio na jugozapad nakon što je Assad, uz pomoć Rusije i Irana, slomio posljednje džepove otpora kod Damaska i Homsa.

Interese u tom području imaju i Jordan i Izrael, koji je jako zabrinut zbog uloge Irana u Siriji.

Sirijska Vlada za sada koristi argtiljerijske napade, dok su napadi avionima rijetki.

Zračni napadi imali su presudnu ulogu u bitkama za Halep i istočnu Ghoutu.

Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Deri, koje “ugrožava civile i raseljava stotine porodica“, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik UN-a u Ženevi.

‘I sila ako bude potrebno’
Assad je ranije rekao da na jugozapadu zemlje želi postići sporazum sličan onima kojima je preuzeo kontrolu nad drugim područjima nakon povlačenja pobunjenika.

No, također je kazao kako još nema rezultata i za to okrivio “izraelsko i američko miješanje”.

Poručio je da će to područje zauzeti silom bude li potrebno.

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

avionVelike američke aviokompanije zatražile su od savezne vlade da djecu migrante odvojene od roditelja ne prevozi njihovim avionima, u sklopu politike Trumpove administracije o ilegalnoj imigraciji.

American Airlines, United Continental i Frontier Airlines objavile su izjavu, prije nego što je predsjednik Donald Trump potpisao izvršni nalog o okončanju razdvajanja članova migrantskih porodica koje su uhapšene na granici SAD-a i Meksika zbog nezakonitog ulaska u SAD.

"Proces razdvajanja porodica nije u skladu s vrijednostima American Airlinesa. Mi povezujemo, a ne razdavajamo obitelji", kaže se u izjavi te tvrtke.

Glavni izvršni direktor Uniteda Oscar Munoz izjavio je u saopćenju kako je politika koja je dovela do odvajanja porodica "u dubokom sukobu s vrijednostima tvrtke".
Ne žele sudjelovati u odvajanju djece

"Kontaktirali smo savezne dužnosnike kako bismo ih obavijestili da ne smiju prevoziti migrantsku djecu koja su odvojena od svojih porodica Unitedovim avionima", rekao je Munoz.

Frontier je na Twitteru objavio da se "ponosi time što je porodična avioprevoznička tvrtka i kako neće svjesno omogućiti da se njeni letovi upotrebljavaju za prijevoz migrantskih djece daleko od njihovih porodica".

Delta Airlines i Southwest Airlines također su objavili izjave nakon što je Trump potpisao nalog.

"Ne želimo sudjelovati u odvajanju djece od roditelja. Stoga apeliramo na svakoga ko je donio takve odluke da ne koristi usluge Southwest Airlinesa", objavila je ta kompanija.

Delta je pohvalila Trumpovu administraciju zbog napuštanja politike razdvajanja porodica.
Val protesta protiv Trumpa

"Nedavni izvještaji o razdvajanju porodica nisu u skladu s Deltinim temeljnim vrijednostima", izjavio je glasnogovornik Delte Michael Thomas.

Izjave avioprevozničkih tvrtki dio su rastućeg vala protesta u Sjedinjenim Državama i inostranstvu protiv Trumpove administracije zbog politike "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji u SAD-u najavljene u aprilu.

Odjel za domovinsku sigurnost kritizirao je odluke avioprevozničkih tvrtki, rekavši u izjavi da je "nesretan" što prijevoznici "više ne žele surađivati ​​s hrabrim muškarcima i ženama toga odjela".

 

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

zeljezaraEvropska unija započet će proces uvođenja tarifa za američke proizvode od petka, 22. juna, kao odgovor na odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz aluminija i čelika iz Evrope.

Očekivalo se da će 28 članica zemalja EU-a učiniti to tek narednog mjeseca.

Međutim, evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malstrom izjavila je kako će ove sedmice biti uvedene tarife "rebalansiranja" u vrijednosti oko 2,8 milijardi eura američkih proizvoda.
Tarife i na popljoprivredne proizvode

Među njima se nalaze čelik, poljoprivredni i ostali proizvodi, uključujući burbon, kikiriki puter, brusnice, kao i sok od narandže.

"Nismo imali drugog izbora", rekla je Malmstrom.

Trump je 1. juna nametnuo Evropskoj uniji tarife od 25 posto na čelik i od 10 posto na uvezeni aluminij.

Evropljani su te mjere SAD-a shvatili kao protekcionizam koji krši pravila globalne trgovine, prenoser agencije.

 

(Agencije)

Ocijeni...
(1 glasova)

izrael3Izraelska vojska objavila je u srijedu ujutro da je izvela zračne udare na 25 pozicija palestinske skupine Hamas u Pojasu Gaze nakon što su Palestinci ispalili 45 projektila iz te enklave na Izrael.  

Do najnovije razmjene vatre, koja se zbila pred zoru, dolazi u trenutku kada se računa da je oko 130 Palestinaca ubijeno duž granice u posljednjih mjeseci otkako Palestinci u Pojasu Gaze masovno prosvjeduju.

Za sada nema izvještaja o ranjenima s bilo koje strane.

Izraelski avioni bombardirali su 25 ciljeva uključujući Hamasove vojne položaje, objavila je izraelska vojska.  

Hamas, skupina koja je na vlasti u Pojasu Gaze, nije preuzela odgovornost za ispaljene projektile.
Vojska optužuje Hamas

Manje skupine, poput skupine Islamski džihad, djeluju djelomice nezavisno o Hamasu i ranije su ispaljivale rakete na Izrael.

Vojska je za ispaljivanje raketa optužila Hamas istaknuvši da je on "odgovoran za sve što se zbiva u Pojasu Gaze te će snositi posljedice za namjerno širenje svog terora prema izraelskim građanima".

Posljednjih mjeseci Palestinci su preko granice u Pojasu Gaze upućivali zmajeve sa zapaljivim tvarima koje su izazivale požare na izraelskim poljoprivrednim i šumskim površinama.

Oko dva miliona ljudi živi u Gazi, većina njih izbjeglice iz područja koja su sad dio Izraela. Teritorij je pod kontrolom Hamasa već više od desetljeća, a kroz to vrijeme Hamas je vodio tri rata protiv Izraela.  

 

(Agencije)

Ocijeni...
(1 glasova)

talibani1Najmanje 30 pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga ubijeno je u srijedu u napadu talibana u zapadnoj provinciji Badghis, priopćili su lokalni dužnosnici.

Ovo je prvi veći napad od prekida vatre koji je trajao za vrijeme Ramazanskog bajrama, napominje agencija Reuters.

Talibani, koji su u nedelju okončali trodnevni prekid vatre, napali su afganistanske snage iz zasjede.

Provincijski dužnosnici su naveli kako su dva kontrolna punkta i vojna baza bili meta napada talibana.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani objavio je u nedjelju produljenje prekida vatre za 10 dana, što su talibani odbili.
Talibani: Prekid vatre je okončan

Talibani su tada poručili kako je "njihov prekid vatre" okončan i da nemaju namjeru produžiti ga, prenosi Tanjug.

Afganistanski talibani su 9. lipnja, prvi put do sada, proglasili trodnevni prekid vatre povodom Ramazanskog bajrama, na kraju mjeseca Ramazana.

Ovaj potez je uslijedio dva dana nakon što je afganistanska Vlada objavila bezuvjetno primirje s tom skupinom.

U priopćenju u nedjelju, talibani su ponovili njihove preduvjete za mirovne razgovore, uključujući da žele pregovarati samo izravno sa SAD-om te da strane snage trebaju napustiti Afganistan.

 

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

avion10Američki senat je u ponedjeljak usvojio zakon koji se može koristiti da blokira ili uspori transfer naprednih F35 aviona Turskoj, članici NATO-a koja u zadnje vrijeme ima zaoštrene odnose sa SAD-om.

Obje američke stranke uložile su napore da u Senatu i Kongresu potencijalno zaustave transfer aviona Turskoj.

Sada je potrebno da se Nacionalni autorizacijski odbrambeni akt (NDAA) ponovo razmotri u zakonskoj proceduri u Kongresu i mogao bi biti odobren do kraja ljeta.

Senatska verzija akta vrijedna je otprilike 716 milijardi dolara.

Oba doma podnijela su svoje amandmane na zakon a koji se tiču Turske – jednog od partnera u prograrmu F35.

„Turska nije bez alternative“
Senatska verzija će sprječavati transfer sve dok Pentagon ne smisli plan kako da ukloni Ankaru iz programa.

Republikanska partija američkog predsjednika Donalda Tumpa kontroliše oba doma.

Reagiravši na zakon američkog Senata turski premijer Binali Yildirim kritikovao je odluku SAD-a nazivajući je kao „nesretni razvoj događaja“.

„Turska nije bez alternative. Takva nastojanja su za žaljenje i usmjerena su protiv suštine strateškog prijateljstva“, rekao je Yildirim.

Prema dogovoru o programu F35 prva dva aviona iz programa moraju biti predana Turskoj do 21. juna za svrhe testiranja i obučavanja.

(AJB)

Stranica 1 od 108

S5 Box