Vijesti iz svijeta
nedjelja, 05 Novembar 2017 00:00

Masovna hapšenja u S. Arabiji: U zatvor strpano najmanje 11 prinčeva

Ocijeni...
(0 glasova)

saudija7Saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, zajedno sa najmanje 10 drugih prinčeva i ministara, priveden je u velikoj akciji lokalnih vlasti.

Zvanični Rijad tvrdi da je akcija pokrenuta protiv korupcije i pranja novca u Saudijskoj Arabiji.

Privedeni, čija imena su objavljena na društvenim mrežama, su neistomišljenici nedavno imenovanog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana.
Princ Alwaleed bin Talal, koji je među privedenima, vlasnik je investicijske kompanije Kingdom Holding i jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom Istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup.

Priveden je i Sheikh Saleh Kamel, milijarder koji, kako saznaje Al Jazeera, godišnje daje 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja u Bosni i Hercegovini.

Fond Sheikh Saleh Kamel osnovan je 2010. godine na inicijativu Bosna Bank International i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg finansijske i poslovne grupacije Dallah Al-Baraka. Već šestu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata, bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.

Uhapšeni su i vlasnici tri najveće medijske grupacije: Al Walid bin Talal, vlasnik televizijskog kanala Rotana, Al Walid Al Brahim, vlasnik medijske kuće MBC, te Saleh Kamel, vlasnik ART korporacije.

Među smijenjenim i privedenim ministrima su i princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, te Adel Fakeih, ministar ekonomije.

Abdullah al-Sultan, komandant saudijske mornarice, smijenjen je, a na njegovo mjesto postavljen je Fahad al-Ghafli.

'Nova politička abeceda'
Politički analitičar Marwan Bishara rekao je kako je "u posljednje dvije i po godine bilo znakova da bi ovakvo nešto moglo uslijediti, da će mladi ambiciozni i bezobzirni prijestolonasljednik, a prethodno zamjenik prijestolonasljednika, napredovati u hijerarhiji vlasti u Saudijskoj Arabiji, da u tome ima blagoslov svog oca, kralja Salmana i kako je odlučan provesti različite promjene u samoj Saudijskoj Arabiji i vanjskoj politici zemlje, koje su dovele do rata u Jemenu, zaljevske krize i tako dalje".

"No, s aspekta unutrašnje politike, ovo je novo. Ne bih rekao da se otvara novo poglavlje u Saudijskoj Arabiji, nego cijela knjiga, odnosno nova politička abeceda. Jedino je staro to što se i dalje sve odvija u tajnosti. Zašto hapšenja 11 prinčeva, četverice aktuelnih ministara i drugih? Da li zaista da se konsolidira vlast ili je riječ o nečemu višem? Zašto nema više transparentnosi i informacija o formiranju antikorupcijske komisije? Kako god bilo, na ivici smo dramatičnih promjena u Saudijskoj Arabiji, ali i njenoj vanjskoj politici. Jedan važan primjer je smjena Mit'aba Bin Abdullaha, sina bivšeg kralja Abdullaha - prvog čovjeka Nacionalne garde...Naime, Muhamed bin Salman je 2015. godine postao ministar odbrane, a prije nekoliko mjeseci i čelnik svih snaga pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, kada su se riješili prijestolonasljednika Muhamed Bin Nayefa. Smjenom na čelu Nacionalne garde, Muhamed bin Salman je preuzeo kontrolu i nad trećim najvažnijim dijelom sigurnosnog aparata u zemlji. Dakle, ima kontrolu nad Ministarstvom odbrane, unutrašnjih poslova, a sada i Nacionalne garde", rekao je Bishara.

Novo antikorupcijsko vijeće
Akcija je provedena na osnovu optužbi za korupciju i pranje novca i po naredbi novog antikorupcijskog vijeća na čijem čelu je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, dok su privatni avioni prinčeva prizemljeni.

Kako stoji u kraljevskom dekretu kojeg je izdao saudijski kralj Salman, antikorupcijsko vijeće vodi princ prijestolonasljednik, a njegovi članovi su i predsjedavajući Komisije za nadzor i istrage, predsjedavajući Nacionalnih antikorupcijskih vlasti, šef Generalnog biroa za reviziju, glavni tužilac i šef Državne sigurnosti.

Također, navodi se da će vijeće "identificirati prekršaje, krivična djela i osobe i tijela uključene u slučajeve javne korupcije".

Vijeće ima ovlasti da izdaje naloge za hapšenje, zabranjuje putovanja, zatvara i zamrzava račune te prati sredstva.

Kako navodi državna novinska agencija SPA, kralj Salman je upozorio na "eksploataciju sitnih duša koje su stavile svoje vlastite interese iznad javnog interesa kako bi stekli novac".

Promjene nakon imenovanja prijestolonasljednika
Saudijski televizijskia Al Arabiya, koji djeluje u okviru MBC-a, čiji je vlasnik navodno priveden, objavio je da je privedeno najmanje 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko bivših ministara.

Saudijske vlasti još nisu potvrdile imena privedenih. Međutim, imena 14 bivših i sadašnjih ministara, zvaničnika i biznismena se spominju na društvenim mrežama.

Kako izvještava Al Arabiya, novo vijeće istražuje poplave iz 2009. u kojima su uništeni dijelovi Džede, kao i odgovor vlade na izbijanje virusa MERS-a.

Promjene se dešavaju tek nekoliko mjeseci nakon što je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud umjesto svog nećaka Mohammeda bin Nayefa imenovao za prijestolonasljednika svog sina, Mohammeda bin Salmana.

(AJ Balkans)

Procitano 457 puta

S5 Box