Vijesti iz svijeta
srijeda, 16 Avgust 2017 00:00

Prijedlozi Londona o granici s Irskom nakon Brexita

Ocijeni...
(0 glasova)

britanijaBritanska vlada u srijedu iznosi svoje prijedloge o granici između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita, pokušavajući privoliti dvadeset sedmoricu da to pitanje povežu s pitanjem njihovih trgovinskih veza u budućnosti.

Evropska komisija je u utorak zapravo potvrdila kako prije bilo kakvih trgovinskih pregovora treba postići pomak u vezi s trima važnim temama - sudbinom evropskih građana, cijenom koju treba platiti za razdruživanje i pitanjem irske granice.

No, London želi da se o budućem trgovinskom partnerstvu i o izlasku razgovara istovremeno.

Britansko Ministarstvo za Brexit ponovo ističe u svojim prijedlozima da ne želi povratak graničnih prijelaza, simbola čvrste granice između Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

„Imamo veoma jasna načela. Naš prioritet je usaglasiti se o tome da neće biti granične infrastrukture koja bi značila povratak na granične prijelaze iz prošlosti i koja bi bila potpuno neprihvatljiva za Veliku Britaniju“, piše Ministarstvo u saopćenju.

Dvije mogućnosti
Da bi to ostvarila, britanska vlada nudi EU-u dvije mogućnosti: „novo carinsko partnerstvo“ koje bi omogućilo da „nema nikakve granice između Velike Britanije i Irske“ ili pak „carinske dogovore“ koji bi mogli uključivati ukidanje prijavljivanja robe na ulasku i izlasku te posebne trgovinske ugovore sa Sjevernom Irskom.

Britanska vlada je u utorak izrazila želju da nakon Brexita s EU-om potpiše ugovor o privremenoj carinskoj uniji koji bi vrijedio oko dvije godine, što je Brisel hladno dočekao ocijenivši ga preuranjenim.

U tom okršaju oko redoslijeda pitanja o kojima će se pregovarati, irska Vlada je pohvalila britanske prijedloge podsjetivši da su „prva zadaća u slijedećim krugovima pregovora i dalje (...) građanska prava, finansijsko rješenje i pitanja specifična za Irsku“.

 

(Agencije)

Procitano 391 puta

S5 Box