Vijesti iz svijeta
srijeda, 07 Juni 2017 00:00

Gabriel: SAD raspiruje konflikte na Bliskom istoku

Ocijeni...
(1 glasova)

trump4Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da raspiruje konflikte na Bliskom istoku, riskirajući time novu trku u naoružavanju u trenutku kada su njegovi susjedi prekinuli odnose s Katarom.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrain su saopćili da prekidaju sve diplomatske veze i zračni, morski i kopneni saobraćaj s Katarom.

To se događa nakon što je američki predsjednik, prije manje od mjesec dana, posjetio Saudijsku Arabiju i pozvao muslimanske zemlje da se "ujedine protiv ekstremizma".

"Nedavni ogromni vojni ugovori koje je američki predsjednik sklopio sa zaljevskim monarhijama povećavaju rizik za novo naoružavanje. Ova politika je potpuno pogrešna i nije politika Njemačke", kazao je Gabriel u intervjuu za Handelsblatt.

'Trumpifikacija' odnosa
Trump je podržao regionalne napore da se izolira Katar, dajući tako podršku Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima.

Gabriel je upozorio da se Katar ne treba potpuno izolirati i dodao da je taj potez napad na egzistenciju zaljevskih zemalja.

"Očigledno, Katar treba manje-više biti potpuno izoliran. Takva ‘trumpifikacija‘ odnosa u regiji, koja je već podložna krizama, posebno je opasna", istakao je Gabriel i dodao da je nuklearni sporazum s Iranom 2015. godine upravo doveo do toga da se takva eskalacija izbjegne.

Kazao je da je "otrovni konflikt susjeda zadnje što nam treba".

Gabriel će se kasnije u srijedu sastati sa saudijskim kolegom Adelom al-Jubeirom u Berlinu.

 

(Agencije)

Procitano 340 puta

S5 Box