Vijesti iz svijeta
četvrtak, 15 Juni 2017 00:00

Turski ministar u Kuvajtu traži rješenje zaljevske krize

Ocijeni...
(1 glasova)

cavusogluTurski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovarao je u četvrtak sa zvaničnicima Kuvajta u ovoj zaljevskoj državi kako bi ojačao pregovaračke napore ka rješavanju spora između Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s jedne strane, i Katara, s druge strane.

Uoči razgovora u Kuvajtu, Cavusoglu je na konferenciji za novinare izjavio kako će u petak otputovati u sveti muslimanski grad Meku, kako bi razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom.

"Iako je Kraljevstvo jedna strana ovog spora, znamo kako je kralj Salman strana i u rješavanju", istakao je turski ministar.

"Želimo čuti stavove Saudijske Arabije ka mogućim rješenjima i s njima ćemo podijeliti naše poglede ka rješavanju situacije... Posvećujemo veliku pažnju u našim odnosima s njima."

Sprečavanje eskalacije
Cavusoglu je u srijedu razgovarao s katarskim emirom i ministrom vanjskih poslova.

Turski šef diplomatije rekao je kako katarski zvaničnici vjeruju kako nisu uzrok aktuelne krize i kako želi znati tvrdnje četiri države.

"Jako se trudimo da spriječimo bilo koju eskalaciju situacije i pronađemo brzo rješenje krize... Rješavanje krize se ne provodi kroz odluke bojkota, već kroz dijalog", istakao je Cavusoglu.

Kriza je stavila Tursku u delikatnu poziciju, jer Ankara smatra Katar svojim vodećim saveznikom u Zaljevu, ali isto želi unaprijediti sve bolje odnose s ključnom regionalnom silom Saudijskom Arabijom.

(Agencije)

Procitano 283 puta

S5 Box